50 bin kişi istihdam sağladı

Ordu Valiliği ve Ordu Üniversitesi ortaklığında "Avrupa Birliği Uyum Sürecinde 'Gıda Güvenliği' ile 'Balıkçılık' Konularındaki Gelişmeler" konulu bir panel düzenlendi.

Avrupa Birliği Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nın işbirliği içerisinde sürdürülmekte olan "Valiliklerin AB Sürecinde Etkinliğinin Artırılması Projesi" kapsamında Ordu Valiliği ve Ordu Üniversitesi ortaklığında "Avrupa Birliği Uyum Sürecinde 'Gıda Güvenliği' ile 'Balıkçılık' Konularındaki Gelişmeler" konulu bir panel düzenlendi.

Ordu Valilik Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen panele Ordu Vali Yardımcısı Salih Yüce, Ordu Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi Direktörü Ersin Erdoğan, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Özel İdare Genel Sekreteri Selami Aydın'ın yanı sıra konu ile ilgili teknik elemanlar katıldı.

Panelde bir konuşma yapan Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, balıkçılık sektörünün AB müzakere faslında en önemli başlıklardan biri olduğunu söyledi. Türkiye'nin 2009 yılında su ürünleri üretim miktarı bakımından dünyada 35. sırada, AB ülkeleri arasında 7. sırada bulunduğuna dikkat çeken Yarılgaç, bu sektörden 50 bin kişinin doğrudan istihdam edildiğine dikkat çekti.

AB balıkçılık politikasına uyum sürecinin bölge illeri açısından büyük önem taşıdığını belirten Yarılgaç, şöyle konuştu: "AB mevzuatına uyum kapsamında, su ürünleri pazarlama standartlarının ve gıda güvenliği kurallarının benimsenmesi gerekmektedir. AB'de su ürünlerinin piyasaya sunulmasında tüketicinin bilgilendirilmesine önem verilmektedir. Türk mevzuatı tüketicinin bilgilendirilmesini amaçlayan genel hükümleri içermesine rağmen; bu bilgiler AB mevzuatındaki bilgilerin tamamını kapsamamakta ve etkin bir denetim sağlanamamaktadır. Fatsa'da bulunan Deniz Bilimleri Fakültemizde Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde balıkçılık alanında ilimizde yapılacak bilimsel çalışmalara katkıda bulunma imkanımız vardır. Ayrıca bu fakültemizde yetişen öğrencilerimiz çeşitli Avrupa Birliği ülkelerinin gemi filolarında mürettebatı olarak görev yapabilecek donanıma da sahip bulunmaktadırlar."

Panelde Avrupa Birliği Bakanlığı AB İşleri Uzmanı Dr. Şebnem Gürbüz 'Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı Konusunda AB Uyum Sürecindeki Gelişmeler', Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı AB Uzmanı Ferit Ömer Tiryakioğlu, 'Balıkçılık Konusunda AB Uyum Sürecindeki Gelişmeler', Ordu Üniversitesi'nden Emel Sevgili 'AB'ye Katılım Sürecinde Sektörel Hazırlıklara Üniversitelerin Destekleri' üzerine katılımcılara bilgiler verdiler.

nevsehirmedya.com

BALIKÇILIK Haberleri

Kırklareli’nde İstavrit ve Çinekop Bolluğu
Elazığ'da Amatör Balıkçı 21 Kiloluk Sazan Yakaladı
Türkeli'de Hamsi Avcılığı Denetimleri Sıklaştı
Havalar Soğuyunca Balığa Talep Arttı
Kırklareli'nde Yakalanan Nesli Tehlikedeki Mersin Balığı Denize Bırakıldı