Muğla'nın Ortaca İlçesi'ne bağlı Dalyan Beldesi'ndeki İztuzu Plajı'ndan üzerinde uydu alıcısı bulunan ikisi erkek, beş caretta caretta denize bırakıldı. Her birine isim verilen beş deniz kaplumbağasının hareketleri izlenip, göç yolları, üreme alanları hakkında bilgi sahibi olunacak. Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Yakup Kaska, "Rehabilitasyon merkezinde tedavisi tamamlanan beş kaplumbağa denize bırakıldı. Onları izleyip nerelere gittiklerini öğreneceğiz. Bu kaplumbağalarla birlikte sekiz kaplumbağayı denize bırakmış olduk" dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Dalyan Belediyesi ve Pamukkale Üniversitesi işbirliğiyle Dalyan İztuzu Kumsalı'nda faaliyet gösteren Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde (DEKAMER) rehabilitasyonu ve tedavileri tamamlanan 5 deniz kaplumbağasına uydu cihazı takılıp bugün öğlen saatlerinde denize bırakıldı. Çevresel Yatırım Programı çerçevesinde biyolojik çeşitliliğin korunması ve sürdürülebilir kullanımını desteklemek amacıyla Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Şirketi'nin (BTC) desteklediği Denizel Yaban Hayatı Rehabilitasyon Projesi kapsamında tedavileri tamamlanan üçü dişi ikisi erkek 5 caretta carettaya Fethi (65), İlker (35), Songül (40), Mersin Nazlı (30), Dalyan (35) isimleri verildi. Denize salıverme törenine Muğla Çevreden Sorumlu Vali Yardımcısı Ali Barış, Ortaca Kaymakamı Mustafa Gürdal, Dalyan Belediye Başkanı CHP'li Arif Sarı, Muğla İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Ufuktan Güneş ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Doç. Dr. Yakup Kaska, 'DEKAMER'in, çalışmalarla altyapısını geliştirip deniz kaplumbağalarının bakımını daha iyi yapmak için çalışıyoruz. Bugün de test edilmiş beş kaplumbağayı denize gönderiyoruz ve bunların her birine uydu cihazı takarak nerelere gittiklerini takip edeceğiz. Bunlarla birlikte sekiz kaplumbağayı denize bırakmış oluyoruz" dedi.
BTC Basın ve İç İleşitim Danışmanı Sanem Anıl, "Türkiye gibi güzel bir coğrafya, kültür ve insanın bunduğu buraya desteklemek amacıyla toplumsal yatırım ve çevresel yatırım projelere sürdürüyoruz. Bunun için DEKAMER destek veriyoruz. Bu kapsamda da 2 yıllık bir süreçte kullanılmak üzere 200 bin dolar bütçe ayrıldı" diye konuştu.
Napoli Jeloji İstasyonu görevlisi Prof. Dr. Flegra Bentivegna, "Geçtiğimiz yıllarda DEKAMER'le birlikte başlayan Deniz Kaplumbağaları'nın Akdeniz'de takibi programı çok önemli çünkü rehabilitasyondan sonra nerelere göç ettiğini bilmek, bunları korumak ve bu açıdan stratejiler geliştirmek çok önemli. Ben Napoli'de bulunan Jeoloji İstasyonu'ndan geldim. 30 yılı aşkındır Deniz Kaplumbağları ve deniz nesli üzerine çalışmalar sürdürüyoruz. Bu işbirliği önümüzdeki yıllarda da devam edecek" dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Şube Müdürü Bekir Erdoğan da "20 yıldır Deniz Kaplumbağaları ile ilgili çalışmalar yürütüyoruz. 200 civarında olan yuva sayısı son çalışmalarla 350'lere kadar çıktı. Demek ki bu çalışmalar Deniz Kaplumbağları'nın popülasyonlarının artışına katkı sağlamış. Ayrıca bu bölge bildiğiniz gibi turizm bölgesi. Biz bu kumsalı özellikle üreme sezonunda 7 gün 24 saat sürekli olarak koruyor ve izliyoruz" ifadelerini kullandı.
haber3.com