1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Semihi Vural'ın yeni eseri MDTO tarafından kitaplaştırıldı
Semihi Vural'ın yeni eseri MDTO tarafından kitaplaştırıldı

Semihi Vural'ın yeni eseri MDTO tarafından kitaplaştırıldı

Semihi Vural tarafından kaleme alınan “Pamuğun Çocuğu Mersin ve Mersin İskeleleri” adlı eser Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) tarafından kitap haline getirildi.

A+A-

 Mersin’in modernleşme ve kentleşme sürecinde kaybettiği kültürel öğeler ve iskelelerini konu alan kitabın tanıtımı 12Ocak 2015 tarihinde MDTO Konferans Salonunda yapıldı. Tanıtım toplantısına Yazar Semihi Vural, MDTO Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri, Genel Sekreter Korer Özbenli ve kitabın editörlüğünü üstlenen İhsan Toksöz katıldı.
Toplantının açılışında konuşan MDTO Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu, Mersin ve Mersin’in geçmişi ile çok az çalışma ve veri olduğunu belirterek MDTO olarak özellikle bu konuda çalışma yaptıklarını söyledi. Daha önce MDTO tarafından, kent tarihini konu alan birkaç çalışmanın kültür hayatımıza kazandırıldığını hatırlatan Lokmanoğlu, Yazar Semihi Vural’ın bu çalışmasının çok değerli olduğunu ifade etti.

Daha sonra söz alan Semihi Vural ise, Mersin ile ilgili çok eski çağlara ait bilgilerin bulunduğunu ancak kentin yakın geçmişine ait bilgilerin sınırlı olduğunu söyledi. Mersin’in unutulmuş devreleri olduğunu belirten Vural “Bir Yumuktepe diyoruz, bizi 9 bin yıl geriye götürüyor. Bir Zephyrium diyoruz, 2 bin yıl eskiye götürüyor. Ama kentin yakın geçmişine ayna tutacak olursak, Mersin’in ancak Şinasi Develi ile bir kitabı oldu. Mersin’in yakın geçmişini ondan sonra öğrenmeye başladık” dedi.
“Kitabını Şinasi Develi’ye adadım”
Kitabını Şinasi Develi’ye adadığını söyleyen Vural, Develi’nin Mersin’de ilk tanıdığı insanlardan biri olduğunu, “Mersin için güzel bir şey yapalım” diyerek kendisini yüreklendirip rehberlik ettiğini ve kendisinin de onun izinden yürüdüğünü kaydetti.
İstanbul doğumlu olduğunu ancak 50 yıldır Mersin’i takip ettiğini dile getiren Vural, 1976 yılında Mersin’e ve bir Mersinliye aşık olarak kente geldiğini, o yıllarda Mersin’in muhteşem bir kıyı kasabası olduğunu ve Mersin’e sevgisinin hiç değişmediğini, bu nedenle 50 yıldır biriktirdiklerini kitaplaştırmaya çalıştığını anlattı. Vural “Bu son kitabımda, kentin 1811’lerde Amiral Beaufort’un yani bölgenin deniz haritalarını çıkarmakla görevli bir kadronun Mersin’e gelmesinden itibaren başlayan ve 1960’lara kadar devam eden serüvenini anlatmaya, ipuçlarını bir araya getirerek bir ilmek, bir kazak, bir çorap örmeye çalıştım” diye konuştu.
Çalışmalarını her zaman öncelikle Tuncer Özmen, İhsan Toksöz ve Nihat Taner’e okuttuğunu belirten Vural, kitabın görsellerine çok güvendiğini, bu kitap için Mersin’in tüm kartpostallarını ve fotoğraflarını biriktiren Hayrettin Ergun’un görsel arşivini kendisine açtığını söyledi. Yazmaya başlaması için Mersin’e ilişkin bilgileri, belgeleri, kitapları kendisine ilk kez gazeteci Harun Arslan’ın getirdiğini vurgulayan Vural, kendisine destek olan tüm dostlarına teşekkür etti.
“Ben yazar değilim” diye konuşan Vural “Ben biriktiriyorum. Bu kitabın içindekilerin ancak yüzde biri benim fikrim olabilir, yüzde 99’u zaten vardılar. Ben sadece editörlerimin, dostlarımın yardımı ile onları bir araya getirdim. Görsellerle, bu kitabı bir ortaokul öğrencisinin bile okuyabileceği, sıkılmadan bakabileceği bir başucu kitabı haline getirmeye çalıştım. Eğer beğenilirse ve bir iz bırakırsa mutlu olacağım” ifadelerini kullandı.
ViraHaber.com



Bu haber toplam 1648 defa okunmuştur
Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.