1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. "Sanayici İstanbul liman ve gümrüklerinde sıkıntı çekiyor"
"Sanayici İstanbul liman ve gümrüklerinde sıkıntı çekiyor"

"Sanayici İstanbul liman ve gümrüklerinde sıkıntı çekiyor"

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Bahçıvan, liman ve gümrüklerde yaşanan sıkışıklığın sanayicileri zorladığına dikkat çekti. Bahçıvan NACE sisteminde, Bakanlık ile geliştirilen ortak kod uygulamasında bazı sıkıntılar yaşandığını da söyledi.

A+A-

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, gümrüklerdeki sıkışıklığa çözüm olacak Halkalı gümrüğünün Çatalca'ya taşınmasına, sanayicilere rahat nefes aldıracağı gerekçesiyle destek verdi. 

Bahçıvan, "Gümrüklerdeki yığılmaların ve sanayicilere ödetilen fazla mesainin önüne geçmek için pastperformans uygulaması gibi 'firmalara güvene dayalı' bir sistem alternatif olabilir" dedi.

İSO Meclisi, Temmuz ayı toplantısını "Sanayimizin Rekabet Gücü Açısından Ticaret Hayatımız ile Ekonomimizdeki Son Gelişmeler" ana gündemi ile gerçekleştirdi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın konuk konuşmacı olarak katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, gümrüklerde yaşanan sorunların sanayicilerin rekabet gücünü olumsuz etkilediğini vurguladı. Bahçıvan, konuşmasında Filistin'de yaşanan insani acı ve trajediye de dikkat çekerek, Irak'tan Yemen'e, Suriye'den Libya'ya, Filistin'den Afganistan'a, Ukrayna'dan Somali'ye kadar uzanan hat üzerindeki şiddet sarmalını daha da büyüteceği uyarısında bulundu. 

İstanbul'daki liman ve gümrüklerde yaşanan sıkışıklığın sanayicileri zorladığına dikkat çeken Bahçıvan, soruna çözüm olacağı düşünülen Halkalı gümrüğünün Çatalca'ya taşınması konusuna destek vererek "Çatalca gümrüğüyle ilgili projeyi çok olumlu buluyor ve bu önemli projenin en kısa zamanda sonuçlandırılmasını arzu ediyoruz" dedi. Onay işlemlerinin yavaş ilerlemesi ve bilgi işlem sisteminde yaşanan aksaklıklar nedeniyle sanayicilerin fazla mesai ödemek zorunda kaldığını da vurgulayan Bahçıvan, "Yetkilendirilmiş Yükümlü" uygulamasının, sorunun çözümüne katkı sağlayacağını söyledi. Bahçıvan, "Ancak bu uygulamanın koşullarındaki ağırlığı göz önünde bulundurarak, gümrüklerdeki yığılmaların ve sanayicilere ödetilen fazla mesainin önüne geçmek için pastperformans uygulaması gibi "firmalara güvene dayalı" bir sistem alternatif olabilir" şeklinde konuştu. 

"İTHALATTA CAYDIRICI TEDBİRLER GEREKİYOR"

Gümrüklerin sanayicilerin haksız rekabete uğramaması için en önemli bariyer olduğuna dikkat çeken Bahçıvan, başta Uzak Doğu'dan gelenler olmak üzere standart dışı ürünlerin ithalatındaki denetimlerin, TSE ve diğer ilgili kurumların işbirliğiyle daha caydırıcı yapılmasını talep etti. Konuşmasında gümrüklere ilişkin diğer sorunlara da değinen Bahçıvan, şunları söyledi: 

"Gümrük müşavirleri asgari ücret tarifesi uygulaması ara mal ve sermaye malı ithal eden firmalara ilave yük getiriyor. Sanayimizin rekabet gücünü korumak amacıyla ücretlerin daha önce olduğu gibi serbest piyasa koşullarında belirlenmesinin uygun olacağını düşünüyoruz. Yine Mayıs 2014'te yürürlüğe giren Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile getirilen düzenlemelerin piyasayı kilitlememesi, alışverişi engellememesi için piyasa gözetim denetiminin etkin olarak uygulanması gerekmektedir. Aksi takdirde yeni Kanun tüketicinin korunmasına değil, kayıt dışı ve merdiven altı ekonominin daha da gelişmesine hizmet edecektir." 

"NACE SİSTEMİNDE KOD UYGULAMASINDA BAZI SIKINTILAR YAŞANIYOR"

Konuşmasında ayrıca sanayi için büyük öneme sahip NACE sisteminde, Bakanlık ile geliştirilen ortak kod uygulamasında bazı sıkıntılar yaşandığına da değinen Bahçıvan şunları kaydetti:
"Firmaların beklentileri doğrultusunda NACE sistemine ve gruplamalara yönelik revizyon çalışmalarını bakanlığımızla birlikte gerçekleştirmek konusunda üzerimize düşen görevi yapacağımızdan hiç kuşkunuz olmasın. Ayrıca, bu çalışma sayesinde ilgili birçok tarafın faydalanabileceği bir veri bankası oluşmuştur. Bakanlığımız öncülüğünde, Maliye, SGK, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TOBB'un dolayısıyla Odaların kendilerindeki bilgileri tüm bu tarafların kullanımına olanak sağlayacak şekilde yapılandırması ve bir ortak veri tabanına geçilmesi çok yararlı olacaktır."

"FİLİSTİN'DE TRAJEDİNİN SÜRMESİ BÖLGEDEKİ ŞİDDETİ ARTIRICAK"

Konuşmasında Ortadoğu'da yaşanan kaosa da değinen Bahçıvan, Filistin'de yaşanan insani acı ve trajedinin sürmesinin, Irak'tan Yemen'e, Suriye'den Libya'ya, Filistin'den Afganistan'a, Ukrayna'dan Somali'ye kadar uzanan hat üzerindeki şiddet sarmalını daha da büyüteceği uyarısında bulundu. 
Bahçıvan, "Filistin'de uygulanan orantısız güç nedeniyle İsrail'e tepki göstermek vicdan sahibi her insanın en doğal hakkıdır. İSO olarak ateşkesin bir an önce sağlanması ve Gazze'ye insani yardımın acilen ulaşması için herkesi sorumlu davranmaya davet ediyoruz" dedi. 

"SERMAYE MALI ÜRETİMİNİN SON 1 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNE GERİLEMESİ, YATIRIMLAR AÇISINDAN OLUMSUZ"

Türkiye ekonomisinin performansına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Bahçıvan, yılın ilk yarısında görece olumlu bir görünüm sergilendiğine ancak sanayi üretiminde nispi bir yavaşlama eğilimi olduğuna işaret etti. Özellikle sermaye malı üretimindeki yüzde 5.7'lik düşüşü oldukça dikkat çekici olarak değerlendiren Bahçıvan şunları kaydetti:

"Sermaye malı üretimin son bir yılın en düşük düzeyine gerilemiş olması, önümüzdeki aylarda yatırımlar açısından olumsuz bir tablo ortaya koymaktadır. Yılın ilk yarısı için biriken veriler ve ikinci yarıya ilişkin beklentiler ışığında, 2014 yılı için yüzde 3.5 civarında bir büyüme tahmini yapmak makul gözükmektedir." 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1091 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.