400 milyonluk proje Lapseki Belediye Meclisi'nden geçti

TEİAŞ Bursa Bölge Müdürlüğü Kamulaştırma Başmühendisi Evren Serpil, çevre kirliliği konusunda ÇED raporu aldıklarını, hattın cep telefonlarından 36 kat daha az bir radyasyon yayacağını ifade etti.

Lapseki Belediye Meclisi toplantısına katılarak 'Çanakkale Denizaltı Kablo Projesi' çalışmaları hakkında bilgi veren TEİAŞ Bursa Bölge Müdürlüğü Kamulaştırma Başmühendisi Evren Serpil, çevre kirliliği konusunda ÇED raporu aldıklarını, hattın cep telefonlarından 36 kat daha az bir radyasyon yayacağını ifade etti. Serpil'in verdiği bilgilerin ardından meclis onayına sunulan proje oy çokluğu ile kabul edilirken, Türkiye'de de bir ilke imza atmış oldu.

Lapseki Belediye Başkanı Mehmet Ekim, Mayıs ayında Belediye Meclisi üyelerinin çekimser oy kullanmalarından dolayı TEİAŞ Bursa Bölge Müdürlüğü Kamulaştırma Başmühendisi Evren Serpil'i Haziran ayındaki toplantıya davet etti. Projenin olumlu ve olumsuz yönlerinden bahseden Serpil, Çanakkale bölgesinde de olumsuz hava şartlarında enerji transferinde meydana gelen enerji kesilmelerinin bu proje ile önüne geçmeyi hedeflediklerini ifade etti. 380 bin voltluk enerjiyi İstanbul'a sevk edeceklerini belirten Serpil, "Lapseki ilçesinde ana iskeleti kuracağız. Tedaş kılcal istasyonlar kuracak. Artık Marmara bölgesinde olumsuz hava şartlarının meydana getirdiği kesintileri yaşamayacağız. 400 Kilometrelik kablo Çanakkale Boğazı'ndan geçecek. Bununla ilgili yaklaşık 4 haftalık bir denizaltı çalışmalarımız oldu. Zemini kazabilir miyiz, gemi ve tekne çapalarından zarar görür müyüz, sağlıklı bir nakil işlemi olur mu? Bunların altyapısını hazırladık. Bu denizaltından kablo transfer işini dünyada yapan yalnızca dört ülke mevcut. Sağlıklı bir kazı çalışmasından sonra 400 kilometrelik kabloyu tek parça olarak boğazın zemininden geçireceğiz. Elektrik hattımız Gelibolu Sütlüce köyünden başlayıp Lapseki'den devam edecek" dedi.

AÇIĞA ÇIKAN RADYASYON CEP TELEFONUNDAN MASUM

Çevre kirliliği konusunda ÇED raporu aldıklarının altını çizen Serpil, "Tabii ki elektromanyetik alan oluşacak ve radyasyon açığa çıkacak. Cep telefonları bin 800 Mhz ile çalışıyor. Bizim kurduğumuz kuled ise 50 Mhz. Radyasyon olacak yani 36 kat daha az bir radyasyon yayacak. Yerleşim yerinden uzak bir yerde tesisimizi inşa edeceğiz. En yakın mesafeyi 150 metre olabilecek şekilde ayarladık. İmar planı içinde kalan alandan kabloyu geçireceğiz. Bu kablo metre başına 65 Kilogram ile 105 kilogram arasında değişiyor. Biz bunları 60 metrelik direkler dikerek geçişi sağlamaya çalışacağız. En azından dört katlı bina yapımına engel olmayacak şekilde çalışmalarımız sürüyor. Biz gerekli tüm yükseklikleri ayrıntılı şekilde hazırlayıp projemizi ona göre hayata geçirme gayreti içindeyiz. Şu anlık bir sorunla karşılaşacağımızı sanmıyorum" diye konuşarak son kararı meclis üyelerine bıraktı.

TEİAŞ Bursa Bölge Müdürlüğü Kamulaştırma Başmühendisi Evren Serpil'e verdiği bilgilerden dolayı teşekkür eden Lapseki Belediye Başkanı Mehmet Ekim, Çan ve Biga ilçesinde de 380 bin voltluk üretimin olduğuna dikkat çekerek, Türkiye'de ilk olan projeyi meclis üyelerinin onayına sundu. Oybirliği ile onaylanan hayati kararın memlekete hayırlı olması temennisinde bulunan Ekim, meclis üyelerine de teşekkür etti
 

Haberler

DÜNYA Haberleri

AB, Kızıldeniz’deki Çok Uluslu Koalisyona Katılacak
Kızıldeniz’de ABD Savaş Gemisine ve Ticari Gemilere Saldırı
Milli Yas İlan Edildi
İsrail-Filistin Savaşıyla Güvenli Rota Türkiye Oldu
Dünyanın En Büyük Konteyner Gemilerinden Birine "Türkiye" Adı Verildi