1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Samsun'da lojistik merkeze beş nokta
Samsun'da lojistik merkeze beş nokta

Samsun'da lojistik merkeze beş nokta

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Endüstri Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Elevli, Samsun'da lojistik merkez yapılması için beş ayrı yer belirlediklerini söyledi.

A+A-

13-16 tarihleri arasında süren 'Samsun Sempozyumu'na konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Birol Elevli, Atatürk Kültür Merkezi A Salon'da "Samsun Lojistik Köy Yeri Alternatiflerinin Çok Boyutlu Amaçlar Doğrultusunda Değerlendirilmemesi" başlığı altında bir sunum yaptı. Samsun'un lojistik merkezi olması için yürütülen çalışmalar kapsamında önemli mesafeler alındığını belirten Prof. Dr. Birol Elevli, Samsun'da lojistik merkezi yapılması için yer tespitlerinin tamamlandığını, 5 ayrı noktada yer belirlediklerini kaydetti.
Lojistik köyün farklı paydalarının görüşlerini alarak yapmaya çalıştıklarını belirten Elevli, "Puanlamalar yapılmaktadır. Lojistik köy yapımına karar verdikten sonra 5 bölge ortaya konulmuştu. Tekkeköy yolu üzerinde 800 dönümlük yerde iç kesimde birinci tercih yapıldı. Burası, birinci sınıf tarım arazisi. İkinci yer olarak tersanenin bulunduğu alanda tamamı kamu arazı birinci sınıf tarım arazisi, üçüncü yer havaalanının kuzey doğusundaki yer 600 dönümlük kamu arazisi, dördüncü Karayolları ile mevcut OSB arasında özel şahsa ait yer. Beşinci yer olarak otogar bölümünde Toybelen'e yakın bir noktada yer belirledik" dedi.
Yapılan tespitin ardından kriterleri ortaya koydukları ve sıralama yaptıkları bilgisini veren Prof. Dr. Birol Elevli, yer seçiminin önemli olduğunu, yapımına başlanınca dönüşünün olamayacağını, bütün şehrin paydaşları ile istişare edilip bilimsel matematiksel çalışmalar ışığında projenin hayata geçirileceğini kaydetti.

"ÇOK BÜYÜK DEĞİŞİKLİK BEKLENİYOR"
Lojistik yönetimi uzmanı Atilla Yıldız Tekin, "2023 yılı ekonomik hedeflerinde Samsun'un Lojistik ve lojistik köyün potansiyeli" konusunu işledi. Türkiye genelinden ekonomik ve 2023 hedefleriyle ilgili istatistik çalışmalarına değinen Atilla Yıldız Tekin, "Türkiye 10-15 yıllık süreçte çok zengin bir ülke haline geliyor. Bu, çok ihracat ithalat yapılmasıyla mümkün. Bunun için lojistik çok önemli. Türkiye'nin 2010-2023 yılları arasında GSMH 730 milyar dolardan, 2 trilyon dolara yükselecek. Lojistik potansiyel 88 milyar dolardan, 240 milyar dolara çıkacak. Yabancı şirketler bu potansiyelin yüzde 35'ini sağlayacak. Milli potansiyel 57 milyar dolardan, 170 milyar dolarak seviyesine çıkacak. Lojistik şirketlerin 20 milyar dolardan, 85 milyar dolara yükselmesi de hedefleniyor. 12 yılda çok büyük değişiklik bekleniyor. Lojistik potansiyelin 3 katı artması öngörülüyor. 12 Yılda Türkiye GSMH yüzde 270, dış ticaret yüzde 370, lojistik potansiyeli yüzde 300, lojistik pazar yüzde 400, karayolu yüzde 300, demiryolu taşıması yüzde 400, deniz taşımacılığı yüzde 500 artacaktır" diye konuştu.

AKDENİZ-KARADENİZ TAŞIMA KORİDORU
Lojistikle ilgili Samsun'da yapılması gerekenler konusunda bilgi veren Atilla Yıldız Tekin, "Samsun odaklı eylem planında Akdeniz-Karadeniz taşıma koridorunun oluşturulması gerekmektedir. Otoyol, demiryolu ve boru hattı geliştirilmeli. Başlangıç bitiş tesis kapasiteleri Samsun, Mersin ve İskenderun olarak belirlenmelidir. Ara hatta dikey aktarım istasyonları yapılmalıdır. Demiryolu terminalleri özelleştirilmelidir. Taşıma hızı artırılmalıdır. Lokomotif ve vagon eksikliği giderilmelidir. Samsun'a üçüncü çevre yolunun yapılması gerekmektedir. Limanlara demir yolu bağlantısı yapılması ve ÖTV avantajının yaygınlaştırılması gerekli" şeklinde konuştu.

"İSTENİLEN YÜK PAYINA SAHİP DEĞİL"
Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Ersin Moral, Samsun Limanı'nın deniz ticaretindeki payına değindi. Samsun Limanı'nın çok büyük hinterlanda sahip olduğuna dikkat çeken Moral, "Samsun dış ticaret açısından istenilen atılımı yapamadı. Eskiden iyi derece hizmet verilemiyordu. Yeni dönemde atılım yapılacak. 5 ürün liman kapasitenin yüzde 75'ini oluşturuyor. Türkiye'de 348 milyon ton kapasitenin yüzde 2'sini Samsun karşılıyor. İstenilen oranda yük payına sahip değil. Samsun'da 3 büyük liman var" açıklamasını yaptı.

"SAMSUN HAZIR DEĞİL"
Araştırma görevlisi Hasan Özgen, Samsun modern lojistik köyünün 21. yüzyıl ekonomisine entegrasyonu hakkında sunum yaptı. Özgen, şunları söyledi: "Lojistik kümeler uluslararası akreditasyon ve denetim kolaylığı sağlayacaktır" diyen Özgen, lojistik merkezlerin afet durumlarında güvenli yük ve stoklamada önemli yer tutacağını vurguladı. Savaş durumlarında TSK ikmal olarak kullanabildiği yerler olarak tanımladığı lojistik merkezlerinin önemini ifade eden Özgen, "İller gerekli destek verilmediğinden kendi lojistiklerini oluşturmaktadır. Bu hukuksal ve uluslararası alanda dezavantajları oluşturulmaktadır. Yönetmelik plan hazırlanmalıdır. Samsun ulusal ve uluslararası taşımacılığa hazır değil. Bölge için uluslararası alanda işbirliği yok, nitelikli personel istihdamı diğer personele göre az. Ekipman ve teknoloji dezavantajı olmamasına rağmen uygun kullanımlar yoktur. STK tam aktif değildir. Coğrafi konumu itibariyle ortak lojistik merkezi Samsun'da olabilir. Yüksek potansiyeli vardır. Bölgeye açılan kapı konumundadır. Samsun Limanı Karadeniz'in en büyük limanıdır. Entegre lojistik merkezini oluşturmalıdır."
Samsun'un yol haritasını çizen Özgen, Avrasya ticaretindeki merkezin Türkiye olduğunu, Karadeniz'in de merkez olabileceğini vurguladı.

Haberx

Bu haber toplam 961 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.