Ecem Kalkavan Çubukçu

Ecem Kalkavan Çubukçu

Yazarın Tüm Yazıları >

Sakura

A+A-

Bir varmış, bir yokmuş. Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde, uzak mı uzak diyarlarda bir ağaç yaşarmış.

sakura_1.jpg

Beyaza yakın pembe çiçekler açan sakurayla hikâyemiz böyle başladı.

Sakura, Latince adıyla Prunus Serrulata, Japon kültürünün önemli bir simgesi. Japonya’da yılın belli dönemlerinde Okinawa’dan başlayıp Hokkaido’ya dek uzanan sakuralar; Mart sonu – Nisan başı gibi Tokyo ve Kyoto’da görülebiliyorlar. Türkçesi “kiraz çiçeği” olan sakuranın iki yüzden fazla çeşidi bulunuyor.

Bu ağaçlar, insanlara yaşattıkları görsel şölenin yanısıra, derin anlamları da içlerinde barındırıyor. Ağır ağır açan ancak, bir o kadar da çabuk dökülen sakuralar, başlangıç ve bitişi sembolize ediyor. Diğer deyişle, hayatı özetliyor. Her şeyin bir başlangıcı olduğu gibi, bir sonu da oluyor. Her sene gerek Japonya’da, gerekse farklı yerlerde düzenlenen festivallerle sakura sezonu kutlanıyor.

Bu noktada, sakurayla anavatanında tanışmadığımı belirtmeliyim. Zira bizim buluşmamız tam aksi istikamette oldu… Vancouver, Kanada’da.

sakura_2.jpgYolculuğumuz Toronto aktarmalı olarak yaklaşık 23 saat sürdü. Havanın kapalı ve Türkiye’ye göre çokça serin olduğunu biliyorduk. Kendi adıma sağanak yağışsız bir ortam bile hayal etmiştim. Gelgelelim, bulutların gölgesinde,  yer yer yağmurlu günler biz bekliyordu.

Hava müsaadeli kısa zaman dilimlerimiz vardı. Yürüyüş yapabilmemiz için kıymetliydi bu anlar. Civardaki Stanley Park’ı görmemiz tavsiye edilmişti. Parka giden güzergâhta ise sakuralar sıralanmaya başlamıştı.

Parkın girişinde yoğun olarak gördüğümüz pembelik içerilerde daha seyreliyor, belli kısımlarda, yeniden artıyordu.

Sakuraların Kanada’ya Japonya tarafından hediye edildiği biliniyor. Her yıl düzenlenen Vancouver Cherry Blossom Festival’in sitesinde yer alan bilgiye göre,  500 adet Japon Kiraz Ağacı Stanley Park’a 1. Dünya Savaşı’nda hizmet veren Japon kökenli Kanadalıları onurlandırmak için dikilmiş. Vancover halkı, ağacın çiçek açmasını baharın habercisi olarak görüyor.

sakura_2-001.jpgBu yıl 30 Mart-23 Nisan tarihleri arası gerçekleşen festivalde; yürüyüşten pikniğe, fotoğraf yarışmasından bisiklet turlarına kadar birçok değişik aktivite yer aldı.

Merkezde de sıkça karşımıza çıkan ağaçlar, gezimize güzellik kattı.

Türkiye’de sakuraların sayıca en çok bulunduğu yer ise Sabancı Üniversitesi.

2007-2009 yılları arasında Komatsu tarafından üniversiteye armağan edilen ağaçlar, yıllar içinde büyüyerek bahçeye renk katmış. Her yıl nisan başında öğrencilerle buluşan kiraz çiçeklerine siz de eşlik edebilirsiniz.

Bu yazı toplam 79000 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar