Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özkan Poyraz, Deniz ve İçsular Genel Müdürü Mehdi Gönülalçak, İstanbul Liman Başkanı Muhammet Erdoğan, İstanbul Vali Yardımcısı Emin Çolak’ın da aralarından bulunduğu, İMEAK Deniz Ticaret Odası meclis üyeleri ve sektör temsilcilerinin yer aldığı toplantıda sektör sorunları değerlendirildi, çözüm önerileri masaya yatırıldı. İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Üyeleri’nin aktardığı sorunlara Deniz ve İçsular Genel Müdürü Mehdi Gönülalçak tarafından açıklık getirildi.
Deniz ve İçsular Genel Müdürü Mehdi Gönülalçak’ın mevcut sorunlarla ilgili görüşleri şu şekilde:
“Libya’daki limanlar maalesef güvensiz. Çeşitli siyasi olaylar ve bunun beraberinde getirdiği çatışma ortamı nedeniyle güvenlik sorunu üst düzeyde. Biz, ISPS Güvenlik Kodu uygulaması kapsamında Libya limanlarıyla ilgili güvenlik açısından üçüncü seviyede olduğunu belirttik ve bu konuda sektörümüzü bilgilendirdik. Güvenlik konusunda son seviyedeler. Bu risk içerisinde armatörler gemilerini bu limanlara gönderiyorlarsa İdare olarak yapabileceğimiz pek bir şey yok. 24 saat telefonumuz ve kapımız açık. Gerekli girişimlerde bulunuruz. Gerekli destekleri almaya çalışıyoruz.”
“KDV muafiyetini ilgili birimlere aktaracağız. Sektörün de bu konuda önemli çalışmaları olduğunu biliyoruz. Biz de destek sağlamak için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Özellikle kamu yatırımlarında çalışan Türk bayraklı gemiler için nasıl bir çalışma yapılacağı ileride açığa kavuşacaktır.”
“Balance Water Management 2016’ya kadar uzatıldı. Biz de bu sözleşmeye tarafız.”
“Kabotaj hattında çalışacak gemilerin NOX belgeleri sahip olmaları gerekliliğiyle ilgili bu ay itibariyle bir uygulamaya başlayacaktık ama 2016’nın sonuna kadar erteledik. Talimatımızı da kısa bir süre içerisinde göndereceğiz.”
“Balıkçıların iskele talepleriyle ilgili konu Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’yla ilgili. Sıkıntılı bir konu ama kısa sürede çözüme kavuşacağına inanıyorum.”
“Gemilerin Boğaz’da 48 saat problemi kanun ve tüzükle ilgili bir aksaklık. Bir çalışma yapıldığı taktirde kurum olarak destek vermeye hazırız. Özellikle Türk bayraklı bir geminin 48 sorununu bir denizci olarak olmaması gerektiğini düşünüyorum. “
“Yakıt, yedek parça, SGK primleriyle ilgili haksız rekabet olduğu gündeme geldi, birçok toplantıda da gelmeye devam ediyor. Maliye bu konuda pek esneklik göstermiyor. Kapıları zorlamanızda fayda var.”
“Kocaeli Bölgesi’nde yük oranın yüzde 15 artış olmasına rağmen limanların genişletilmesine müsaade edilmemesi gündeme getirildi. Alınan bir karar ama değişebilir. Bakanlığımızın ilgili birimlerine konuyu aktaracağız.”
“İstanbul Boğazı’nda yapılan kaçak yolcu taşımacılığı ve kaçak iskele kullanımıyla ilgili imar planına uymadığı gerekçesiyle yıkılması için İBB’ye yazılı talebimiz var. Bu tarz iskelelere izin vermeye kalkarsak işin altında kalkamayız.”
SEKTÖRE DOLAYLI DESTEK
5. Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı’nda koster ve hurda teşviği konusunda sektöre bilgi veren Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özkan Poyraz “Ekonomik Ömrünü Tamamlayan Gemilerin Yeni İnşa Edilmesinin Usül ve Esasları Tebliği yayınlandı.. Türk bayraklı gemilerin ekonomik ömrünü yitirilmesiyle ilgili bir proje. Sadece kosterle sınırlamadık gemi tanımını genişlettik. Gemi tonajını 500 bin grostona indirdik. İnşa edilecek gemiler için de bir sınırlama getirmedik. Yine idare olarak hurdaya girenle mamul olarak çıkan gemi arasında yüzde 20’lik bir grosston farkı koyduk. Dolaylı bir destek. Sadece Makine Kimya Enstitüsü’nü değerlerini alırsak ilerlemek mümkün değil. Sadece Aliağa gemi söküm tesislerinin yayınladığı fiyatları alırsak mümkün olmayabilir. Arz ve talep dengesini düşünmemiz gerekiyor. Ayrıca geminizi hurdaya vermeden bile bu projeye katılabiliyorsunuz. Geminizi çalıştırarak yeni bir inşaya başlamanız şartıyla pervane döndürmeye devam edebilirsiniz. Bu kanunda İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın Bakanlığımıza çok ciddi destekleri oldu. KOSDER’in de görüşlerini aldık ve tebliğimiz çıktı. Bundan sonra Maliye, Sayıştay’la birlikte bir süreç olacak. “ dedi.
Kredi Garanti Fonu’yla ilgili sektöre sağlanacak mali destekle ilgili de açıklama yapan Poyraz “Kredi Garanti Fonu’yla ilgili de önemli bir gelişme yaşandı. 1 milyon TL’lik ilave bir ödeme koyduk. Kaldıraçla birlikte 10 milyar TL’lik denizciliğe için ihracata yönelik bir destek sağlayacağız. Eğer bu unsuru koster taşımacılığıyla birleştirebilirsek, özellikle Kuzey ülkelerinin elindeki finansmanı Türkiye’ye çekebilirsek ciddi bir lokomotif güç sağlayacağız. Yunan ve Norveçlilerin yönlendirmesiyle yanlış yatırımlara yönelmemeliyiz. Dominant yapımızı kaybetmemeliyiz. Bu bizim stratejimiz olacak. Akdeniz’deki yükü Türklerden başka taşıyacak kimse yok. Ayvansaray teknesiyle başlayan armatörlüğümüzü tam bu noktada konuşturmalıyız. Bizim için kaçınılmaz bir fırsat. Sadece devletin desteği yetmez, bilgili donatanların da destek olması lazım.” diye konuştu.
virahaber.com