İkinci el ürün tankerleri için satış ve alım faaliyetleri navlun gelirlerinde meydana geleceği tahmin edilen artıştan yararlanmak amacıyla tonaj satın almaya hevesli kelepircilerin talepleri nedeniyle geçtiğimiz haftalarda kızıştı.
Clarksons’un bildirdiği verilere göre, Temmuz ile Kasım sonu arasında toplam 3,5 milyon DWT’lik 74 ürün tankeri el değiştirdi. Bu gemilerden 1.4 milyon DWT’lik 32'si geçen 2 ayda alınıp satıldı. Yukarıdaki rakamlar, 22 geminin Kasım sonlarında yapılan bir hisse takası anlaşması sonucunda Capital Product Partners’dan Diamond S Shipping’e geçmesini hesaba katmıyor.
Buna kıyasla bu yılın ilk yarısında 66 adet 2,85 milyon DWT’lik ikinci el gemi satıldı.
İkinci el piyasası faaliyetlerindeki artış, ürün tankerlerinin gelirlerinin birbirini izleyen 8 hafta boyunca artış göstermesi neticesinde uzun süreden beri düşük bir performans gösteren sektörün nihayet yeniden düzelme yolunda olabileceği işareti verdiği bir zamanda geldi.
VesselsValue uzmanı Court Smith “Piyasada doğal bir alım satım noktasında bulunuyoruz. Bazı piyasa aktörleri piyasayı terk etmek isterken, navlun ücretlerinin artık iyileşme sinyalleri vermesi nedeniyle istekli alıcılar da bulunuyor. Alıcılar bunun varlık değeri döngüsünde düşük bir nokta olduğunu hissediyor” dedi.
Konuya farklı yaş gruplarına göre baktığınızda ise ürün tankerlerinin ikinci el fiyatlarının son 3 ay zarfında çoğu zaman dipten yukarı doğru yükseldiğini, ancak 2016 yılındaki seviyelerinin önemli derecede altında kaldıklarını görüyoruz.
Potens &Partners’in değerlendirmesine göre 10 yaşındaki bir LR2 tankerinin fiyatı 19,5 milyon, LR1 tankerinin 15 milyon ve MR’nin $15 milyon dolardır. 2016 yılında ise benzer yaştaki LR2’ler için ortalama ikinci el fiyatları 24,4milyon, LR1’in fiyatı 21 milyon and MR’nin fiyatı ise 17,1 milyon dolardı.
MR’ler ‘daha büyük kuzenlerine kıyasla daha esnek bir şekilde iş yapmalarından dolayı’ çok talep görmeleri nedeniyle, varlık değeri açısından onlara göre daha yüksek bir performans gösterdiler. Temmuz ve Kasım döneminde Clarksons tarafından kaydedilen 74 anlaşmanın 48’i MR’ler, 7’si LR1’ler ve yedisi ise LR2’ler için yapıldı.
Genel olarak 2. el piyasasındaki işlemlerde Japonya'da ve Güney Kore'de inşa edilmiş olan 10 yaşından küçük gemiler tercih edildi.
Bir kaç çeyrek yıl boyunca piyasa beklentilerinin altında bir performans gösteren ürün tankeri sektörü yukarıya dönük bir döngü içine giriyor olabilir.
Varlık piyasasının gücünü bir yana koysak bile, çeşitli sınıflara ait gemilerin spot ve periyodik gemi kiralama ücretleri de son çeyrekte yukarı dönük bir rota izledi.
Piyasadaki aktörlerin çoğu bu gücün önümüzdeki 2 yıl içinde de devam etmesini ve bu bağlamda sipariş defterlerinin küçük ama buna karşılık bölgeler çapındaki ticaretin IMO 2020 kurallarının bir sonucu olarak daha fazla olmasını umuyor.
Bu durum bazı analistlere göre 2. el piyasa fiyatlarında daha etraflı bir iyileşmeye yol açabilir. Çünkü büyük gemiler modern tonaj olarak görülmedikleri zaman bile daha uygun olabilir.
Bloomberg in yapmış olduğu son deniz ticareti sektörü araştırmasına göre, spot piyasasında LR2’ler için ortalama günlük zaman sınırlı gemi kiralama eşdeğer fiyatları için ortalama tahmin, bu yılki 12 bin dolar seviyesinden 2019 ve 2020’de sırasıyla 16.500 ve 27.000 dolar seviyelerine çıkacak.
LR1’ler için artış 2020 yılında günlük 21.750 dolara yükselmeden önce, önümüzdeki yıl günlük 11.125’den 15.875 dolara yükselecek.
Ortalama MR kazançları tahminleri, 2018 yılındaki günlük 11.500 dolara kıyasla, önümüzdeki yıl 15.000 dolar ve 2020 yılında 19.250 dolar seviyesine çıkacak.
Banchero Costa araştırma müdürü Ralph Leszczynski; “Belki de varlık değerindeki en büyük artış potansiyeli son birkaç yıldan beri oldukça hayal kırıklığı yaratan LR2’lerde olacak” şeklinde konuştu.