Dünya yat sektörünün önemli üretim merkezlerinden biri olan Antalya Serbest Bölgede, 2014 yılında toplam 27 lüks yat denize indirildi.
Antalya Serbest Bölge İşleticisi Anonim Şirketi (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses, bölgede üretim yapan şirketlerin geçen yıl 27 lüks yatı tamamlayarak teslim ettiğini bildirdi.
Söz konusu yatların ortalama boy uzunluğunun 17 metre olduğunu belirten Gürses, "Geçen yıl teslim edilen yatlar büyük boylarda olmadı" dedi.
2008 yılında ABD 'de başlayan, daha sonra dünyaya yayılan finansal kriz dönemlerinde küçük boy yat siparişlerinde ciddi bir azalma meydana geldiğini ve büyük boy siparişlerinin ise arttığını ifade eden Gürses, "Geçen seneden itibaren yine küçük boy siparişleri gelmeye başladı. Bu, orta gelir grubunun harcama yapmaya başladığını, yani ekonomik krizin etkilerinin azaldığını gösteriyor" diye konuştu.
60 metrenin üstünde 2 ultra lüks yat denize indirilecek
Büyük boy bir yatın tamamlanmasının 2,5-3 yılı bulabildiğini kaydeden Gürses, bu yıl 63 ve 60 metre boyunda iki adet ultra lüks yatın denize indirileceğini söyledi.
Bu yatlardan birinin nisan ayında, diğerinin ise haziran ayı içerisinde denize indirilmesinin planlandığını belirten Gürses, "Neredeyse bir gemi büyüklüğünde olan bu yatların denize sorunsuz bir şekilde indirilmesi için şu anda altyapı problemlerini çözmeye çalışıyoruz. Belki yüzer havuz, belki bir gemi vasıtasıyla bu yatları indirmemiz gerekiyor" dedi.
Serbest bölgede faaliyet gösteren yat üretim firmalarında halen siparişi alınmış 90 projenin yapımının devam ettiğini anlatan Gürses, yıl sonuna kadar da 20-30 yatın tamamlanacağını düşündüğünü bildirdi.
Küresel ekonomik krizin Avrupa 'da seri üretim yapan yat firmalarını çok etkilediğini ve firmaların çoğunun ya battığını ya da el değiştirdiğini dile getiren Gürses, Antalya Serbest Bölgedeki gibi sipariş bazlı çalışan firmaların ise çok fazla etkilenmediğini söyledi. Gürses, şu anda sipariş bazlı yat üretimi konusunda Türkiye 'nin ABD ve Hollanda'dan sonra dünyada üçüncü sırada yer aldığını vurguladı.
Büyük boy yatlar için altyapı
Gürses, üretilen yatların tersaneden alınıp denize indirilmesiyle ilgili altyapı yatırımlarını tamamladıklarını, şu anda bölgede 50 metre ve 500 tona kadar olan yatların denize indirilmesinde ve karaya alınmasında hiçbir sıkıntı bulunmadığını kaydetti.
Proje olarak şu anda yapımı devam eden en büyük yatın 68 metre boyunda olduğunu ifade eden Gürses, 75 metrelik ultra lüks yatın görüşmesinin yapıldığını, fakat bu boyun üzerine çıkmak istemediklerini kaydetti. Gürses, "Bunların üzerine çıkmak altyapı yönünden bize sıkıntı yaratır. Çünkü büyük yatların tersaneden alınıp denize indirilmesi için çok ayrı bir altyapı gerekiyor" dedi.
2015 hedefi 1 milyar dolarlık ticaret
Antalya Serbest Bölgede halen 57'si yat sektöründe olmak üzere 110 firma bulunduğunu belirten ASBAŞ Genel Müdürü Zeki Gürses, bölgede yer olmadığı için yeni firmaları almakta zorlandıklarını bildirdi.
Bölgede 2014 yılında 833 milyon dolarlık ticaret gerçekleştiğini kaydeden Gürses, 2015 ticaret hedefini 1 milyar dolar olarak belirlediklerini söyledi.
Gürses, "Dünyadaki konjonktürel gelişmeler biraz endişe verse de biz bu rakamı yakalayacağımıza inanıyoruz. 2015 yılında büyük boy yatlar teslim edilecek, bunların satış rakamları çok yüksek olduğu için ticaret hacmimize katkısı olacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu.
Antalya Serbest Bölgede şu andaki istihdam miktarının 4 bin 600 kişi olduğunu da kaydeden Gürses, 2015 sonunda istihdamın 5 bin kişiyi aşacağını düşündüklerini bildirdi.
virahaber.com