1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. 'Saros Körfezi'ni gelecek için nasada bırakmak lazım'
'Saros Körfezi'ni gelecek için nasada bırakmak lazım'

'Saros Körfezi'ni gelecek için nasada bırakmak lazım'

Saros Körfezinin, balıkların üreme merkezi olduğunu belirten 40 yıllık balıkçı Şeref Malkoçloğlu “Saros Körfezi balıkların üreme merkezi. Bu nedenle Saros Körfezinde en az 2 yıllık trol ve gırgır ile avlanma yasaklanmalı” dedi.

A+A-

Dededen  balıkçı olan 40 yıldır Türkiye’nin her denizinde balıkçılık yaptığını belirten  Malkoçlar Trol Teknesinin sahibi ve  kaptanı Şeref Malkoçoğlu,  denizlerimizde balık neslinin hızla tükendiğini ve devletin acil önlemler alması gerektiğini söyledi. Her yıl belirli bölgelerin av yasağı kapsamına alınması ve balığa büyüme şansının  verilmesini isteyen Şeref Malkoçoğlu,  Saros Körfezi ile de ilginç bir tespitte bulunarak, körfezin balıkların üreme alanı olduğunu ve bu bölgenin yasak kapsamına alınmasını, hiçbir şey yapılamıyorsa bu bölgede en az 2  yıl avcılığın yasaklanmasını istedi.

'Deniz aşırı avcılığı kabul etmiyor'

Türkiye’de balıkçılığın durumunu konuştuğumuz Şeref Malkoçoğlu, “Ben dededen balıkçıyım. Oğlum da balıkçı ve 4. kuşak. Bu güne kadar çok zor günler geçirdik ama son 2 yıl kadar kötü bir dönem geçirmiyoruz. Şu anda sadece Enez’de 50 trol var. Ege denizinde tekne sayısı en az 1000 tanedir. Denizlerimiz aşırı avcılığı kabul etmiyor ve verim yok. Aşırı avlanma, balığın büyümesine zaman tanımama, geçim sıkıntısı gibi nedenler yüzünden  balık nesli hızlı bir şekilde tükeniyor. Bugün devlet ucuz mazot vermemiş olsun, tekneler limandan dışarı çıkamaz. Şartlar her geçen gün ağırlaşıyor ve gelecek yılların parasını yiyoruz. Tüm tekne sahipleri borçla yaşıyor. Her teknede en az 5 kişinin çalıştığını düşünürsek, ülke genelinde 5 kişiye istihdam sağlanıyor ama şartlar ağırlaştıkça geçim de düşüyor. Acil önlemler gerekli.  Çünkü bir gün gelecek balık kalmadığı gibi tüm tekneler satılacak veya icraya düşecek” dedi.

“Saros Körfezi balık üreme merkezi”

Saros körfezinde balık çeşidinin ve miktarının azalması ile ilgili ilginç tespitler yapan 40 yıllık balıkçı Şeref Malkoçoğlu, “Biz ilk olarak 1986 yılında Saros Körfezine geldik. O tarihe kadar bu bölge trol ve gırgır ile avcılığa kapalıydı. İnsan bile yoktu. O yıllarda en büyük sıkıntımız denizdeki çapalar, mayınlar oldu. Çünkü askeri yasak bölge olduğu için denizde ne ararsan vardı. 2 yılımız  buraları temizlemekle geçti. Ağlarımızı hep suda bıraktık.Tabii  o dönem balık çok boldu. Her gün bir kamyon balık yapıyorduk.  50 kiloluk Fener balığı, 1,5 metre boyunda Mırlan yakalıyorduk. Şimdi ise boyları 25 santime düştü ve balık yok. Günde 30 kasa balık yapamıyoruz. Karides ise çok fazla sürümü olmadığı için para kazandırmıyor. Uskumru, sardalya bu sene yok. Belki de bu kış Hamsi de körfeze girmeyecek. Şimdi boy sınırlaması var ama balık yok”  dedi.

SAROS KÖRFEZİNDE NE YAPILMASI GEREKLİ?

Saros Körfezi ile ilginç tespitler yapan Malkoçoğlu, “Bu bölgede Mırlan balığının boyu artık 25 santimi geçmiyor. Çünkü büyümesine izin verilmiyor. Mırlan balığı geç büyüyen bir balıktır ve Saros Körfezi balıkların üreme merkezidir. Körfezde en derin alan 18 kulaç, Kıyılara yaklaştıkça derinlik azalıyor ve Meriç nehri var. Bir çok balık buraya üremek için geliyor. Çünkü derinlere yavru bıraksa, büyük balıklar yiyecek, o nedenle Saros Körfezine geliyor. Ne var ki her yıl yapılan avcılık nedeni ile balığın büyümesine izin verilmiyor. Balıklar daha büyümeden avcılık  başlıyor ve nesil hızla tükeniyor. Saros körfezi dahil Türkiye’nin her bölgesinde trol ve gırgır avcılığı belirli bir süre yasaklanmalı. Devletimiz güçlü.  Bütün tekneler kayıt altında. Çalışan sayısı ve her yıl ne kazandığımız ortada. Devlet diyecek ki, ‘2 yıl avcılığı yasakladım, belgelerinizi getirin size destek olalım, 2 yıl geçiminizi sağlayalım, denize çıkmayın.’ 2 yıl sonunda ise kontrollü avlanma sayesinde tüm denizlerimizde yeniden balık bolluğu yaşanacaktır. Zaten ucuz mazot veriliyor.  Aradaki farkı balıkçılara ödeseler sorun kalmayacak ve kimse zarar etmeyecek. Saros Körfezi konusunda da özel bir önlem alınması gerekiyor. Gün gelecek burada tek balık çıkmayacak”  dedi.

Kaynak: Edirne Haber

ViraHaber.com

Bu haber toplam 4916 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum