Emekli Büyükelçi Özdem Sanberk, 27 Temmuz’un İsrail ile Türkiye arasındaki krizin çözümlenmesi için “son fırsat” olduğunu belirterek, “İsrail’in özür dilemesi halinde büyükelçimizi yeniden Tel Aviv’e göndereceğiz” dedi. İki ülkenin içeriğindeki bazı ayrıntılar üzerine anlaşamaması nedeniyle yayımlanması 27 Temmuz’a ertelenen Birleşmiş Milletler raporunun açıklanması öncesinde İsrail’deki Haaretz gazetesine konuşan komisyonunun Türkiye temsilcisi, emekli Büyükelçi Özdem Sanberk, bu tarihin İsrail ile Türkiye arasındaki krizin çözümlenmesi için “son fırsat” olduğunu söyledi. Sanberk, “İsrail’in özür dilemesi halinde büyükelçimizi yeniden Tel Aviv’e göndereceğiz ve uzun yıllardır sürdürdüğümüz ilişkileri yeniden oluşturacağız. Anlaşamadığımız konular elbette olacaktır, ama oturup konuşarak bunları çözmeye çalışacağız” dedi.
"Yanıt bekliyoruz"
Sanberk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla krizi sona erdirecek bir mutabakat metninin hazırlanıp hazırlanmadığıyla ilgili soruya, “Evet ya da hayır diyebilecek bir durumda değilim. Çünkü çok taraflı görüşmeler sürecinde yer almıyorum. Ancak yeni görüşmeler dizisi şimdilik gündemde yok. Biz İsrail’in yanıtını bekliyoruz” yanıtı verdi. Sanberk, Komisyon raporunun, taraflara daha fazla zaman tanımak amacıyla geciktirilmesini isteyen tarafın Türkiye olduğuna dair İsrail basınında çıkan haberelerin doğru olmadığını, ertelemeyi BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un yaptığını söyledi.
"İmkan tanınmıyor"
İsrail Radyosu’na konuşan İsrail Başbakan Yardımcısı ve Stratejik İşler Bakanı Moşe Ya’alon ise, Türkiye’nin, özür dilenmesi konusundaki ısrarının, uzlaşmaya imkân tanımadığını söyledi. Ya’alon, “BM raporu, ablukanın yasal olduğuna hükmetmesine rağmen Türkiye’nin özür, tazminat ve ablukanın kaldırılması taleplerindeki ısrarını sürdürdüğünü” belirtti. Bir süre önce New York’ta Türk yetkililerle görüşen Ya’alon bu hafta sonu New York’ta Türk tarafı ile görüşme gibi bir planının olmadığını, ABD’ye Yahudi toplumunun liderleriyle görüşmek üzere gideceğini ifade etti.
Milliyet