1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Savunma sanayisi ihracata özel 'kredi sistemi' istiyor
Savunma sanayisi ihracata özel 'kredi sistemi' istiyor

Savunma sanayisi ihracata özel 'kredi sistemi' istiyor

TOBB Türkiye Savunma Sanayi Meclisi Başkanı Küçükseyhan, savunma sanayisinde ihracatın ve uluslararası firmalarla rekabet gücünün artırılması için sektöre özel "ihracat kredi sistemi" kurulmasını istedi.

A+A-

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Savunma Sanayi Meclisi Başkanı Yılmaz Küçükseyhan, savunma sanayisinde ihracatın ve uluslararası firmalarla rekabet gücünün artırılması için sektöre özel "ihracat kredi sistemi" kurulmasını istedi.

 Küçükseyhan, TOBB Türkiye Savunma Sanayi Meclisi'nin Ankara'da düzenlediği toplantıda, Güney Asya hedef pazarlarından Hindistan'a ihracat izni verilmesi ve serbest ticaret anlaşması imzalanması yönünde girişimde bulunduklarını bildirdi.

Savunma sanayisinin yeni pazarlara açılabilmesi için gerekli kredi sisteminden mahrum olduğunu belirten Küçükseyhan, ihracatın ve uluslararası firmalarla rekabet gücünün artırılması için sektöre özel "ihracat kredi sistemi" kurulması gerektiğini vurguladı.

Küçükseyhan, ayrıca, yerli malı tanımı ile sanayi işbirliği programı alanlarında çalışmalar yürüttüklerini

"Savunma sanayi planlaması ortak akıl tarafından yapılmalı"

Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, sektör temsilcilerinin bir araya geldiği toplantıdaki konuşmasında, savunma sanayisinin diğer sektörlerle beraber yürüyebilmesi ve rekabetçi yapıya kavuşabilmesi gerektiğine işaret etti.

Teknolojik ihtiyaçların milli sanayi eliyle karşılanması yönündeki beklentilere değinen Demir, şunları kaydetti:

"Kendi kendimize yetkinliğimiz ve yeterliliğimiz en önemli parametrelerden. Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarının yer aldığı On Yıllık Temin ve Tedarik Programı'nda yer alan modernizasyon projeleri hakkında ilgili paydaşların sürekli bilgilendirilmesi gerekiyor. İhtiyaç makamlarının 10 yıllık tedarik planlarını bilmemiz önemli."

Demir, ihtiyaçların akıllı tedarik konseptine uygun olarak önceliklendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, Savunma Sanayii Müsteşarlığını sadece istekleri cevaplayan konumdan, daha etkin ve hazırladığı stratejik planı uygulama yetkisiyle donatılmış bir kuruma dönüştürmenin önem arz ettiğini ifade etti.

Proje yönetim etkinliğinin geliştirilmesi gerektiğine işaret eden Demir, şöyle devam etti:

"Bu ülke hepimizin, silahlı kuvvetler hepimizin. Bir ferdimiz diğerinden daha az vatansever değil. Ülkenin savunma sanayisi planlaması ortak akıl tarafından yapılmalı. Ortak aklın, bilimsel analizlerin bu konuda ülkeye, savunma sanayisine ve tüm sanayimize yön vermesi gerekiyor. Ülkenin kaynakları, belli bir sinerji oluşturacak şekilde bir araya getirilmeli."

"Kamu Alımları Üst Kurulu oluşturulmalı"

Savunma Sanayii Müsteşarlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Güldoğan da Türkiye'nin kamu alımlarını planlayabilecek "Savunma Sanayi İcra Komitesi" gibi bir kurula ihtiyaç duyduğunu kaydetti.

Bu kapsamda, Yerli Malı Tebliği'nin bir başlangıç olduğunu belirten Güldoğan, kamu alımları üst kurulu şeklinde stratejik bir yapı oluşturulmasının daha etkin olacağını vurguladı.

Ankara Havacılık ve Uzay Kümelenmesi çalışmaları hakkında da bilgi veren Güldoğan,  "Havacılık ve Uzay Organize Sanayi Bölgesi için 7,3 milyon metrekareye ulaşan alan belirlendi. 1-2 ay içinde de gerekli duyurular yapılarak ön tahsisler için talepler toplanmaya başlanacak" ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 940 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.