1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Sera gazı emisyonları hakkında ortak zemin bulunmalı
Sera gazı emisyonları hakkında ortak zemin bulunmalı

Sera gazı emisyonları hakkında ortak zemin bulunmalı

Donald Trump'ın Paris İklim Anlaşması'ndan çekilme kararından sonra, IMO'nun ve denizcilik sektörünün sera gazı emisyonları hakkında bir an önce ortak bir zeminde buluşması gerekiyor.

A+A-

Başkan Donald Trump ABD'nin Paris İklim Anlaşması'ndan çekileceğini açıkladıktan sonra birçok ülke ve hükümetleri bu karara tepkili yaklaştı. Hatta ülkeler çok sayıda bilim insanına göre küresel ısınmanın en önemli sebeplerinden olan sera gazı emisyonlarını azaltmak için daha sıkı bir çalışma programı yürüteceklerini söylüyor. Kaldı ki, New York ve Kaliforniya'daki siyasetçiler dahi düşük karbona geçiş planlarını aksatmadan uygulamaya devam edeceklerini açıkladı.

Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS)'nın politikalardan sorumlu direktörü Simon Bennett, gemilerden kaynaklı karbondioksit emisyonlarını azaltmak için sektör olarak verilen sözlerin Trump'ın kararından etkilenmeyeceğini ifade etti.

ICS Başkanı Esben Poulsson ise sektörün göstereceği en ufak bir tereddüdün bile "durumun kontrolden çıkması" riski taşıdığını söyledi. Bunları duymak sevindirici bir gelişme. Başkan ayrıca IMO'nun CO2 stratejisinde bir an önce daha açık hedeferin belirlenmemesi durumunda Avrupa Birliği gibi yasa düzenleyici örgütlerin kendi kural ve yasalarıyla hareket etmesinin yaratacağı tehlikeye de dikkat çekiyor. Bu nedenle, "IMO Gemilerden Kaynaklı Sera Gazı Emisyonlarının Azaltılması için Oturumlar-arası Çalışma Grubu"nun 26 Haziran günü IMO'nun Londra'daki merkezinde bir araya gelerek görüşmelere başlaması daha fazla önem kazanmış durumda.

Temiz teknolojilere yeterince ağırlık verilmiyor

Çeşitli sektörlerin ilerleme hızları üzerine yayımlanan bir raporda, IMO'nun enerji verimliliği standartları ile sülfür içeriği hakkındaki çalışmalarından bahsediliyor fakat belirlenen politikaların yeterince yaygınlaştırılmamasının temiz teknolojilerin gelişme hızını yavaşlattığı ve bir an önce daha iddialı politikaların benimsenmesi gerektiği bildiriliyor.

Denizcilik sektörünün CO2 emisyonlarını azaltmak için (hava yastıkları, karina kaplaması, ters dönüşlü pervaneler ve atık ısı geri kazanımı gibi konularda) ciddi potansiyel taşıdığı mevcut gözlemler arasında. Ayrıca LNG yakıt kullanılması için teşvikler ya da Norveç'te hidrojenle çalışan ilk feribotun inşa edildiği HYBRIDskip gibi öncü projeler de söz konusu.

Öte yandan, University College London'ın dikkat çektiği üzere denizcilik sektörü, enerji verimliliği teknolojisiyle ilgili ölçümler için halen bağımsız, şeffaf ve doğrulanabilir bir yöntem belirlemedi.

IMO, 2023'te uygulamaya hazır duruma getireceği CO2 stratejisi için 2018 itibariyle bir taslak plan sunacağını duyurdu. Sektörün Paris Anlaşması'yla belirlenen genel hedeflere ulaşması ve 21. yüzyılın ikinci yarısında sıfır karbonlu olması, emisyonların 2025'te en yüksek seviyeye ulaştıktan sonra 2050 itibariyle bu seviyeleri yarı yarıya azaltmasına bağlı.

Norveç merkezli Marintek'te yapılan çalışmalara göre, gemilerden kaynaklı sera gazı emisyonlarını 2050'ye kadar %75 oranında azaltmak mümkün.

Denizcilik sektörü iklim değişikliğiyle mücadele etmek için elinden geleni yapmalı ve gerektiğinde kendisini eleştirebilmeli. Trump'ın düşünceleri veya kararları ne olursa olsun, "ağırdan almak" CO2 emisyonlarını azaltmak için bir seçenek değildir.

Kaynak: TradeWinds

Bu haber toplam 2249 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.