1. HABERLER

  2. DZKK

  3. SAHİL GÜVENLİK

  4. Sahil Güvenlik botu dalış turizmi için batırıldı
Sahil Güvenlik botu dalış turizmi için batırıldı

Sahil Güvenlik botu dalış turizmi için batırıldı

İzmir’in Dikili ilçesinde, 18 metrelik sahil güvenlik botu, su altı canlılığın artırılması ve dalış turizminde kullanılmak üzere törenle batırıldı.

A+A-

Ege Bölgesi’nin en önemli turizm merkezleri arasında yer alan Dikili’de su altı canlılığın artırılması, dalış turizmine olanak sağlanması amacıyla planlanan bölgenin ilk ve tek yapay resif projesi olan SGH-51 botunun deniz dibine batırılması törenle gerçekleştirildi.

İzmir'in Dikili ilçesinde yapay resif oluşturmak ve dalış turizmini geliştirmek amacıyla Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı tarafından 1 yıl önce hurdaya çıkarılan 18 metre boyundaki SGH-51 numaralı bot, Dikili Beylik Çeşmesi mevkinde karadan 30 metre açıkta batırıldı.

Dikili Tarihi Bir Gün Yaşadı

Dikili’de, dalış sporunun gelişimine katkıda bulunmak ve su altı canlılığının barınabileceği yapay resif oluşturmak amacıyla Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı tarafından Dikili Kaymakamlığı'na hibe edilen 18 metre uzunluğunda, 4 metre genişliğindeki SGH-51 adlı Sahil Güvenlik Botu, düzenlenen törenle Dikili Beylik Çeşmesi mevkindeki dalış bölgesinde batırıldı. Bölgenin ilk ve tek yapay resif projesi olan SGH-51 botunun batırılma törenine Dikili Kaymakam vekili Kınık Kaymakamı Faik Oktay Sözer, Sahil Güvenlik İzmir Grup Komutanı Deniz Kurmay Binbaşı Sait Bozyel, Belediye Başkan Vekili Hüsniye Yıldırım, Başkan Yardımcısı Çiğdem Elibol, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Güler, Dikili Emniyet Müdürü Aşkın Çoksever, Dikili Jeotermal A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Durak, Dikili Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Aziz İrgit ile belediye meclis üyeleri, tekneleriyle balıkçılar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Denizde Müthiş Coşku

Bağlı bulunduğu Dikili Limanı balıkçı barınağından römorkörle çekilen 18 metre boyunda, 4 metre enindeki SGH-51 botunun batırılacağı noktaya ulaşmasının ardından, özel ekipler tarafından gövdesi ile arka kısmına hem batışını kolaylaştırmak hem de su altı canlılarının üremesine ve saklanmasına olanak sağlamak için büyük delikler açıldı.

Deliklerin açılma işleminin tamamlanmasının ardından Kolin 6 isimli römorkör tarafından gövdesi suyla doldurulan SGH-51, karadan 30 metre açıkta 35 metre derinliğe kontrollü bir şekilde batırıldı. Mavi sulara gömülmesi yaklaşık 2 dakika süren botun, Dikili Beylik Çeşmesi mevkinde batırılması anına vatandaşlar alkışları, sahil güvenlik botları ve balıkçı tekneleri de kornaları ile eşlik ederek müthiş bir coşku yarattı.

Şehitlere Saygı Dalışı

Program, 90.2 metrelik serbest dalışıyla Serbest Dalış Dünya Rekortmeni olan Derya Can’ın gerçekleştirdiği gösteri dalışı ve Sahil Güvenlik Tim Komutanlığı’nda görev yapan dalgıçları ile Dikili dalgıçların şehitlerimiz anısına denizin 35 metre altına dalarak 8 metrelik Türk bayrağı açıp, saygı duruşunda bulunması ve Türk bayrağı ile aynı anda suyun yüzeyine çıkması ile tamamladı.

SGH-51 Botu: 24 Nisan 1991 tarihinde İstanbul Taşkızak Tersane Komutanlığı’nda imal edildi ve 1991 yılının Aralık ayında denize indirildi. 15 Mayıs 2015 tarihine kadar aralıksız olarak Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı emrinde sahil muhafaza botu olarak görev yaptı. Hizmette 25 yılını tamamlayıp hurdaya ayrılan SGH-51 Botu, 18 metre uzunluğunda, 4 metre genişliğinde ve 20 ton ağırlığındaydı.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 4683 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.