Toplantının başlangıcında gündeme geçilmeden önce Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır’ın meclis toplantısı konusunda devamlılık için yüzde 85 katılım olduğunu ama bazı üyelerin devamsızlıkta kırmızı çizgiye geldiğini söyledi.
Ardından kasım ayı aktarım talepleri Adem Kocadağ tarafından okundu ve oybirliği ile meclis tarafından kabul edildi. Meclise aralık ayı faaliyetleriyle ilgili video sunum üyelere izletilerek devam edildi.
“SERVETİMİZİ KOYDUK BU İŞE”
Yılmaz Ulusoy söz alıp, “Dünyada her şey azalır paylaştıkça artan tek şey sevgidir” sözleriyle konuşmasına başladı. Bu sektör çok zor günler yaşıyor diyen Yılmaz Ulusoy, “Buraya oturanlar bu insanların sıkıntıları gidermelidir” ifadelerini kullandı. Ulusoy şunları söyledi: “Bu gemilere IMO’nun almış olduğu bu kararlar geçemez. Temmuzda yapılacak IMO toplantısına hep beraber gidelim. Gerekiyorsa gidenlerin parasını ben veriyim. Böyle şey olur mu ya. Servetimizi koyduk biz bu işe. Böyle saçma şey olur mu? Antalya’ya gitmek iş değil, Bodrum’a gitmek iş değil. Buradaki yönetim şunu yapacak, elinde tutacak bu sektörü. İlk başta bir buçuk milyon dediler, sonra üç, üç buçuk milyona çıktı rakamlar. Dördü de bulur… Beş milyon değil geminin değeri, bir beş milyon daha koyasın ki yola çıkasın. Büyüksen vereceksin. Büyüklük vermekle olur. Allah verdiği için büyüktür” sözlerini kullandı.
“GELİR 2 MİLYON 800 BİN…”
Yılmaz Ulusoy’un ardından kürsüye gelen, DTO Batı Karadeniz Bölgesi Şube Başkanı İrfan Erdem bölgesiyle ilgili faaliyetler hakkında bilgi vermek üzere kürsüye geldi. İrfan Erdem 2018 yılında şubenin toplam gelirinin 2.800.000 TL olduğunu açıkladıktan sonra şunları söyledi: “2018 yılında bölgemizdeki limanların istatistiklerini paylaşmak istiyorum. Kdz. Ereğli Limanlarına 789 gemi, Zonguldak Limanlarına 585 gemi, Bartın Limanına 333 gemi, Karasu Limanına 200 gemi gelmek suretiyle toplamda 1916 gemi bölgemiz limanlarını ziyaret etmiştir. Geçem yıla oranla gemi sayısında yaklaşık yüzde %5’lik bir artış olmuştur.”
“EN CİDDİ PROJELERDE BİLE BEKLEME SÜRELERİ BU KADAR OLMADI”
Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği adına konuşan Recep Düzgit söz aldı. Düzgit Boğazlar girişinde son günlerde bekleme sürelerinin tarihte olmamış şekilde arttığını söyledi. “Boğazların gemileri bilerek ve bilinçli olarak bildiriyorsa bizim bunu bilme hakkımız var” diyen Düzgit sözlerine şöyle devam etti: “Yok eğer aldığımız tedbirlerden dolayı oluyor diyorsa. Hayır öyle değil. Bu ülkede Marmaray inşaatında da tek yönlü geçişe geçildiğinde de. Çok daha ağır tedbirlerle Boğaz’da geçiş daraltıldığı inşaat çalışmalarında bu kadar bekleme olmadı. 1 Eylül’de bir uygulama talimatı oldu. Uyardık uyarmamızla ciddi bir düzeldi ama gelinen nokta şimdi bu şekilde. Dolayısıyla bunların daha iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Sonra inisiyatif almak zorlaşıyor.”
Son olarak İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran kürsüye gelerek bir konuşma yaptı. Tamer Kıran sözlerine ilk olarak Londra’da düzenlenen törenle “En İyi Liman İşletmesi Ödülü”nü alan YILPORT’u tebrik ederek başladı.
STAJ İÇİN ARMATÖRLER ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYSUN
Staj sorunu için alınan kararla prüzlerin giderildiğini söyleyen Kıran armatörlerin elini taşın altına koyarak cömertçe stajyer alarak çalıştırmasını talep etti. Kıran sözlerine şöyle devam etti: “Ankara’da Koster Yenileme Projesi ile ilgili olarak Ulaştırma Bakanlığı’nın aldığı inisiyatif neticesinde toplantıya katıldık. Sanayi Bakanlığı Verimlilik Dairesi de toplantıdaydı. Sanayi Bakanlığı yetkililerine projeyi hayata geçirebilmek için devlet desteğinin önemi anlatılmaya çalışıldı. Devletin katkısı açısından olumlu bir toplantı olduğunu düşünüyorum. Toplantıda kosteri anlattılar. Devletin net katkı sağlayabileceği konusunda çalışma başlatıldı. İş dönüp dolaşıp %70 maliyetin nasıl bulunacağı konusunda kilitleniyor. Şu anda faizleri aşağı çekebilecek neler yapılabilir bunlar araştırılıyor.”
“3 - 5 MİLYON İÇİN KABATOJI DELDİRMEYİZ”
Kıran, “Kültür ve Turizm Bakanımızı ziyaret ettik. Ziyaret sebebimiz yabancı bayrakla Türkiye’de çalışan yatlardı. Bunlarla ilgili tespitleri olduğunu söyledi. Bu işi değiştirmekte kararlılar. Ülkemizin 3-5 Milyon Dolar karşılığında kabotajın delindiğini buna müsaade etmek istemediklerini söyledi” ifadelerini kullandı. Kıran bu konuda yapılan çalışmayla bir çözüm bulunduğunu ama bunun sorunu tedavi edecek bir çözüm değil geçici bir çözüm olduğunu dolayısıyla bu işi bir kerede çözecek bir projeyle bakanlığa gidilmesi gerektiğini belirtti.
NE KADAR KİRLETİYORSA O KADAR ÖDESİN
Kıran konuşmasına şöyle devam etti: “Aralığın sonu gibiydi Çevre Kanun’da değişiklikler yapıldı. Çevre cezaları 16,5 kat artırıldı. 100 bin TL olan çevre cezası 1 milyon 650 TL’ye getirildi. Bu durum sektörü zora sokacağı için cezanın miktarı ve hesaplama yöntemine bir kez daha itiraz ettik. Bunu böyle hesaplamayın oluşan kirliliği ölçüp ona göre hesaplayın dedik. Cezanın her türlüsüne sektör razıdır ama bu kadar standart bir cezaya oda yönetimi karşıdır dedik.”
Kıran, “1 Ocak sabahı 3 tane yönetmelik çıktı. Yeni yıl sabahı kalktık ve yönetmelikler geldi. Tersanelerimizin işletme izni sorunu var. İzni almaları için yasal süre 31 Aralık’ta doluyordu. 1 Ocak sabahı yayınlanan yönetmelikle 1 yıl daha uzatıldı. 73-74 tersanemizden 13-14’ünün işletme izni var. Yaklaşık 40 tanesinin kısmi işletme izni var. 13, 14 tanesi izne bile başvurmamış. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Yönetmelik 2015 yılında çıkmış. Artık 2019’un sonuna geldiğimizde benim sektörümüzden ricam bizi bir daha bu süreleri uzatın diye Ankara’ya göndermeyin. İmar affı çıktı. Af bu işin önündeki en büyük engellerden birini halletti. Lütfen bir yıl içerisinde bu işi bitirin. Bir şeyi sürekli ertelersen bir anlamı kalmıyor, bu haksız rekabete doğru da gider” sözlerinin ardından 1 Haziran tarihine kadar da kılavuz kaptanla demirleme zorunluluğu getiren tüzüğün ertelendiğinin müjdesini verdi.
Kılavuzluk ve Römorkörcülük Yönetmeliği’ne de değinen Kıran, 14 yıldır yönetmeliği olmayan bir konuda Ulaştırma Bakanlığı insiyatif aldı diyen Kıran, “Yalan yok odaya görüş sorulmadı” dedi. Kimine göre hatalarla dolu, kimine göre düzgün. Kimine göre işler, kimine göre işlemez. Bir yönetmelik yayınlandı diye her şey güllük gülistanlık olacak diye bir şey beklemiyorduk. Bize düşen bunun tekrar bir kangrene dönüşmeden oyuncularla bir arada en uygun halinin ne olacağına karar verecek bir mekanizmayı bir düzeni kurabilmek” diyerek sektörü yakından etkileyen yönetmelikle ilgili görüşlerini dile getirdi.
16 OCAK’TA SCRUBBER TOPLANTISI
Yılmaz Ulusoy’un değindiği Scrubber konusu ile ilgili 16 Ocak'ta toplantı yapılacağını söyleyen Kıran, bu konunun dünya armatörleri tarafından tartışılan çok çetrefilli bir konu olduğunu söyledi. Uluslararası teknoloji üreten ülkelerin yaptıkları lobi faaliyetleriyle bu teknolojileri üye ülkelere dayattığını ifade etti. Kıran IMO’da Türkiye’nin hiç olmadığı kadar iyi temsil edildiğini söyleyip, bu konuda ellerinden geldiği kadar oda olarak gerekli yerlerle temaslarını sürdürdüklerini bildirdi.
Vira Haber