1. HABERLER

  2. SAVUNMA SANAYİ

  3. Savunma sanayisine rekor bütçe
Savunma sanayisine rekor bütçe

Savunma sanayisine rekor bütçe

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 2015 savunma bütçesinin 22 milyar 764 milyon 235 bin TL olarak öngörüldüğünü belirtti. Bakan Yılmaz ayrıca havuzlu çıkarma gemisi projesi kapsamında sözleşme görüşmelerine devam edildiğini söyledi.

A+A-

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye şartlarına uygun özgün Türk savaş uçağı ve helikopterinin üretilmesi için çalışma yapıldığını söyledi.

Yılmaz, 2019'da dünyanın her yerinden istihbarat, maden arama, tarım vb alanlarında görüntü alabilecek İmece uydusunun fırlatılacağını belirterek uzun menzilli füze savunma sistemi projesinde sözleşme görüşmeleri devam ettiğini bildirdi. Milli Savunma Bakanlığı 2015 Bütçesi'ni sunuşunda bilgi veren Yılmaz, bakanlık bütçesinin 22 milyar 764 milyon 235 bin TL olarak öngörüldüğünü söyledi.

TSK'nın BM çatısı altında Lübnan'da, NATO kapsamında, Afganistan'da, Somali'de, Kosova Gücü'nde, AB'nin Bosna Hersek'teki Eufor-Althea Harekatı kapsamında, Karadeniz Deniz İşbirliği Görev Grubu'nda, Güneydoğu Avrupa Barış Tugayı'nda, Akdeniz Kalkanı Harekatı kapsamında dış görevler yaptığını bildirdi. Yılmaz, askerlik şubelerinden e-devlet üzerinden askerlik durum belgesi alınabildiğini, 2 milyon kişinin şubeye gitmeden belge aldığı bilgisini verdi.

DIŞA BAĞIMLILIK BİTECEK

Yılmaz, 12 yıl önce yüzde 80 oranında dışa bağımlı olan savunma sanayinin kritik teknolojiye sahip savunma sistemlerinin yerli sanayi tarafından üretilmesi sayesinde bugün binden fazla şirketin, KOBİ'nin, araştırma kuruluşu ve üniversitenin katılımını sağlayan üretim gücünü seferber eden bir yapıya kavuştuğunu kaydetti.

İMECE UYDUSUYLA TÜRKİYE İÇİN GİZLİ YER OLMAYACAK

Milli Savunma Yılmaz, Türkiye şartlarına uygun özgün helikopter ve uçak üretim çalışmalarının başladığını, 2019'da dünyanın her yerinden istihbarat yapacak İMECE adlı uydunun fırlatılacağını müjdelerken, savunma sanayinde yürütülen projelerden üretime geçilenlerin ihracına da başlandığını söyledi. Yılmaz projeleri şöyle açıkladı:

-Altay Ana Muhabere Milli Tankı:Tasarım Mayıs'ta tamamlandı. İki prototipin üretimine başlandı. 2017'den itibaren seri üretime geçilecek.

-Kirpi Projesi:Askerlerin mayın tehdidine karşı korunmasını sağlayan 614 araçtan 473'ü kabul edildi.

-Kurtarma Gemileri: Sahil güvenlik arama kurtarma gemisi projesi kapsamında TCSG Dost, TCSG Umut, TCSG Güven, TCSG Yaşam komutanlığa teslim edildi.

-Milgem Savaş Gemisi: İlk milli savaş gemisi, Türkiye'de tasarlandı. TCG Heybeliada, TCG Büyükada donanmanın envanterine girdi. Burgazada'nın inşası devam ediyor.

-Meltem 2 Projesi:Deniz karakol ve sahil güvenlik uçakları porjesi kapsamında Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın 3 uçağı ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı7nın 5 Deniz karakol Uçağı teslim edilmiş. 6. Uçağı test aşamasındadır.

-Lojistik Destek Gemisi:Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için iki adet akaryakıt gemisinin tedarik edilmesi çalışması devam ediyor.

-Havuzlu Çıkarma Gemisi Projesi: Havuzlu çıkarma gemisi projesi kapsamında sözleşme görüşmelerine devam edilmektedir.

-Mini İHA: Özel sektörün ürettiği mini insansız hava aracı sistemlerinden TSK hizmetine 164 adet insansız uçak ve 4 adet insansız helikopter alındı. Emniyet için 15 adet mini İHA teslim edildi.

-ANKA:2010'da İnsansız Hava Aracı Anka ilk uçuşunu yaptı. Üretim faliyetleri devam ediyor. 10 adet İHA için ANKA S seri üretim projesi sözleşmesi imzalandı.

-Hürkuş: ilk Türk tasarımı eğitim uçağı. 2013'te ilk uçuşunu yaptı. 15 adetlik seri üretim için karar alındı. Uçuş testleri Eylül 2014'te gerçekleştirildi.

-ATAK Projesi: 5 helikopterin teslimatı gerçekleştirildi. 50 helikopter Türkiye'de üretilecek.

-Bayraktar ve Karayel İHA:TSK'nın taktik sınıfı İHA ihtiyacı için Bayraktar ve Karayel İHA sistemi 2015'de teslim edilecek.

-Özgün Savaş Uçağı ve Helikopter: Kamu kurum ve kuruluşlarını hafif sınıf genel maksat helikopter ihtiyacını karşılamak amacıyla Türkiye şartlarına uygun Özgün Helikopter Programı başlatıldı. Yine özgün bir savaş uçağı geliştirilmesi için çalışmalar başlatılmış tasarım fazına geçilmiştir.

-Müşterek Taarruz Uçağı Programı: F-35 uçaklarının uluslararası katılım ile tasarımı, geliştirilmesi, üretimi ve lojistik desteğini kapsayan uçak geliştirme faliyetleri devam etmektedir.

-TSK Helikopter Tedariki: TSK; Emniyet ve Orman Bakanlığı için 109 helikopter alınacak.

-Ulaştırma Uçağı:TSK'nın modern taktik ulaştırma uçağı ihtiyacının karşılanması amacıyla altı Avrupa ülkesinin katılımıyla proje başlatıldı.

-Modern Piyade Tüfeği: Yurtiçinde geliştirilen milli piyade tüfeği TSK'ya 2014'te teslim edildi.

-Füze sistemleri:TSK alçak irtifa hava savunma ihtiyacı için alçak irtifa hava savunma sistemi HİSAR-A projesi kapsamında üretim yapıldı. 2013'te denemesi gerçekleştirildi. HİSAR-O milli orta hava savunma füzesi ilk balistik atışı 2014'te yapıldı. Cirit Lazer Güdümlü Roket seri üretime başlandı ve Birleşik Arap Emirliklerine satıldı. Uzun menzilli füze savunma sistemi projesinde sözleşme görüşmeleri devam ediyor.

-İmece uydusu:Yer gözlem uydu teknolojilerinin geliştirilmesi projesi kapsamında yerli uydu İMECE'nin çalışmalarına başlandı. 2019'da fırlatılması planlanıyor. Dünyanın her yerinden hiçbir kısıtlama olmaksızın alınacak görüntüler istihbarat, tarım, afet, maden arama vb alanlarda kullanılacak. Göktürk-1'in 2015'te fırlatılması planlanıyor. Yine Göktürk -3 radar gözlem uydusu 2019'da fırlatılacak.

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1421 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.