1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. "Sektörde, dünyadaki gerçek neyse Türkiye’deki gerçek de odur"
"Sektörde, dünyadaki gerçek neyse Türkiye’deki gerçek de odur"

"Sektörde, dünyadaki gerçek neyse Türkiye’deki gerçek de odur"

Doğu Avrupa ve Orta Asya ülkelerinde sağladığı büyümenin yanında Uzakdoğu’da da ciddi bir ivme kazanan Jotun'un Ortadoğu Başkan Yardımcısı Şükrü Ergün'le sektörü ve firmanın gelecek hedeflerini konuştuk.

A+A-

Geride bıraktığımız 2014 yılı sizin için nasıl geçti? Bir değerlendirmesini yapabilir misiniz?

Çok zorlu bir yıl oldu bizim için. Özellikle benim sorumlu olduğum Türkiye’ye bağlı bölge ülkeleri, Doğu Avrupa ve Orta Asya ülkeleri için ciddi zorluklar yaşandı. Son ekonomik gelişmeler neticesinde Rusya’da çok zorlandık. 2015 yılı daha da zor geçecek gibi görünüyor. Gemi inşa pazarında ciddi bir daralma var. Bugüne kadar Norveç’le idare ediyorduk ama inşadaki geciktirmelerden dolayı Norveçliler pek memnun değiller. Norveç’i de kaybedersek işimiz çok zor. Navlun piyasasının hali malum... Türkiye de o potada. Sektörde dünyadaki gerçek neyse Türkiye’deki gerçek de odur.

Tüm bunların yanında Uzakdoğu’da ciddi bir ivme kazanıyoruz. Servis kalitemizden dolayı tercih ediliyoruz. Armatörlerin çoğunlukla tercih ettiği boya firması Jotun’dur.

Jotun’un denizcilikte oldukça ileri olduğunu biliyoruz. Endüstride durum nasıl?

Endüstride daha büyüyüz. Gerek üretim gerekse de servis kalitemiz ve yıllardır oturmuş olan kadromuz, tercih edilmemizi sağlıyor. Endüstri pazarı denizcilikten çok daha büyük. Bizim buradaki pazar payımız yüzde 40’ın üzerinde. Yabancı rakiplerimiz Türkiye’de fason üretim yaptırıyorlar. Bu bence göz göre göre tüketiciyi yanıltmaktır. Tamamen Türkiye’de üretilmiş bir boyayı yabancı bir tenekede satıyorsunuz. Türkiye’de üretilen boyaya hiçbir şekilde kötü boya demek istemiyorum ama bir standardı olmalı bu işin. Herkes bunun bilincinde değil…

Firma olarak 2015 yılından beklentiniz nedir? Yeni yatırımlarınız olacak mı?

Yatırımlarımız devam ediyor. RND adıyla boya araştırma ve geliştirme laboratuarı kuruluyor. Bu çok önemli bir gelişme. Fizibilite yapıldı ve nisan ayında inşaata başlıyoruz. Türkiye’nin iklim şartlarına uygun boya modifikasyonlarının yapılması için Türkiye’de bir laboratuar kullanılacak ve Norveç’teki ana laboratuara gönderip Jotun kalitesi sağlanmış olacak.

Bu, aynı zamanda ülkemiz için de önemli bir yatırım…

Kesinlikle öyle. Jotun’da bu laboratuarlardan üç tane var. Türkiye’deki dördüncü olacak. Kendi finansmanımızla yapıyoruz ve üniversite işbirliklerimiz her zaman oluyor. Kimya fakülteleriyle her zaman işbirliği halindeyiz. Bu Türkiye için de önemli bir yatırım olacak ve önemli bir ekonomik girdi sağlayacak. Elemana yatırım çok önemli. İnsan yetiştirmemiz gerekiyor. Bu, 5-6 milyon dolarlık bir yatırım olacak.

IMO’nun çevre regülasyonları gündemde. Jotun’un bununla ilgili olarak çevre yatırımları var mı?

Norveç ülke olarak çevreye çok duyarlı. Norveç’in standartları birçok uluslararası standartların da önünde.  Jotun, çevre ve güvenlik söz konusu olduğunda, lokal üretim ve ticaret yaptığı ülkelerdeki kanunlara bağlı tutmuyor kendisini. Hangisi üst düzeyde ise onu uyguluyor. Bu yaklaşım bizi çevre konusunda rakiplerimizin önüne çıkartıyor.

 

Sektörün 2015’deki durumunu nasıl görüyorsunuz?

Gemi inşa alanında ciddi bir yavaşlama var. Norveçliler de gecikmelerden dolayı huzursuz. Elimizdeki müşteriyi de kaybetme riskimiz var. Tersanecilerin öz eleştiri yapmaları gerekiyor. Türk gemi inşa sektörünü ayakta tutan Norveç projeleri risk altında şu an…

Koster projesiyle ilgili ne düşünüyorsunuz? Bu konudaki değerlendirmenizi de paylaşır mısınız?

Serbest rekabet ortamı olması gerekiyor. Devlet teşvik veriyorsa belli bir yüzde olmalı. Çok heyecan verici bir proje. Türkiye’nin çok ihtiyacı var. Büyük bir sahil şeridi olan Türkiye’de kostere ihtiyaç çok büyük. Filo çok yaşlı. Türk gemi inşaya bir canlılık gelecek. Yan sanayiciler bu işe karşı olabilir ama yan sanayiciler de bu işten pay alacak. Alamazlarsa da bir oturup düşünmeliler. İlla ki bu işten pay alacaklardır.

Son olarak iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?

Kör topal ilerliyoruz. Sağlıklı adımlarla ilerlememiz gerekiyor. Uzun vadeli planlarımızın olması lazım. Kısa vadeli düşünmemek lazım. 33 yıllık iş tecrübem var. Yabancılardan öğrendiğim en önemli şey iş hayatında kısa vade beş senedir. En kısa vadedir bu. Ama biz uzun vadeyi bir yıl görüyoruz. Hiç gerçekçi değil. Adım adım ilerlememiz lazım. Beş yıl sonra nerede olduğumuzu göremiyorsak halimize şaşırmamamız gerekiyor.

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 2998 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.