Dünyadaki jet sosyete tatilini lüks yatlarda yapıyor. Türkiye’deki yat limanlarının sayısı da giderek artıyor. Yat turizminden elde edilen gelirin 4 milyardan, 10 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yat turizminden yılda 4 milyar dolarlık bir pay alındığını ve bunun 10 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini açıkladı. Yıldırım, ‘’Hizmete alınan 5 adet yat limanı var, kapasitesi 2 bin 940 adet… 8 adet yat limanı inşası ise devam ediyor’’ dedi.
TBMM’de milletvekillerine bilgi veren Yıldırım, yapımı devam eden yat limanlarının kapasitesinin de bin 765 olduğunu söyledi. Bakan Yıldırım, ihale aşamasındaki yat limanları ile, 2 bin 785 kapasite daha elde edileceğini, böylelikte Türkiye’de toplam 9 bin 600 olan yat bağlama kapasitesinin, 15 bine çıkacağını söyledi. 2023’de ise hedefin 50 bin olması amaçlanıyor. Yıldırım, Çeşme Sığacık’taki yat limanı ile Didim, Turgut Reis, Yalova gibi yat limanlarının yap-işlet-devret modeliyle yapıldığını vurguladı.
Mega Yatlar Para Bırakıyor
Türkiye, marinaları, yat inşa ve çekek yerleri ile Akdeniz çanağında önemli bir yatçılık merkezi oldu. Türkiye limanlarına gelen yatların dağılımında İstanbul, Antalya ve Muğla ön sıralarda yer alıyor. En çok gelir ise mega yatlardan sağlanıyor.
Üst gelir grubu tarafından tercih edilen ve boylarından dolayı her limana bağlanamayan bu yatların tüm dünyadaki siparişleri her yıl yüzde 30 oranında artıyor. Akdeniz ülkelerinde, mega yatların bağlanabileceği 6 bin civarında liman bulunuyor.
Gazeteport