Ege Denizi’nde gece gündüz demeden Türk karasularını koruyan Sahil Güvenlik Ege Bölge Komutanlığı ekipleri, 2013-2014 arasında bugüne kadar 14 bin 338 kaçak göçmeni kurtardı. Ekipler, yürüttükleri arama kurtarma ve devriye çalışmaları sırasında hemen her gün yüzlerce kaçak göçmeni boğulmaktan kurtarıyor. Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanı Deniz Kurmay Kıdemli Albay Murat Yılmazarslan, "2013 yılında Sahil GüvenlikEge Bölge Komutanlığı’nın sorumluluk sahasında yürütülen faaliyetler sonucunda 251 olayda 6 bin 937 göçmen kurtarıldı, 71 göçmen kaçakçısı da yakalandığı. Bu yıl ise 307 olayda 7 bin 401 göçmen kurtarılmış, 44 göçmen kaçakçısı da yakalanarak ilgili birimlere teslim edilmiştir." dedi.
Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı, insan ticareti hareketlerinin önlenmesine yönelik yürüttüğü faaliyetleri, TCSG Umut’ta düzenlenen basın brifingiyle tanıttı. Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanı Deniz Kurmay Kıdemli Albay Murat Yılmazarslan, TCSG Umut’ta yaptığı açıklamada, bölge komutanlıklarının sorumluluk sahasının, Çanakkale Baba Burnu ile Fethiye Yassı Burun arasındaki yaklaşık 14 bin kilometrekarelik deniz alanı olduğunu söyledi. Düzensiz göç hareketlerinin çağın en önemli sorunlarından biri olduğunu dile getiren Yılmazarslan, "Türkiye’de coğrafi konumu itibariyle hem bu göç hareketlerinden transit ülke olarak etkileniyor hem de son dönemde göçte hedef ülke haline geldi." dedi.
İLK 8 AYDA 7 BİN 401 GÖÇMEN KURTARILDI
2014’ün ilk 8 aylık diliminde Sahil Güvenlik Ege Bölge Komutanlığı’nın sorumluluk sahasında yürütülen 251 çalışmada 6 bin 937 kaçak göçmenin kurtarıldığını, 71 göçmen kaçakçısının da yakalandığını aktaran Yılmazarslan, “Bu yılın ilk sekiz ayında ise 307 olayda 7 bin 401 göçmen kurtarılmış, 44 göçmen kaçakçısı da yakalanarak ilgili birimlere teslim edilmiştir” dedi. Kendileri için en önemli noktanın insan hayatı olduğunu aktaran Yılmazarslan, "Sahil Güvenlik Komutanlığı olarak bizler, bu yasa dışı geçişleri engellemek ve yaşanabilecek her türlü olumsuzluğun önüne geçmek için her türlü unsurumuzla gece gündüz devriye görevi icra etmekteyiz. Son 8 ayda sahil güvenlik unsurlarımız tarafından Ege Denizi’nde 31 bin saat devriye görevi icra edilmiştir." diye konuştu.
Yılmazarslan, kaçak göçmen ifadelerine göre, başka devlet unsurları tarafından yakalanmalarının ardından botları patlatılarak Türk karasularına bırakılan göçmenleri de kendilerinin kurtardığını belirtti. Yabancı unsurların bu tür hareketine maruz kalan göçmenleri çoğu kez boğulmaktan son anda kurtardıklarını vurgulayan Yılmazarslan, "Yunanistan ile ülkemiz arasında imzalanmış geri kabul protokolü bulunmaktadır ancak ne yazık ki bu protokol, Yunan makamları tarafından yeterince işletilmemektedir." dedi.
Yılmazarslan’ın açıklamalrı sonrası TCSG Umut, basın menusplarının da katılımıyla Çeşme ile Sakız Adası arasında devriye görevi icra etti. Devriye görevine, sahil güvenlik uçağı, helikopteri ve botları da eşlik etti.
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.