Savunma sanayi hisseleri hareketlendi
The Doman Group (TDG) Portföy Yöneticisi Öner Ayan, dünyadaki çatışma ve gerginlik ortamı artınca savunma endüstrisi şirketleri müşterisi olan ülkeler de siparişlerini hızla arttırdığını açıkladı
Varlık yönetim şirketi The Doman Group (TDG) Portföy Yöneticisi Öner Ayan, son iki haftadır global piyasalarda savunma ve ilaç sanayi hisselerinde belirgin bir hareketlilik yaşandığını belirterek, "Dünyadaki çatışma ve gerginlik ortamı artınca ironik bir şekilde savunma endüstrisi şirketleri dediğimiz savaş uçağı üreticilerinin müşterisi olan ülkeler de siparişlerini hızla arttırıyor" dedi.
Ayan küresel olayların borsaya kote şirketleri nasıl etkilediğine ve dünyadaki büyük borsa şirketlerinin gelişimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
ABD hisse senetlerindeki aşırı hareketliliğin biraz durulduğunu, geçen yıl yüzde 30 civarında getiri sağlayan ABD borsasının, bu yılbaşından itibaren ancak yüzde 7,3 artıda olduğunu belirten Ayan, burada getiriyi doğru ölçmek için hangi endekse bakıldığının da büyük önem taşıdığını söyledi.
Büyük ölçekli 500 Amerikan şirketini baz alan S&P 500'ün şu anda genel piyasayı belirleyen bir endeks olduğunu, Dow Jones Industrial 30'un da daha çok kullanıldığını kaydeden Ayan, şöyle devam etti:
"Modern Portföy Teorisi ve finans alanındaki gelişmeler sonucu bu endeksin endüstriyel şirketlere vermiş olduğu ağırlığın genel piyasayı doğru bir şekilde temsil etmediği anlaşılınca daha doğru bir ölçek olan S&P 500'e dönüş yapıldı. Son 20 yılda öne çıkan diğer endeks ise daha çok teknoloji şirketlerinin ağırlığı olan ve finansal şirketleri içermeyen, Nasdaq borsasında işlem gören en büyük 100 global şirketin oluşturduğu Nasdaq 100 endeksi... Bunlara ek olarak biraz daha geniş bir tabanı içeren Russell 3000 ve Russell 2000 endeksleri var ama onların takipçisi başta saydıklarım kadar fazla değil. Dow Jones endeksini oluşturan şirketler arasında en eskisi General Electric, 1907 yılında yani Fenerbahçe'nin kurulduğu yıl girmiş.
En yenileri ise geçen yıl eylül ayında endekse dahil olan Goldman Sachs, Nike ve Visa... Getirileri karşılaştırırsak, bu yazıyı hazırladığım tarihte yıl başından itibaren S&P yüzde 7,3 getirirken Dow Jones yüzde 2,6 getirmiş. En yüksek getiriyi ise yüzde 13,8 ile Nasdaq 100 endeksi sağlamış. Nasdaq'ın farkı içinde bu yılın yüksek performanslı Apple, Tesla, Gilead gibi şirketlerden daha fazla oranda içermesi... Apple bu yıl yüzde 33 değer kazanırken Tesla yüzde 58 ve bioteknoloji şirketi Gilead yüzde 48 yükseldi."
Türkiye de bu resmin içine konmak istenirse, BIST-100'ün bu yıl TL bazında yüzde 17 kadar yükselerek yatırımcılar için "hiç de fena sayılmayacak" bir getiri sağladığını dile getiren Ayan, karşılaştırma amaçlı olarak dolar bazında bakıldığında da bu rakamın çok farklı olmayacağını, yıl başında 2,17 olan Dolar/TL kurunun şu an 2,21 civarında olduğunu vurguladı.
"Fon yöneticileri sonuçları kendi lehlerine sunabilmek için New York'ta Ali Cengiz oyunları yapıyor"
Öner Ayan, hemen her yerde olduğu gibi finansta da ufak oynamaların büyük değişikliklere sebep olabildiğine işaret ederek, dünyanın neresine bakılırsa bakılsın bu durumu bilen fon yöneticilerinin, fonlarının getirilerinin reklamını yaparken kendilerine göre en avantajlı periyodları seçmeye çalışarak yatırımcılara başarılı göründüklerini anlattı.
Ayan, şöyle devam etti:
"Fon yöneticilerinin bunu bildiğini ve ne yapmaya çalıştığını gayet iyi bilen düzenleyici kuruluşlar ise bu hesaplama metotlarına bir standart getirmeye, yatırımcıların doğru bilgilendirilmesini sağlamaya çalışır. Maalesef şu anki haliyle yatırımcıların dezavantajlı olduğunu söylemek durumundayım. Fon yöneticilerin sonuçları kendi lehlerine sunabilmek için New York'ta ne Ali Cengiz oyunları yaptığına bizzat şahit oldum. En basitlerinden bir tanesi, performansı iyi olan ufak fonları daha kötü performansı olan büyük fonlarla birleştirip muhasebe metotlarını lehlerine kullanarak getirileri yüksek göstermeleriydi. SEC bu konuyu çok yakından izleyip iyi niyetle kontrol ve düzenleme yapmaya çalışıyor ama 15 trilyon dolar büyüklüğü olan bir sektörle başa çıkmak kolay değil.
Son iki haftadır global piyasalarda savunma ve ilaç sanayi hisselerinde belirgin bir hareketlilik yaşandı. Sınırımızda olması sebebiyle bölgemizdeki gerginliği yakından biliyoruz. Bu ortamdan olumlu etkilenen ve savaş uçağı üreticileri General Dynamics (GD), Lockheed Martin (LMT) senetlerinin bu yıl endeksin kat kat üzerinde getiri sağladığını söylesem fazla şaşırtıcı olmaz herhalde. General Dynamics hisseleri bu sene başından itibaren yüzde 42, Lockheed Martin de yüzde 25 yükseldi. Dünyadaki çatışma ve gerginlik ortamı artınca ironik bir şekilde savunma endüstrisi şirketleri dediğimiz savaş uçağı üreticilerinin müşterisi olan ülkeler de siparişlerini hızla arttırıyor."
Ayan, diğer yandan dünyaya korku salan Ebola virüsüne karşı etkili ilaç üretmesi beklenen Johnson& Johnson (JNJ) ve Newlink Genetics (NLNK) şirketlerinin de endekse göre daha hareketli olduklarına dikkati çekerken, bu yıl Johnson& Johnson'ın yüzde 15, Newlink'in ise yüzde 50 yükseldiğini, özellikle Newlink Genetics gibi satış gelirleri daha az sayıda kalemden gelen, kısıtlı sayıda ürüne bağlı şirketlerin senetlerindeki yükselişin uzun soluklu olmayabileceğini kaydetti.
Ayan, ancak bir global fon yöneticisi olarak ilaç ve bioteknoloji sektörlerinin gelecek iki yıl içinde çok daha yakından izlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.