Marmara Denizi’nde 1200 yıl önce ticaret yapan ‘Yenikapı 12’nin replikası dün bir kez daha Marmara sularındaydı. İlk seferine çıkan gemi, yüzyıllar önce taşınan amforalar yerine konulan taşlarla yolculuk yaptı
Yenikapı 12’nin denize indirilmesi törenine İstanbul Üniversitesi Yenikapı Batıkları Projesi Başkanı Prof. Dr. Ufuk Kocabaş, Yenikapı Kurtarma Kazıları Başkanı ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Zeynep Kızıltan, RMK Marine Tersanesi Yat Bölümü Müdürü Özgür Numan, İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Murat, İstanbul Üniversitesi öğrencileri ve tersane işcileri katıldı.
Projeyle ilgili konuşan Prof. Dr. Ufuk Kocabaş, “Avrupa Birliği çalışması olan LİMEN başlıklı projeden sağladığımız bu fonla çalışmalara başladık. Geminin Kırım’dan getirdiği yükle battığını düşünüyoruz. Omurgasını o yıllardaki gibi meşeden, kaplamalarını da kestane ağacından yaptık. Kıyı ticareti yapan tek direkli gemiyi 1200 yıl sonra canlandırmak gurur verici. RMK Tersanesi ince ve özenli bir işçilikle Yenikapı 12’yi denizlere kavuşturdu” dedi.
2018’de Marsilya’ya
Yrd. Doç. Dr. Işıl Kocabaş başkanlığındaki ekibin 2 yılda yaptığı Yenikapı 12, daha sonra denize indirildi. Geminin ilk seyri başarıyla gerçekleşirken, o dönemin yükü olan amforaların yerine taşlar konuldu. İlk seyirden sonra gemi Arkeoloji Müzesi’nde sergilenecek. Gemi 2018’de Marsilya’daki Uluslararası Gemi ve Tekne Arkeolojisi Sempozyumu kapsamında ikinci yolcuğunu yapacak.
37 gemiden biri
Antik Teodosius Limanı’ndaki 37 batık gemiden biri olan Yenikapı 12, Prof. Dr. Ufuk Kocabaş’ın girişimleriyle canlandırıldı. Dünyanın en büyük batık gemi koleksiyonundan birini yeniden yapan İstanbul Üniversitesi Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü, RMK Tersanesi, İ.T.Ü Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi ve İ.Ü Orman Fakültesi ile işbirliği yaptı.
Vira Haber