Sinop Üniversitesi'nde "Türkiye’deki Alabalık Türleri ve Dağılım Alanları" ile ilgili bir konferans düzenlendi. Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleşen konferansta “Türkiye’deki Doğal Alabalık Türleri ve Dağılım Alanları” ilgili olarak bilgiler verildi.
Konferansta konuşan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Davut Turan, Türkiye’de dağılım gösteren alabalık türlerinin sistematiği ve ekolojileri konusunda bilgiler aktardıktan sonra, yürüttüğü çalışmalar neticesinde 9’u alabalık türü olmak üzere 25 yeni balık türü tanımlayarak dünya faunasına kazandırdığını belirtti.
Tatlı su balık sistematiği ve ekolojisi alanında uzman olan Turan, Antalya’nın Alakır Çayı'ndan 2014 yılında keşfettiği ve dünyada hatırı sayılı bilimsel dergide yayınlanan bir alabalık türünün (salmo kottelati), 2008 yılından günümüze kadar keşfedilen bin balık türü içerisinden birinci sırada seçilip, dünyada 2014 yılında keşfedilen tüm hayvanlar içerisinden “en şaşırtıcı ve heyecan verici 20 hayvan türü” arasında 14. sırada yer aldığını belirtti. Çalışmalarıyla oldukça ilgi gören, Türkiye’de ve dünyada alabalık türlerinin sistematiği ve ekolojisi konusunda yaptığı çalışmalarla öne çıkan Turan, sunumu sonunda katılımcıların büyük beğenisini kazandı.
Konferans sonunda Sinop Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Temel Bayrak, konuşmacı Prof. Dr. Davut Turan’a hediye takdim etti.
virahaber.com