1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Sektör BADER'in iftarında buluştu
Sektör BADER'in iftarında buluştu

Sektör BADER'in iftarında buluştu

Denizcilik sektörü temsilcileri Barbaros Denizciler Derneği (BADER) tarafından bu yaz 7. kez düzenlenen geleneksel iftarda bir araya geldi.

A+A-

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen ve bu yıl 7. si gerçekleştirilen Geleneksel BADER iftarı, AK Parti İzmir Milletvekili İlhan İşbilen, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, Kıyı Yapıları ve Tersaneler Genel Müdürü Hızırreis Deniz, Deniz Ticareti Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Azman, İstanbul Liman Başkanı Hüseyin Gani Aygün, İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu, Tuzla Kaymakamı Mümin Heybet, HEAŞ Genel Müdürü Hasan Naiboğlu, YTÜ Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof.Dr Bahri Şahin, İTÜ Gemi İnşaa ve Deniz Bilimleri Dekanı Prof.Dr Ahmet Ergin, Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Zorlu sivil toplam kuruluşlarının başkanları ve çok sayıda sektör temsilcisinin katılımı ile gerçekleşti.

Yoğun katılım ile gerçekleşen iftarda konuşan Barbaros Denizciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Dülgar, Ramazan ayının herkese hayırlar getirmesi temennisinde bulunarak katılımcılara teşekkür etti.

Dernek tarafından başarıyla gerçekleşen çalışmaların istikrarlı bir şekilde yürütülmesine devam edeceklerini ifade eden Dülgar, "Bugüne kadar hep güzel işlere imza atan ve adından hep övgüyle söz edilen derneğimiz, 7. yılında yeni yönetim kuruluyla, yeni dernek merkezinde pek çok yeni projeyi gerçekleştirmeyi hedefliyor. Bugüne kadar sadece denizciliğe hizmet etmeye çalıştık ve bundan sonra da beklentisiz bir şekilde bu hizmetlerimize devam edeceğiz. İnanıyorum ki sizlerin de bize olan güveni ve desteği hep devam edecektir. Sizlerden aldığımız güçle yolumuza devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

2008 yılından buyana sektörü olumsuz yönde etkileyen piyasa şatlarının halen normal seviyelere ulaşamadığını hatırlatan Dülgar, bu zorlu süreç içerisinde kapanan firmalar, işsiz kalan denizciler ve boş duran tersanelerin kendilerini üzdüğünü ifade etti. Olumsuz piyasa şartlarının sektörde derin yaralar açtığını ve bir müddet daha bu olumsuz etkinin devam edeceğini söyleyen Dülgar, "Umarız bu olumsuz etki daha uzun sürmez, dayanma gücümüz bitmeden son bulur ve açılan yaralar sarılır" dedi.

"Temizlen de gir mezara toprak senden incinmesin"

Türkiye'nin ve bölge ülkelerinin zorlu bir süreçten geçtiğinin altını çizen Dülgar, bu süreçte birlik ve beraberliğin önemine vurgu yaparak şöyle konuştu;

Ülkemiz ve yakın coğrafyamız çok kritik bir süreçten geçiyor. Öncelikle ülkemizin birliğinin, beraberliğinin bozulmaması ve huzur ortamının sağlanması için ve sonra da komşu ülkelerdeki karışıklıkların son bulması için bu mübarek günlerde dua ediyoruz. "Gölgesinde otur amma yaprak senden incinmesin. Temizlen de gir mezara, toprak senden incinmesin" diyen Abdurrahim Karakoç gibi konuştuklarımızla, yaptıklarımızla, yazdıklarımızla birbirimizi incitmeme adına azami gayret göstermeliyiz. Güçlü bir Türkiye için birlik ve beraberliğe ihtiyacımız var.

Dülgar, konuşmasını iftarın gerçekleştirilmesinde derneğe destek olan sponsorlara ve katılımcılara teşekkür ederek tamamladı.

Dülgar'ın konuşmasının ardından kürsüye gelen Limak Port Genel Müdürü Cem Aysel de BADER iftarına sponsor olmaktan ve sektör üyeleri ile bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Türkiye'nin 2023 hedefleri çerçevesinde mevcut deniz taşımacılığı ve limancılık hizmetlerinin artırılması gerektiğini belirten Aysel, Limak Port olarak bu hedefler doğrultusunda yatırımlar yaparak sektöre katkı sağladıklarını ifade etti.

Limak Port olarak sektöre yapılan yatırımlar hakkında katılımcılara bilgi veren Aysel, şöyle konuştu;

İskenderun Limanı yatırım ve işletme yükümlülüğünü üstlenmiş olan firmamız bu bağlamda devletimize 372 milyon Amerikan doları ödemesi haricinde yatırımımızın birinci ayağında 250 milyon Dolar inşaat ve makine yatırımı yaparak 1 milyon 300 bin TEU kapasiteyi bölge ekonomisinin arzına sunmuştur. Yatırımımızın ikinci ayağında ise 250 milyon Dolar inşaat ve ekipman yatırımımız ile kapasitemiz 3 milyon TEU'ya ulaşacaktır.

Sektörde yetişmiş eleman arzına cevap verebilmek adına eğitim seminerleri ve programlar düzenleyerek sektöre katkı sağlayan BADER'e bu çalışmalarından dolayı teşekkür eden Aysel, bu çalışmaların devam etmesi ve desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Konuşmasının ardından Aysel'e, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka tarafından BADER adına hediye takdim edildi.

Son olarak kürsüye gelen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, denizcilik sektörünün güçlü olabilmesi için sektörde hizmet veren sivil toplum kuruluşlarının da güçlü olması gerektiğini belirterek, BADER'in yaptığı eğitim programları, seminerler, programlar ile sektöre katkı sağladığını ifade etti ve dernek başkanı, yöneticileri ve çalışanlarını bu başarılı çalışmalarından ötürü tebrik etti.

Sektöre desteğimiz devam edecek

Sektörün, 2008 yılından bu yana küresel ekonomik dengelerin de etkisiyle çok ciddi sıkıntılar yaşadığını belirten Aka, bu zor günlerde idare olarak sektörün var olma gayretlerine her türlü desteği vermeye devam edeceklerini söyledi. Ekonomik krizin etkilerine rağmen Türk denizciliğinde yaşanan gelişmeler hakkında bilgi aktaran Aka, şöyle konuştu;

10 yıl öncesine kıyasla; deniz ticaret filomuz 14 milyon dwt'dan 30 milyon dwt'a çıktı. 37 tersanemiz vardı, bugün 71 tersanemiz var. 550 bin dwt kaba üretim kapasitemiz vardı bugün 3.5 milyon tonu aştık. 170 bin gemi adımımız vardı, 9 fakültemiz var, 50 lise, 50'nin üzerinde de dershane niteliğinde deniz eğitim kurumuna sahibiz. Devlet olarak denizcilik sektörüne maddi anlamda katkı sağlamaya, destek olmaya imkanlar dahilinde devam ediyoruz.

3.2 milyar liralık ÖTV'siz yakıt

Sektörde devrim niteliğinde bir hizmet olarak sunulan ÖTV'siz yakıt ile çok ciddi bir katkı sağlandığını ifade eden Aka, "Bugüne kadar 2.9 milyon ton ÖTV'siz olarak tüketilmiştir. Bunun maddi olarak karşılığı 3.2 milyar TL'dir" dedi.

Krizden en çok etkilenen gemi inşa sanayine sağlanan desteklere de değinen Aka, "Kredi garanti fonu ile yarım kalan gemi projelerinin tamamlanması için destek sağlanmıştır. Bu çalışma ile 19 gemi inşası tamamlanmıştır. Hazineye ödenen tersane kiralarının sıfırlanması ile tersanelerimize son derece önemli bir destek verilmiştir. Gemi inşa yatırımları 5. bölge yatırımları kapsamına alınarak çeşitli muafiyetler ve vergi avantajları sağlanarak gemi inşaa sanayi cazip hale getirilmeye çalışılmıştır" şeklinde konuştu.

Sektöre katkı sağlamak adına idare tarafından yapılan yasal düzenlemeler hakkında da bilgiler aktaran Aka, sektörü bir araya getiren ve iftarı organize eden Barbaros Denizciler Derneği (BADER)'e teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

bader2_20130722093856.jpg

bader4_20130722093920.jpg

bader3.20130722103919.jpg

virahaber.com

Bu haber toplam 1101 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.