Muğla’daki Gökova Körfezi’nin Akçapınar sahilinde yılın her mevsimi kıyıdan katı atıkları toplayarak belirli kriterlere göre gruplandırıldı. Yıl boyu en fazla toplanan atık türünü 1795 adetle pet şişeler ve poşetler oluştururken en fazla atığın toplandığı mevsimin kış olduğu ortaya çıktı.
Kış aylarında atıkların ağırlığının fazla olmasının farklı nedenleri bulunuyor. Yağışlar ve rüzgar nedeniyle denizel atıkların ve odun gibi parçaların karaya sürüklenmesi bunlardan biri. Ayrıca yaz ve sonbahar aylarında faaliyet gösterip kıyı temizliği yapan sahildeki turizm işletmelerinin, kış aylarında aktif olmaması da bu durumu etkiliyor. En fazla pet şişenin sonbahar ayında toplanması ise; yaz ve sonbaharın ilk aylarında alanın çok fazla ziyaretçi alması ve kıyı temizlik çalışmalarının yetersiz kalmasından kaynaklanıyor.
Katı atıkların denizlerdeki dip ve yüzey akıntılarıyla ülkeler arasında taşınması, atık sorununu ulusal olmaktan çıkarıyor. Bu nedenle “Çöpe Karşı Hareket” sloganıyla Fransa, İtalya, Arnavutluk, Yunanistan’ın da aralarında olduğu on ülke ile birlikte eş zamanlı olarak bu izleme çalışması yürütülüyor. 2022 yılına kadar devam edecek olan çalışma ile Akdeniz Havzasının ortak sorunu olan katı atıkların, deniz ve kıyılardaki olumsuz etkilerinin azaltılması hedefleniyor. Bu nedenle izleme çalışmasının sonuçları ile yerel ve Akdeniz Havzası ölçeğinde eylem planları hazırlanacak.
Akdeniz Koruma Derneği Proje Yürütücüsü Dr. Esra Öztürk Yiğit; “Dernek olarak 2012 yılından buna Gökova Körfezi’nde Akdeniz foku, Kum köpekbalığı gibi nesli tehlike altındaki türler için biyoçeşitlilik izleme, araştırma, habitat restorasyonu çalışmaları yürütüyoruz. Denizel tür ve habitatlar için büyük tehditlerden biri olan katı atıkların tür ve miktarlarını bilmek, çözüm önerileri üretmek adına çalışmalarımıza önemli katkılar sağlıyor. Bunun için bilimsel yöntemleri temel alarak Akçapınar sahilinin 100 metre kıyı şeridi boyunca 30 metre genişlikte bir alanda çalışıyoruz. Ülkemizde turizmin yoğun olduğu sahillerin neredeyse hepsinde katı atık sorunu bulunuyor. Bu sorun, görünenin dışında deniz altındaki habitatlar ve türler için ciddi tehditler oluşturuyor. Bunun için doğaya atıkların bırakılmaması ve ambalajı ile doğaya zarar veren ürün tercihlerinin azaltılmasının önemli olduğunu düşünüyoruz.”
Toplanan Atıkların Mevsime Göre Dağılımları:
Kış: 20,07 kilogram ağırlığında 404 adet atık (337 plastik/polyester, 7 tekstil,4 kağıt, 26 odun, 26 metal, 4 cam)
İlkbahar: 4,37 kilogram ağırlığında 571 adet atık (524 plastik/polyester, 1 kauçuk, 14 tekstil, 7 kağıt, 8 odun, 11 metal, 6 cam)
Yaz: 2,45 kilogram ağırlığında 438 adet atık (424 adet plastik/polyester, 3 kauçuk, 5 tekstil, 1 kağıt, 1 odun, 3 metal, 1 cam)
Sonbahar: 0,626 kilogram 581 adet atık (510 plastik/polyester, 2 kauçuk, 11 tekstil, 21 kağıt, 27 odun, 9 metal, 1 cam)
Vira Haber