1. Ulusal Gemi Trafik Hizmetleri Kongresi bugün başladı

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Denizcilik Fakültesi ve Deniz Trafik Operatörleri Derneği'nin işbirliği ile düzenlenen 1. Ulusal Gemi Trafik Hizmetleri Kongresi, Süleyman Demirel Konferans Salonu’nda bugün başladı.

Türk Boğazlarında seyir ve çevre emniyeti, boğazlardaki deniz trafiği, gemilerden kaynaklanan çevre kirliliğinin azaltılması gibi konuların masaya yatırıldığıkonferansa; Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Kapt. Özkan Poyraz, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu ve Meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve akademisyenler katıldı.

“Konferans mevzuat için kaynak niteliğinde”

1.Ulusal Gemi Trafik Hizmetleri Kongresi’nin deniz trafik süreçleri kapsamında mevzuat oluşturmak için önemli bir kaynak olduğuna değinen  Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Kapt. Özkan Poyraz “İzmir ve İzmit körfezlerimizdeki projelerimiz tamamlandı. Mersin’de ise 2015 yılının ilk yarısında teslim alınması ve açılmasını öngörüyoruz. Bununla birlikte yeni trafik yönetimi sistemi ile Türk boğazlarındaki gemi trafiğini Ankara’da tek bir resim olarak görme kabiliyetine sahip olacağız. Gelecek yılın Haziran ayında bunu da gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Kongrenin mevzuattaki sıkıntıların çözümüne ışık tutması yönüyle de oldukça faydalı olacağı görüşündeyim. IMO’nun içinde gelinen belli pozisyonlar bireysel olmaktan çok kurumsal olmalı. Buna ağırlık vermeliyiz. Bunun yanında gemi trafik hizmetleri konusunda akademik çalışmalara ağırlık vermeliyiz. Bir diğer konu ise yazılım ve donanım güncellemeleri. 2015 de bakanlığımız boğazlara gelip gemi trafik hizmetleri yazılım ve donanımın yenilenmesi ile ilgili ihalesine çıkacak. Bunu da buradan duyurmak isterim.” dedi.

“İTÜ özel bir konuyu ele alıyor”

İTÜ Denizcilik Fakültesi olarak denizcilik sektörünü akademik ve idari yönden her zaman desteklediklerini ifade deden  İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nil Güler  “Türkiye’deki denizcilik sektörüne gerek akademik gerekse idari desteğimizi hiç esirgemedik. Problemler de vardır elbet ama denizcilikte doçentlik alanlarının çoğalmasını sağlamak yaptığımız en büyük hizmet oldu. Bu şekilde denizcilik alanında giderek akademik birikim oluşturma geleneği sağlamaktayız. Şimdiye kadar yaptığımız kongreler denizcilik alanındaki genel kongrelerdi. İlk defa bu kongreyle özel bir konuyu ele alıyoruz. Bugüne kadar İTÜ olarak hem ulusal hem de uluslararası birçok kongre düzenledik. Ancak özel bir konuda, Deniz Trafik Operatörleri Derneği’nin de desteği ile böyle bir kongre düzenlemekten gurur duyuyoruz.” şeklinde konuştu.

"Boğazlar ulusal mirasımız"

Konferansın açılış konuşmasını yapan Türk boğazlarının stratejik konumu ve ticari önemi açısında korunmasının gerekliliğine dikkat çeken Deniz Trafik Operatörleri Derneği (DTOD) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Terzi konuşmasında “Deniz ve boğazlarımızda yaşanan her türlü olumsuzluk sektörümüzü etkiler. Bu nedenle seyir ve çevre güveliği büyük önem arz etmektedir. En büyük amacımız Türk boğazlarıyla ilgili geliştirici faaliyetlerde bulunmak. Türk boğazları ulusal mirasımız. Bu konferansta boğazlarda can ve mal kaybının azalması için ne gibi önlemler alınması gerektiğini konuşacağız. Yoğun deniz trafiği ve emniyeti, tarihi kültürel miraslarımız ve ulusal çıkarlarımız kongrenin temel konusu olacak. En büyük amacımız Türk boğazlarıyla ilgili geliştirici faaliyetlerde bulunmak. Türk boğazları ulusal mirasımız. Bu konferansta boğazlarda can ve mal kaybının azalması için ne gibi önlemler alınması gerektiğini konuşacağız. Yoğun deniz trafiği ve emniyeti, tarihi kültürel miraslarımız ve ulusal çıkarlarımız kongrenin temel konusu olacak. ” ifadelerine yer verdi. 

Yarın son bulacak olan 1. Ulusal Gemi Trafik Hizmetleri Kongresi, açılış konuşmalarının ardından panel oturumlarıyla devam etti. 

virahaber.com

GÜNCEL Haberleri

Galataport İstanbul’da “Rıhtımda Yoga” Kış Sezonunda Da Devam Ediyor
Cumhuriyetin Denizci Kadınları Projesi: 101 Yıllık Şanlı Tarihin Deniz Fenerleri
Karadeniz’deki Dev Dalgalar, Sahil Yoluna Zarar Verdi
Derin Denizlerde Boru Döşeme Gemisi ‘Castorone' İstanbul Boğazı'ndan Çıktı
İstanbul Boğazı'nda Balıkçı Tekneleri Akıntıya Kapıldı