1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Sapanca'da 41 yıllık uçak enkazı bulundu
Sapanca'da 41 yıllık uçak enkazı bulundu

Sapanca'da 41 yıllık uçak enkazı bulundu

Sapanca Gölü'ne düştükten 41 yıl sonra dalgıçlar tarafından kuyruk bölümüne ulaşılan, pilot binbaşının şehit olduğu uçağın gövdesi ve iniş takımları da yaklaşık 150 metre yarıçaplı alanda bulundu.

A+A-

Sapanca Gölü'nde 41 yıllık uçak enkazı bulundu

Sapanca Gölü'ne düştükten 41 yıl sonra dalgıçlar tarafından kuyruk bölümüne ulaşılan, pilot binbaşının şehit olduğu uçağın gövdesi ve iniş takımları da yaklaşık 150 metre yarıçaplı alanda bulundu.

Değirmendere Sualtı Topluluğu (DESSAT) ve Sakarya Su Sporları Kulübü üyeleri Ercan Garlı, Maksut Keskin, Bekir Yücel, Murat Kulakaç, İlker Acar ve Mehmet Karabulut, Pilot Binbaşı Akil Erdem'in şehit olduğu 1972 yılındaki uçak kazasının ardından bölgede ikinci kez dalış yaptı.

Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait "RF-84F Thunderflash" tipi keşif uçağının 4 Ekim'deki ilk dalışta 8 metre derinlikte kuyruğuna ulaşan ekip, 150 metre yarıçaplı alanı taradı. 5 saatlik çalışma sonucunda uçağın gövdesi, iniş takımı ve diğer parçalarına ulaşıldı.

- DESSAT Başkanı Kulakaç-

DESSAT Başkanı Murat Kulakaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6 kişilik ekiple uçağın diğer parçalarını bulmak için göle daldıklarını söyledi.

Kulakaç, uçağın düşme yönünü tahmin ederek diğer parçaları bulduklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Uçağın ana gövdesi, iki noktaya giden tekerleri ve 30-40 parçasını bulduk. Uçak göle vurduğu için çok parçalanma var. Ana kuyrukla gövde arası yaklaşık 40 metre, tekerlerin arası da yine o mesafede. Diğer parçaların olduğu yer ise 200 metre mesafede. Kontrollerini yaptıktan sonra dip haritasını çıkaracağız, hepsini markalayacağız. Bunları bir rapor şeklinde valilik ve belediyeye sunacağız."

"Pilotun oğlu bize ulaştı, kokpitte babasına ait herhangi bir şey olup olmadığını, varsa onları almak istediğini söyledi" diyen Kulakaç, "Kokpitin üst kısmı hızlı şekilde vurunca kuma gömülmüş. Daha sonraki yıllarda içine kum dolmuş, içinde herhangi bir şey yok. Uçağın parçalarının gölden çıkarılmaması gerekiyor. Dalış turizmine hizmet verirse çok güzel olur. Çalışmayla ilgili arzuladığımız noktaya ulaştık. Belediye de güzel bir tesis yapmış, su altı turizmi açısından çok önemli ve güzel bir yer" şeklinde konuştu.

Murat Berberoğlu ise 1972'deki uçak kazasını gördüğünü belirterek, o dönemde uçakların eğitim amaçlı sık sık göle geldiğini anlattı.

Berberoğlu, olayın yaşandığı gün iki uçağın göle geldiğini aktararak, "Birbirleriyle mesafeli uçuş yapıyorlardı. Yakın mesafede uçtukları sırada uçak pike yaptığında kuyruğu suya çarptı, parçalandı ve düştü. Uçağın parçalarını havada görebildik. Buraya askeriyeden dalgıçlar geldi ve pilotu çıkardılar" ifadesini kullandı.

ucak_enkazi.jpg

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 947 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.