5. Savunma Sanayi ve Sektör İlişkileri Konferansı gerçekleştirildi

5. Savunma Sanayi ve Sektör İlişkileri Konferansı, Green Park Pendik Hotel’de gerçekleştirildi. Savunma sanayinin öncü firmalarının yer aldığı konferansa Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Sedat Güldoğan da katıldı.

Medya sponsorluğunu İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın resmi yayın organı Deniz Ticareti Dergisi’nin yaptığı, ASELSAN ,GATE,TAI,NETAŞ,SASAD,TÜBİTAK gibi sektörün önemli oyuncularının yer aldığı konferansa firmalar stantlarıyla yer alarak ürünleri katılımcılara tanıtma fırsatı yakaladı. Ayrıca firma yetkilileri, yaptıkları sunumlarla katılımcılara gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Savunma sanayiyle ilgili stratejik hedeflerin, teknoloji alanında yaşanan en son gelişmeler, sektörler ilgili yapılması gerekenler ve eksikliklerin konuşulduğu konferansa Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Sedat Güldoğan da katıldı. Türkiye’nin son 12 yılda savunma sanayi sektöründe ciddi atılımlar yaptığına değinen Güldoğan konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“HER YERDE SAVUNMA SANAYİ KONUŞULUYOR”

Bugün her yerde savunma sanayi konuşuluyor. Sanayiyle sektörün bir araya geldiği bu konferansa katılmaktan mutluluk duyuyorum. Savunma sanayinin gelişiminde son  sene çok önemli. Son 12 senede sektörde ciro bakımından  dört kat büyüme yaşandı. İhracatta altı katlık bir büyüme gerçekleşti. Ar-Ge konusunda çok büyük yatırımlar yapıldı. Sektörün gelişmesi bakımından kendi üstümüze düşeni yaptığımızı düşünüyorum. Sektörün ana hatları oluştu. Firmalarımız eksikliklerini tamamladılar. Ama istenilen katmanlara henüz ulaşamadık. Sağlam bir yapılanmaya kavuşulmuş değil. Sektör hem ciro olarak hem de firma olarak her anlamda büyümeye devam ediyor. Savunma sanayi sürdürülebilirlik kazandı. Araştırma enstitüleriyle birlikte teknolojileri çözmeye çalışıyoruz. Sağlam bir alt yapı oluşturduk. Tüm sektör, paraya satın alınamayacak teknolojik gelişmelere imza attı. Eğer biz bugün bu alt yapı çalışmalarını yapmazsak ileride teknoloji elde etmemiz mümkün değil.

“KAYNAKLARI AYAĞA KALDIRMAMIZ LAZIM”

Üniversiteler, Ar-Ge kuruluşları ve tüm birleşenler bir araya gelip, yeterli kaynağında sağlanmasıyla birlikte savunma sanayimiz bugünkü noktaya geldi. Savunma sanayiye daha fazla kaynak ayırmamız lazım. Çizdiğim bu tablodan sonra daha fazla yatırım yapmamız gerekiyor. İşin kaba kısmını hallettik, ince işçiliğe geçmemiz lazım. Ülkenin bütün insan kaynağını ayağa kaldırmamız lazım. İlk teknolojileri çıkarabilmek çok önemli. Tüm mesele para değil. Önümüzde  2023 gibi çok ciddi hedefler var. 2023 Türkiye’sinin 500 milyar dolarlık bir ihracat hedefi bulunuyor. Teknolojide derinleşmemiz lazım. Kendi markalarımız yaratmamız gerekiyor. Ama nasıl sorusu tıkanılan yer. Savunma sanayinin iddiası kamu tedariği. Biz kamu olarak sektöre gerekli tüm desteği vermeye hazırız.

“DÜNYANIN HER YERİNDEYİZ”

Türkiye’nin çıkış noktası savunma sanayi. Dünya’nın her yerindeyiz. Kolombiya’ya kadar uzandık. Bizden büyük bir orduya sahipler. Bir şeyler satabiliriz. Sürdürülebilirliği sağlamak için pazarlarımızı genişletmemiz lazım. Kazakistan’a elli defa gidildi. Her sürece kafa yormamız gerekiyor. Kuvvetli bir endüstiriye  sahibiz. Türkiye 2023 hedeflerine savunma sanayi üzerinden sıçrayabilir. Sektör dünyanın her yerinde arayış içindeyiz. Dünya, savunma sanayide Türkiye’yi ciddiye alıyor. Bir oyuncu rolü kazandık. Çok eksiğimiz var. Hep beraber altından kalkacağız. 

virahaber.com

SAVUNMA SANAYİ Haberleri

Türkiye’nin Milli Savaş Gemileri Avrupa Vitrinine Çıkıyor
Milli Uçak Gemisi Yakıt İkmalsiz İstanbul'dan New York'a Kadar Gidip Gelebilecek
Milli Savaş Gemileri ve Taktik İHA’lar “SAHA”ya Çıkıyor
Milli Vurucu İHA KARGU Zırh Delici Harp Başlığı ile Hedefi Tam İsabetle Vurdu
STM, Milli Savaş Gemilerini ve İHA Sistemlerini Üç Farklı Ülkede Vitrine Çıkarıyor