21 deniz kaplumbağaları üreme alanından 13’ünde düzenli olarak izleme, koruma ve yuva tespit çalışmaları yürütülüyor.
Türkiye kumsallarında Caretta caretta ve Chelonia mydas olmak üzere iki çeşit deniz kaplumbağası türünün yuva yaptığını belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Her bir Caretta caretta yuvasında ortalama 70 yumurta, Chelonia mydas de bir yuvada ortalama 100 yumurta bulunmaktadır. Bu yumurtaların yüzde 80’inin yuvadan çıkma ihtimali var ve denize ulaşan bireylerin yüzde 3 civarı erginleşebiliyor. Denize ulaşan yavrular 20-25 yıl sonra eşeysel olgunluğa geldiğinde yumurtlamak maksadıyla tekrar kumsala çıkıyor. Ayrıca 1000 yumurtadan 1 tanesinin 50 yaşlarına ulaşabildiği düşünülüyor” diye konuştu.
Caretta carettaların dünyadaki en büyük yuvalama alanlarının Umman’ın Masirah Adası, Akdeniz’deki önemli yuvalama alanlarının Yunanistan ve Türkiye sahilleri olarak bilindiğini ifade eden Veysel Eroğlu, şunları söyledi:
21 önemli deniz kaplumbağaları üreme alanından 13’ünde düzenli olarak izleme, koruma ve yuva tespit çalışmaları yürütülüyor. 2015 yılı içerisinde yapılan bilimsel çalışmalar neticesinde 143.7 km sahil şeridimizde 3.912 adet Caretta caretta yuvası ve 2.151 Chelonia mydas yuvası tespit edildi. Tespit edilen yuvalara Caretta caretta 273 bin 840 yumurta, Chelonia mydas ise 215 bin 100 adet yumurta bıraktı. Bu iki türün bırakmış olduğu yumurtalardan çıkan toplam 391 bin 152 yavru denizle buluştu.
Genellikle yuva yaptıkları sahile tekrar geri dönüyorlar
Deniz kaplumbağalarının genellikle yumurtadan çıktıkları kumsala, ortalama 20-25 yıl sonra eşeysel olgunluğa ulaştıklarında yumurtlamak üzere geri döndüklerini vurgulayan Prof. Dr. Eroğlu, “Biz bu yıl için üreme mevsimini bitirdik. Ancak kaplumbağa üreme mevsimi olan 1 Nisan-30 Eylül tarihleri arasında yeni yumurtlama ihtimallerine karşı kumsalları her yıl olduğu gibi yine yakından takip edeceğiz. Ayrıca vatandaşlarımızdan, üreme mevsiminde kumsallarda deniz kaplumbağalarına zarar verecek davranışlardan kaçınmaları hususunda ve kaplumbağaların bu dönemlerini rahat geçirmelerini sağlanması konusunda hassasiyet göstermelerini bekliyoruz” dedi.
Deniz kaplumbağaları, dünyada tabiatı koruma açısından bir sembol durumunda
Deniz kaplumbağalarının 115 milyon yıldır yerküre üzerinde yaşadığının bilindiğini söyleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, sözlerine şöyle devam etti:
Deniz kaplumbağaları uzun bir zaman periyodu boyunca nesillerinin devamını başarı ile sürdürebilen ender canlılardan biridir. Bütün dünyada tabiatı koruma açısından bir sembol durumunda olan deniz kaplumbağaları,son 40-50 yıllık zaman zarfında çevre kirliliği, turizm ve sahillerde ikinci konut kullanımı, balıkçılık faaliyetleri ile kumsallardan kum alımı gibi faaliyetler neticesi önemli ölçüde tehlike altına girmiş bulunuyor. Bu tehlikeyi bertaraf etmek için Bakanlık olarak deniz kaplumbağalarını korumaya yönelik çalışmalarımızı bütün hassasiyetimizle devam ettireceğiz.
ViraHaber.com