Almanya’nın Bavyera bölgesinde bulunan fosil, kanatları olmasına rağmen aspidorhynchus olarak bilinen etçil balığın avı olmaktan kurtulamadığını gösteriyor.
Uçan kertenkelenin kanatları, yaklaşık 63 santim uzunluğundaki balığın ağzına sarılmış bir halde bulundu. Kanat açıklığı neredeyse 68 santim olan kertenkelenin, balığın ağzını makara gibi sarmaya çalıştığı düşünülüyor.
Fosilin tasvir ettiği hayatta kalma mücadelesinin yanı sıra, ortaya çıkan en ilginç detaylardan biri, kertenkelenin boğazında çok küçük bir balığın, leptolepides’in bulunması.
Bu da, kertenkelenin henüz yemeğini sindiremeden, bir başkasının avı olduğu anlamına geliyor. Ancak bilim insanları, bugün var olmayan zırhlı balığın uçan kertenkeleyi genelde tercih etmediğini ve yanlış bir saldırı düzenlemiş olabileceğini düşünüyor.
YANLIŞ SALDIRI DÜZENLEDİ
Fosili inceleyen araştırma ekibinde yer alan Eberhard Frey, “Zırhlı balık ile uçan kertenkele normalde birbirleriyle hiç ilgilenmez” dedi.
Karlsrueh kentindeki Eyalet Doğal Tarih Müzesi yetkilisi Frey, “Sanıyorum ki bu karşılaşma her iki tür için öldürücü oluyordu... Balıklar, çok akıllı olmadıkları için ne yediklerine dikkat etmeyebiliyor” dedi.
Araştırmacılar, balığın baş edemediği kertenkele ile düşük oksijenli suya düştüğünü ve burada boğulduğunu tahmin ediyor.
ntvmsnbc