1. HABERLER

  2. TURİZM

  3. Salı Pazarı özelleştirilecek
Salı Pazarı özelleştirilecek

Salı Pazarı özelleştirilecek

Özelleştirme İdaresi Başkanvekili Ahmet Aksu, bugüne kadar 41 milyar dolarlık tutarı devredilmiş olan, 50 milyar dolarlık özelleştirme rakamına ulaşıldığını bildirdi.

A+A-

Özelleştirme İdaresi Başkanvekili Ahmet Aksu, bugüne kadar 41 milyar dolarlık tutarı devredilmiş olan, 50 milyar dolarlık özelleştirme rakamına ulaşıldığını bildirdi.
Aksu, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen perşembe toplantılarına konuk konuşmacı olarak katıldı.

Özelleştirmenin artık hükümetlerin politikası olmaktan çıkarak, bir devlet politikası haline geldiğine işaret eden Aksu, 1985'ten 2003'e kadar toplam 7-8 milyar dolar civarında özelleştirme gerçekleştirildiğini belirtti.
Aksu, 2003-2008 döneminde ise uzun süredir programda yer alan kuruluşların özelleştirmesinin gerçekleştirildiğini ifade ederek, 2008 sonrasında ise kamunun tekel konumunda olduğu şeker fabrikaları, elektrik dağıtım ve üretimi, otoyollar gibi özelleştirmelerin başladığını kaydetti. Ahmet Aksu, ''Bugün itibariyle devrettiklerimiz ve devredeceklerimizle beraber baktığımızda 50 milyar dolarlık rakama ulaştık. 41 milyar dolarlık tutarı devredildi. Kalanı da bu yıl içinde devredebilirsek 50 milyar dolarlık özelleştirme rakamına ulaşmış olacağız'' diye konuştu.
Şu anda portföylerinde yer alan özelleştirmeler hakkında bilgi veren Aksu, özelleştirilen elektrik dağıtım bölgelerinden devri tamamlanmayanlarda sürecin tamamlanmasının 2011 içinde gerçekleştirileceğini söyledi.
Elektrik üretim özelleştirmeleri konusunda toplam 50 bin megavatlık kapasite içinde EÜAŞ'a ait 30 bin megavatın 16 bin megavatını özelleştirmeyi düşündüklerini dile getiren Aksu, ''2011 yılı elektrik üretim özelleştirmelerinin yoğun şekilde yaşanacağı bir yıl olacak'' dedi.
Şeker fabrikalarında ihale için ilana çıkılan gruplarda Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı aldığını, orada nihai karar verilmediği için ilerleme kaydedilemediğini anlatan Aksu, devlete ait tekellerin özel sektöre satılması durumunda burada düzenleyici, denetleyici kuruluşlar oluşturulduğunu kaydetti. Türkiye'de şeker fiyatlarının dünya ortalamasının iki katı seviyesinde bulunduğunu ifade eden Aksu, özelleştirmelerle birlikte verimlilik artışı sağlanacağını ve fiyatların daha normale dönebileceğini dile getirdi.
''Özelleştirmelerin yüzde 20'si halka arz yoluyla''
Otoyol ve köprülerin yanı sıra sahip oldukları 23 milyon metrekarelik arazi portföyünün de özelleştirilmesinin planlandığını, halka açık şirketlerde yaptıkları çalışmaları Borsa'ya açık olması nedeniyle, sona erdikten sonra şeffaf bir şekilde kamuoyuna duyurmaları gerektiğini ve halka açık şirketlerle ilgili henüz, model veya zamanlama açısından belirlenmiş bir takvim ve plan olmadığını, çalışmaların devam ettiğini kaydeden Aksu, ''Konjonktürün, İMKB'deki şartların uygun olduğu durumda bunlarla ilgili yapacağımız özelleştirme planı da ivedilikle kamuoyuna duyurulacak'' dedi.
Aksu, ''Bunlar halihazırda halka açık şirketler. Diğer özelleştirmeye konu olabilecek kuruluşlarda halka arz işlemi yapmak da idaremizin planları içinde. Bugüne kadarki özelleştirmelerin yüzde 20'ye kadarı halka arz ile gerçekleştirilmiş'' dedi.
Daha önce özelleştirmeleri iptal edilen Derince ve İzmir limanlarının özelleştirmelerinin de önümüzdeki dönemde gündeme gelebileceğini dile getiren Aksu, ''İstanbul için Salı Pazarı Kruvaziyer liman projesi canlılığını koruyor. Orada tüm tarafların katılımıyla bir model oluşturmaya çalışıyoruz. Kısa zaman içinde tamamlayıp özelleştirme ihale ilanına çıkacağımızı düşünüyorum'' diye konuştu.
''41 milyar doların 30 milyar doları hazine'ye devredildi''
Önümüzdeki dönemde şu anda portföyde yer almayan kamuya ait çok sayıda mal ve hizmet üretimi tesisinin de özelleştirilebileceğini kaydeden Aksu, bunların araç muayene hizmetinde olduğu gibi lisans tesisi şeklinde de olabileceğini söyledi.
Özelleştirme İdaresinin elde ettiği paraları nereye harcadığının zaman zaman tartışma konusu olduğuna işaret eden Aksu, gelirlerin bir kısmının özelleştirme programı kapsamında yer alan kuruluşların açıklarının kapatılmasında kullanıldığını, bugüne kadar elde edilen 41 milyar doların 30 milyar dolarının ise doğrudan Hazine'ye aktarıldığını kaydetti. Özelleştirme İdaresinin giderlerine harcanan miktarın ise 1985'den bu güne toplam 100 milyon doları bulmayacağını dile getirdi.
''Önümüzdeki dönemde şimdiye kadarkini aşan özelleştirme...''
Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Aksu, 2011 için önceliklerinin 2010'da ihaleleri yapılmış yaklaşık 11 milyar dolarlık özelleştirmenin devirlerini tamamlamak, otoyollar, şeker fabrikaları, gayrimenkuller gibi özelleştirmeleri gerçekleştirmek olduğunu belirtti.
Gelir beklentisine ilişkin bir rakam vermekten kaçınan Aksu, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bunun yanında elektrik dağıtım sektöründen 16 milyar dolara yakın gelir elde ettik. TEDAŞ'ın yıllık 1 milyar lira zararından kurtulmuş olacağız. 6 milyar liraya yakın dağıtım sektörünün yatırım ihtiyacı var. Onu da özel sektöre aktarmış olacağız.''
Ellerindeki portföyün büyüklüğüne ilişkin bir soru üzerine Aksu, önümüzdeki süreç için şimdiye kadar yapılan özelleştirmelerden daha fazla bir tutarın söz konusu olmasını beklediğini kaydetti.
''Dar gelirlilere konutta toki ile işbirliği yapıyoruz''
Aksu, portföylerinde yer alan gayrimenkullere ilişkin TOKİ ile işbirlikleri planlayıp planlamadıklarına yönelik bir soru üzerine, özellikle dar gelirlilere yönelik konut ihtiyaçlarının karşılanması konusunda TOKİ ile işbirlikleri olduğunu söyledi.
Demiryolları konusunda ise rayların sahipliği ve raylar üzerindeki hizmetlerin ayrıştırılması ile hizmet noktasında özel sektörün de yer alabileceği bir model üzerine çalışıldığını aktardı.
Müsiad Başkanı Vardan
MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan, özelleştirme sürecinin 1985'te başlayıp 2008'e kadar oldukça yavaş ilerlediğini belirterek, birçok eleştiriye hedef olsa da özelleştirme kavramının birçok faydayı beraberinde getirdiğini söyledi.
Vardan, ''Bunlardan biri spekülatif yatırımların üretken ve verimli yatırımlara kayması. Diğerleri de rekabet piyasasının oluşması ve verimliliktir. Tüketicilere de sonuçta yarar sağlanıyor ve sanayileşme hamlesine de güç kazandırıyor. Orta ve uzun vadede işsizliği azaltıcı etkisi olacağını düşünüyoruz. Özelleştirmeyi ülke ekonomisinin gelişmesinde önemli bir araç olarak görüyoruz'' diye konuştu.

Patronlar Dünyası


Bu haber toplam 995 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.