Sahil Güvenlik'in göçmen mücadelesi
Ortadoğu’daki savaşın şiddetlenmesiyle geçtiğimiz daha fazla kişinin umuda yolculuğa çıkması beraberinde ölümleri de getirdi. Deniz yoluyla gerçekleştirilen bu yolculuklarda geçen Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın çalışmaları dikkat çekti.
AA’nın haberine göre, Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, geçen yıl Türk karasularında 91 bin 611 göçmeni kurtardı, 279 kaçak göçmen ise çıktıkları "umuda yolculuk”ta hayatını kaybetti.
Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, geçen yıl savaş, açlık ve yoksulluk gibi nedenlerle ülkelerini terk edip şişme botlarla Yunan adalarına geçmeye çalışan farklı ülkelerden 91 bin 611 göçmeni açık denizde kurtardı. İnsan tacirlerinin umutlarını istismar ettiği 279 göçmen ise çıktıkları yolculukta boğularak hayatını kaybetti.
Her yıl binlerce insan, farklı nedenlerle ülkelerini terk edip, "umut tacirlerinin" elinde, derme çatma botlarla ölüm yolculuğuna çıkıyor. Bazıları bu yolculuğun bedelini canıyla ödüyor, şanslı olanlar ise Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerince kurtarılıyor.
Ekipler, yasa dışı geçişleri önlemek için yürüttükleri mücadele kapsamında 2014'te 14 bin 961 bin kaçak göçmeni yakaladı. Geçen yıl ise denizlerde yakalanan göçmen sayısı yaklaşık 7 kat artarak 91 bin 611'e ulaştı.
2016'nın ilk ayında ise 2 bin 152 göçmen kurtarıldı, 36 göçmen denizde hayatını kaybetti.
Göçmen kaçakçılığı yapan onlarca çeteyi çökerten güvenlik güçleri, 2014'te 106, geçen yıl 190 "organizatör"ü gözaltına aldı.
Ağustos ayında zirve yaptı
En fazla kaçak geçiş ise ağustos ayında engellendi. Ağustosta 426 olayda 17 bin 925 kişi yakalanırken, 15 göçmen ise hayatını kaybetti. 72 göçmenin yasa dışı geçiş sırasında yaşamını yitirdiği eylül ayında 13 bin 647 kaçak yakalandı. Ekimde ise 38 göçmen denizde boğuldu, 13 bin 490 kişinin kaçak geçişine engel olundu.
Yasa dışı geçiş yapmaya çalışanların büyük çoğunluğunu Suriye, Afganistan, Pakistan, Irak, Myanmar, Eritre, Bangladeş, Senegal, Somali, İran, Afrika Cumhuriyeti, Filistin, Mali ve Moritanya'dan gelenler oluşturuyor.
"Hayalet gemiler" sorunu bitti
Sahil Güvenlik Komutanlığının Doğu Akdeniz'deki "Safe-MED" operasyonları sayesinde Doğu Akdeniz göç rotasına darbe vuruldu. Doğu Akdeniz'de, Akdeniz'e kıyısı olan Libya, Mısır, Lübnan ve Suriye gibi ülkelerden göçmen taşımacılığı yapılan ve personeli tarafından seyahat sırasında terk edilen "hayalet gemiler" sorunu bitirildi.
ViraHaber
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.