1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Saros Körfezi masaya yatırıldı
Saros Körfezi masaya yatırıldı

Saros Körfezi masaya yatırıldı

Özel Çevre Koruma Kurumu (ÖÇKK) Başkanı Ahmet Özyanık, Saros Körfezi'ni yakın takibe aldıklarını belirterek, "Saros Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi'nin MR'ını çekip gerekli tedavisini uygulayacağız" dedi.

A+A-

Özel Çevre Koruma Kurumu (ÖÇKK) Başkanı Ahmet Özyanık, Saros Körfezi'ni yakın takibe aldıklarını belirterek, "Saros Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi'nin MR'ını çekip gerekli tedavisini uygulayacağız" dedi.

Aralık 2010'da Bakanlar Kurulu kararıyla ÖÇK Bölgesi ilan edilen Saros Körfezi, Çanakkale'de düzenlenen Saros Sempozyumu'nda masaya yatırıldı. Güzelyalı'daki İda Kale Resort Otel'de gerçekleştirilen sempozyumun açılışını yapan ÖÇKK Başkanı Ahmet Özyanık, Deniz ve Kıyı Koruma Alanları'nın (DKKA) büyük bir kıyı uzunluğunun ÖÇK bölgeleri olduğunu ifade etti. Akdeniz ve Ege'de 5 bin 700 km'lik toplam kıyı uzunluğunun bin 133 km'lik bölümünün kurumun koruma alanında olduğunu belirten Özyanık, "Türkiye, kıyı uzunluğu itibariyle üçüncü ülke olmasına karşın en geniş koruma alanına sahip birinci ülkedir. Bu da üstlendiğimiz sorumluluğu ortaya koymaktadır" diye konuştu. Özyanık, ÖÇKKB'nin, kurum olarak geleneksel katı koruma anlayışına sahip olmadığını da ilginç bir örnekle ortaya koydu: "Örneğin, hastada alerji var diye tüm sorunları buna bağlamak doğru olmaz. Bu nedenle, sorunu bilmeden çözüme gitmek doğru olmaz. Kurum, bu olguları ortaya koyan 'etkin yönetim modeli' uygulamaktadır. Alerji testi yaptırır gibi çalışma yapar. Sonrada belirlenen tehdide göre çalışma yapılıyor. Bunu yapmazsanız etkin bir şekilde yönetemezsiniz. Saros Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi'nin MR'ını çekip gerekli tedavisini uygulayacağız."

"BALIK ARTIŞINI VE MEMNUNİYETİ HEP BERABER GÖZLEYECEĞİZ"
Özyanık, "Türkiye'nin Deniz ve Kıyı koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi" kapsamındaki 6 alandan biri olan Gökova Körfezi'nden de önemli bir örnek verdi. Özyanık, "Gökova Körfezi'nde balıkçılığa kapalı alanları, kumbara olarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile yöredeki Su Ürünleri Kooperatifleri ile beraber ilan ettik. 'Birkaç yıl hiç kimse balık tutmasın, bunun neticesinde de Gökova'yı kurtarabilir miyiz?' Buna baktık. 3-5 yıllık kapatma sonucunda balıkçılık yönetimi ve de tutulan balık miktarında tüm dünyada olduğu gibi artışlar ve de balıkçılarda da memnuniyet artışınız hep beraber gözleyeceğiz" diye konuştu.

Çanakkale Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer de yaptığı konuşmada, kıyı alanlarının, sağladığı kazançlar nedeniyle yaklaşık 50 sektör için önemli sahalar olduğuna dikkat çekerek, "Sürdürülebilir yönetim önemli. Kaynakların aşırı kullanılması çevre sorunlarına yol açmaktadır" diye konuştu.

Sempozyuma, Çanakkale Valiliği, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Gelibolu Belediyesi, Bolayır Belediyesi, Kavakköy Belediyesi, Karainebeyli Muhtarlığı, Ocaklı Muhtarlığı, Değirmendüzü Muhtarlığı ve Karainebeyli Su Ürünleri Kooperatifi'nden da yetkililer katıldı.

Haberciniz

Bu haber toplam 1069 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.