2014’ün ilk toplantısında TÜDEV ve PRÜ konuşuldu

İMEAK Deniz Ticaret Odası Ocak ayı Olağan Meclis Toplantısı Cengiz Kaptanoğlu başkanlığında gerçekleştirildi. 2014’ün ilk meclis toplantısında gündemde yine Piri Reis Üniversitesi ve TÜDEV vardı.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Ocak ayı Olağan Meclis Toplantısı Cengiz Kaptanoğlu başkanlığında gerçekleştirildi. 2014’ün ilk meclis toplantısında gündemde yine Piri Reis Üniversitesi ve TÜDEV vardı.


“BİNALİ YILDIRIM’A MİNNETTARIZ”


2014 Ocak ayı Meclis toplantısının açılış konuşmasını yapan İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu “Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Binali Yıldırım’a bugüne kadar bizler için sektör için verdiği emeklerden dolayı teşekkür ediyorum. Her dalda yaptığı çok başarılı çalışmaların yanında denizcilik sektörü için verdiği tüm emekler için kendisine minnettarız. Bundan sonraki siyasi hayatında da her zaman beraber olacağımızı belirtiyorum. Bunu üzerimde bir görev olarak görüyorum.” dedi.


“EĞİTİME CANIMIZ FEDA, AMA….”


Türk Deniz Eğitim Vakfı (TÜDEV)’in doğrudan Deniz Ticaret Odası’nın organik bir kurumu haline getirilmesi gerektiğinin belirten Salih Zeki Çakır, “Geçtiğimiz meclis toplantısında maruz kaldığım muameleyle ilgili çok şey söylenebilir. Ne söylediğimi bilerek, düşünerek konuşurum. Burada son defa açıklık getirmek istiyorum. Vakıf senedi değişikliği bir iyileştirmedir. Teşekkür ediyorum. Ama yeterli değildir. Algı yönetimi diye bir kavram var. Bunu da yaratmak yönetimin işi. Ben buna ancak katkıda bulunabilirim. Niyetim husumet oluşturup birilerini birilerine kışkırtmak değil. Ortak akılı bulmak için çalışıyoruz. Hepimiz bu sektördeyiz. Kimsenin menfaati kimseden üstün değil. Vakıf senedi değişikliği şu gerçeği değiştirmiyor. Burası bir kamu kurumu ve burada bir kamu kaynağı var. Yapılan değişiklik TÜDEV’in özel bir kurum olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Bir kamu kaynağı özel bir vakfa aktarılmakta. Eğitime canımız feda… Yapılması lazım. Sektör otuz yıl önceki sektör değil. TÜDEV doğruda, Deniz Ticaret Odası’nın organik bir kurumu haline getirilemez miydi? Bunun niye yapılamadığı hakkında bilgi alırsak iyi olur. Tatmin edici bir bilgi yoksa bu konuyu irdelemek hakkımızdır diye düşünüyorum. Çünkü doğrusu bu. Deniz Ticaret Odası gibi bir kamu kuruluşunun kaynaklarının yüzde 50’sinini özel bir vakfa aktarılması, diğer eğitim hizmeti veren vakıflara ve üniversitelere haksızlık diye düşünüyorum. Ayrıca bu konunun da polemik malzemesi yapılmamasını rica ediyorum. Anlayışınız için teşekkür ediyorum. “şeklinde konuştu.


“TÜDEV’E KAYNAK AKTARILMIYOR”


Deniz Ticaret Odası’nın kaynaklarının meclis kararıyla Piri Reis Üniversitesi’ne aktarıldığını belirten Sualp Ürkmez konuşmasında “Salih Zeki Çakır bu meclisi yanlış yönlendirmektedir. Gündemi başka bir yere çekmeye çalışmaktadır. Kafanızın geçenler neyse söyleyin. Çünkü samimi değilsiniz. Bir kere Deniz Ticaret Odası’nın kaynakları vakfa bağışlanmıyor. Deniz Ticaret Odası’nın kaynakları Piri Reis Üniversitesi’ne, bu meclisin aldığı kararla bağışlanıyor. Piri Reis Üniversitesi devletindir. Ben bu söylemlerinizi kabul etmiyorum. Buradaki tüm meclis üyeleri aynı zamanda vakıf üyesi oldu. TÜDEV’e aktarılan bir para yoktur, aktarılan tüm para üniversitemize yapılmaktadır. PRÜ vakfın malı değildir. Piri Reis Üniversitesi gibi çok hayırlı bir iş yapıyoruz. Vakfımız Türkiye’deki tüm üniversiteleri destekliyor. Asıl denize çıkıp çalışmak isteyen öğrenciler denizcilik meslek liselerinden çıkıyor. Fakat bu öğrenciler sadece yüzde 10’u üniversiteye giriş yapabiliyor. Bunun sebebi de sınav sistemi. Piri Reis Üniversitesi’nin de tam da bu noktada yaptığı dışarıda kalan öğrencileri alıp denizciliğe kazandırmak. Bunun için burs desteği veriyoruz. Şuan yüzde 50 oranında burs veriyoruz. Hep birlikte çok hayırlı bir iş yapıyoruz. Söz konusu söylemler çok şaşırtıcı.” ifadelerine yer verdi.


“DTO GELECEĞE YATIRIM YAPIYOR”


Deniz Ticaret Odası’nın tüm gücünü eğitime harcayarak fedakarlık gösterdiğini belirten Recep Düzgit “Öncelikle bütçe için göstermiş olduğunuz güven için teşekkür ederim. Bütçenin 41 milyon TL’si ticaretten alınan bir pay gibidir. Bu para sefer yapan gemilerden alınan navlun payıdır. Yüzde 85’lik bir pay da yabancı bayraklı gemilerden alınmaktadır. Diğer odalar topladıkları gelirleri bankalarda mevduat, gayrimenkul alımları,AVM kullanıyor. Aslında yönetimin eli daha güçlü oluyor. Deniz Ticaret Odası elindeki gücü bir eğitim kurumuna harcayarak ciddi bir fedakarlık yapıyor. Mevcut yönetim ve başkanımız gücün üstünde oturmaktansa geleceğe yönelik yatırım yapmayı tercih ettiler.” dedi.

virahaber.com

GÜNCEL Haberleri

Denizci Fenerbahçeliler Derneği, Özel Film Gösteriminde Bir Araya Geldi
Çanakkale Boğazı'nda Müsilaj Devam Ediyor
Ağ İle Avlanma Yasağına Uymayan Şahsı Jandarma Yakaladı
Tamer Kıran, Ticaret Bakanı Bolat ile Birlikte Bangladeş'e Gitti
Tekirdağ'da Müsilajla Mücadele Kapsamında Atık Su Denetimleri