26 Caretta´dan 20´si Kurtarıldı

İztuzu Plajı'daki Rehabilitasyon Merkezi'ne 2 yıl içinde getirilen tedaviye muhtaç 26 caretta caretta'dan 20'si yaşatıldı. 17'si denize gönderilirken 3'ünün tedavisinin devam ettiği belirtildi

Muğla'nın dünyaca ünlü İztuzu Plajı'daki Dalyan - İztuzu Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne (DEKAMER) 2 yıl içinde getirilen tedaviye muhtaç 26 caretta caretta'dan 20'si yaşatıldı. 17'si denize gönderilirken 3'ünün tedavisinin devam ettiği belirtildi. Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve DEKAMER Müdürü Doç. Dr. Yakup Kaska ''dedi.

DEKAMER, Çevre ve Orman Bakanlığı, Özel Çevre Koruma Kurum Başkanlığı (ÖÇKK), Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) destekleriyle, 2008 yılı Aralık ayında Dalyan Belediyesi ve Pamukkale Üniversitesi arasında imzalanan protokolle kuruldu. Dalyan Belediyesi su ve elektrik gibi lojistik desteği, PAÜ yaralı hayvanların bakımı, bilimsel sorunları, tedavileri ve genel sekreteryayı, DKMP yaralı hayvanların ulaşımını sağlamak görevlerini üstlendi. ÖÇKK da proje desteği verdi. DEKAMER'in müdürlüğüne Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yakup Kaska atandı.

3'ünün tedavileri sürüyor
Yıllarca İztuzu kumsalında caretta caretta'ların üremesi, yumurtlaması, korunması ve denize ulaşımıyla ilgili projelerde de görev alan Doç. Dr. Kaska DEKAMER'i kısa sürede harekete geçirdi. Rhabilitasyon merkezinde, yaz aylarında 20, kış aylarında 2-5 kişi sürekli görev yapar hale geldi. 24 saat süreyle açık olan DEKAMER'e kurulduğundan bu yana bot çarpması, misina kesiği, olta yutulması gibi nedenlerle Muğla' 19, Antalya'dan 6 ve Mersin'den 1 olmak üzere toplam 26 caretta caretta getirildi. Bunların 17'si tedavi edilerek denize salındı. 3'ünün de tedavileri sürerken 6'sı ise kurtarılamadı.

Haziran'da Dolunay ve İsabella isimli caretta caretta'lar uydu takip cihazı ile denize salındı. Dolunay'ın Tunus'a ulaştığı, İsabella'nın da şu anda İsrail ile Kıbrıs arasında gidip geldiği belirlendi.

'Bağış ve bahşişler çok işimize yaradı'
DEKAMER'in yıllık 45-50 bin lirayı bulan giderlerini karşılayabilmesi için vakıf kurma çalışması başlatıldığını bildiren Doç. Dr. Yakup Kaska ''DEKAMER'de sigortalı görevli sadece 2 kişi proje asistanı olarak 4 ya da 5 ay asgari ücret alıyor. Uluslararası bir konuma gelen rehabilitasyon merkezimizin masrafları her geçen gün yükseliyor. Resmi kuruluşların ödeneklerinin yeterli olmaması üzerine vakıf kurmak için çalışmaları tamamladık. Vakıf sayesinde burası tam kapasiteyle çalışmalara devam eder. Bu arada merkezi ziyaret eden duyarlı insanların bağış ve bahşiş kutusuna attıkları paralar da çok işimize yaradı. Bu paraları kaplumbağaların beslenme ve tedavilerinde kullandık'' dedi.

Haber.turk.net


GÜNCEL Haberleri

Ege ve Akdeniz'de Balıkçılığı İzleme Çalışmaları Muğla'da Devam Ediyor
Bodrum-Kaş Arası Denizlerde Fırtına Uyarısı
Türkiye’nin En Büyük Balıkçı Barınağının Yüzde 70'i Tamamlandı
Deprem Bölgesinde Görevini Tamamlayan Yaşam Gemisi Yalova'da Bakıma Alındı
Ege Denizi İçin "Sarı" Uyarı