1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. 'Sanayinin kalbi Kocaeli'nde atıyor'
'Sanayinin kalbi Kocaeli'nde atıyor'

'Sanayinin kalbi Kocaeli'nde atıyor'

Kocaeli dünya ticaretinde merkez olma yolunda çok hızlı bir şekilde ilerliyor. İhracatta tüm Türkiye’nin önüne geçen bir trend yakalayan bölgede sanayinin gelişimine paralel olarak limancılık ve denizcilik hizmetlerine duyulan ihtiyaç da artıyor.

A+A-

Kocaeli hakkında görüşlerini aldığımız İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Kocaeli Temsilcisi Av. Vedat Doğusel. Doğusel, Kocaeli’nin rakamlarla ispatlanan tüm başarısıyla birlikte Türk sanayisi için önemli bir yeri olduğunu düşünüyor. “Kocaeli’nin varlığını aslında kimse hissetmiyor ama hayatımızın perde arkasında daima Kocaeli var. Sanayinin kalbi burada atıyor” diyen Kocaeli doğumlu ve aileden denizci Doğusel, Türkiye ekonomisinde kilit rol oynayan Kocaeli hakkındaki görüşlerini şu sözlerle sürdürüyor: “Kocaeli gelişen bir yer. Ama İstanbul’un gölgesinde kalıyor. Mevcut 34 liman, 13 sanayi bölgesi, her alandaki sanayi yatırımları ve lojistik depolama alanlarıyla büyük bir değer. Bunu yabancı yatırımcı da görüyor. Kocaeli Serbest Bölgesi’nden dünyaya yat ihraç ediliyor. Kocaeli Üniversitesi, Türkiye’nin üçüncü en büyük üniversitesi. Şehrin bir ucu İstanbul’a, bir ucu Yalova’ya, bir ucu da Karadeniz’e uzanıyor. Anadolu’ya açılan kapı olan Kocaeli 10 yıl sonra İstanbul’la birleşecek. Ayrıca buradaki projeler, bırakın Kocaeli’ni, ülke için de çok önemli. Mesela körfez geçiş köprüsü, Türkiye için inanılmaz bir proje. Derince Limanı yine öyle. TÜPRAŞ, Evyapport, Dubai Port… Tüm bunlar Kocaeli için çok değerli yatırımlar.”

Kocaeli, demiryolu, karayolu ve denizyolu taşımacılığına, dolayısıyla intermodal taşımacılığa çok uygun. Deniz kıyısında olan, içinden demiryolu geçen bir bölge ve TEM, D-100 gibi iki adet ana kara taşıma hattına sahip. Her üç taşıma modu için ayrı ayrı kullanım söz konusu. Bu kullanımlar henüz birleştirilmemiş bile olsa alt yapısının mevcudiyeti bölgenin güçlü yönü.

Kocaeli ili liman tesislerinin, demiryolu hattına iltisak hatları ile bağlanması halinde bölgede bulunan yük hacminin artacağı, TCDD’ye ve bölgeye katma değer yaratacağı, gelirlerin ve istihdamın artacağı öngörülüyor. 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 4706 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.