“2023'te denizci millet olmalıyız”

ODEK Oruç Reis Denizciler Kulübü Yönetim Kurulu üyesi Vehbi Koç, Türk denizcilik sektörünün en önemli etkinliklerinden Europort fuarı kapsamında 'Türk Denizciliği'nin 2023 Vizyonu' başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

ODEK Oruç Reis Denizciler Kulübü Yönetim Kurulu üyesi Vehbi Koç, Türk denizcilik sektörünün en önemli etkinliklerinden Europort fuarı kapsamında 'Türk Denizciliği'nin 2023 Vizyonu' başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Denizcilik sektörünün farklı alanlarına mensup katılımcıların sorularıyla interaktif bir şekilde gerçekleştirdiği sunumunun başında Koç, Türk Denizciliği'nin temel sorunlarını ve gelinen noktayı özetledi. Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılında denizcilik vizyonu 'uluslararası rekabet gücü yüksek, küresel ağ ile entegrasyonu sağlanmış; ülke ekonomisini destekleyen ve istihdamda artan paya sahip; yolcu ve yüklerin zamanında, güvenli ve kesintisiz ulaşımını sağlayacak yapıya kavuşturulması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması' olarak belirten Koç, dünya deniz ticaretindeki etkinliği arttırmak için gerçekleştirilebilir stratejik planlamanın önemine vurgu yaptı.

Dünyada deniz ulaştırmasının yıllık 300 milyar dolar katma değer yarattığının altını çizen Koç, bu rakamın %30'unun Akdeniz havzasında gerçekleştiğini belirterek “denizin doğal otobanından yeterince istifade edemiyoruz” dedi. 2023'e “denizci millet, deniz ülkesi” sloganıyla yol alınmasını savunan Koç, ana hedefin “asgari 40 milyar dolarlık denizcilik geliri, 500.000 kişilik istihdam hacmi” olduğunu söyledi.

Koç konuşmasında önümüzdeki dönem için somut stratejik hedefleri ve önerilerini; kurumsal yapılanma, altyapı düzenlemeleri, işletmeler ve Ar- Ge çalışmaları olarak kategorilendirdi.

Vehbi Koç'un konuşmasında öne çıkan 2023 hedefleri:

* Dünyanın en büyük 10 limanından birinin Türkiye kıyılarında inşa edilmesi

* Elleçleme kapasitesinin 2023 yılına kadar 32 Milyon TEU, 500 milyon ton kuru yük, 350 milyon ton sıvı yük ve 15 milyon yolcuya ulaştırılması.

* Yurtiçi konteynerleşme oranını % 15’e yükseltilmesi, ihraç ve ithal yüklerinin en az %50’sinin Türk gemileri ile taşınması ve yaklaşık 20 milyar USD/yıllık navlun geliri elde edilmesi.

* Deniz 45 milyon DWT’a çıkarılmasıyla birlikte Türk koster filosunun yenilenerek 2023 hedefi olarak 400 adet 15 yaş altı kosterden oluşan genç bir filo ile bölge dağıtım ağı liderliğinin sağlanması.

* Gemi istihdam alanının oluşturulması, inşa sanayinde; 15 Milyar USD inşa geliri ve 250,000 kişilik istihdam yaratılması.

Virahaber

GÜNCEL Haberleri

Ege ve Akdeniz'de Balıkçılığı İzleme Çalışmaları Muğla'da Devam Ediyor
Bodrum-Kaş Arası Denizlerde Fırtına Uyarısı
Türkiye’nin En Büyük Balıkçı Barınağının Yüzde 70'i Tamamlandı
Deprem Bölgesinde Görevini Tamamlayan Yaşam Gemisi Yalova'da Bakıma Alındı
Ege Denizi İçin "Sarı" Uyarı