Sadıkoğlu 'bedava olmaz' diyor
Maliye Bakanlığı, Savarona'yı almak için düğmeye bastı, 10 gün önce yatın kullanım hakkını elinde bulunduran Sadıkoğlu'na tebligat göndererek yatı kendi isteğiyle Maliye'ye devretmesini istedi.
Maliye Bakanlığı, Savarona'yı almak için düğmeye bastı, 10 gün önce yatın kullanım hakkını elinde bulunduran Sadıkoğlu'na tebligat göndererek yatı kendi isteğiyle Maliye'ye devretmesini istedi. Sadıkoğlu ise 'Bana herhangi bir belge gelmedi, yatı bedavaya devretmem, parasını verir alırlar' diyor
Atatürk'ün son günlerini geçirdiği ünlü yat Savarona'nın akıbeti yakın zamanda belli olacak gibi görünmüyor. Savarona'nın devlet mülkiyetine geçmesi için yasal süreci başlatan Maliye Bakanlığı, Sadıkoğlu'na tebligatı iadeli taahhütlü posta ile 10 gün önce gönderdi ancak Sadıkoğlu, 'Bana herhangi bir belge gelmedi, kimse benimle bağlantıya geçmedi. Tebligat gelse bile Savarona'yı vermem' diyor. Savarona, 2010 Eylülü'nde içinde fuhuş yapıldığı gerekçesiyle baskına uğramış ve dünya medyasına haber olmuştu. Atatürk'ün yatının bu skandalla gündeme gelmesinin ardından Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, yatı alacaklarını ve müze olarak kullanacaklarını açıklamıştı. Günay, daha sonra yaptığı açıklamalarda Savarona'nın tekrar devlet mülkiyetine geçmesi için Maliye Bakanlığı'nın işlem yapması gerektiğini belirterek 'Top Maliye'de' demişti. Savarona'nın irtifak yani kullanım hakkı 10 Mayıs 1989 tarihinde 49 yıllığına ünlü armatör Kahraman Sadıkoğlu tarafından alınmıştı.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2010'un son aylarında Savarona'nın devlet mülkiyetine geçmesi için işlemleri başlatıp 'irtifak hakkının iptali'ni onaylayarak Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nü görevlendirmiş. Milli Emlak Genel Müdürlüğü de gerekli incelemelerin ardından Savarona'nın yasal kullanıcısı olan Kahraman Sadıkoğlu'na hitaben 'Savarona'nın irtifak hakkından kendi rızasıyla muvafakat etmesini' talep eden bir resmi yazıyı tamamlayarak İstanbul Valiliği'ne yönlendirmiş. Milli Emlak Genel Müdürlüğü yetkilileri, 'Yatın kullanım hakkını alan şirket ya da kişinin kendi rızası ile haklarından vazgeçmesi gerekiyor. Bakanlığın bu konudaki talebini o şirketin ikamet ettiği ilin en yetkili mülki amiri olan valiliğe ulaştırdık' bilgisini verdi.
1938'de satın alındı
Amerikalı William Francis Gibbs tarafından tasarlanan Savarona yatı, 1931 yılında 4 milyon dolara inşa edildi. Savarona, yedi yıl boyunca Atlantik Okyanusu ve Akdeniz sularında yüzdükten sonra 1938'de Türk Hükümeti tarafından satın alındı. Atatürk yatı çok kısa bir süre kullanabildi ve hastalığı ilerleyince Dolmabahçe Sarayı'na döndü. Atatürk'ün ölümünün ardından bir süre eğitim gemisi olarak kullanılan Savarona, yangın ve talanların ardından Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ne devredildi. Çürümek üzereyken de 1989 yılında Kahraman Sadıkoğlu tarafından 49 yıllığına kiralandı.
Sadıkoğlu: Parasız vermem
KAHRAMAN Sadıkoğlu ise kesin kararını vermiş; devretmeyecek. Sadıkoğlu, 'Ben Savarona'nın 49 yıl kullanma hakkını 1989 yılında çürümek üzereyken aldım, yani kiracı değilim, istedikleri gibi çıkaramazlar' diyor. Savarona baskınının ardından hiçbir devlet yetkilisinin kendisini aramadığını, herhangi bir talepte bulunmadığını belirten Sadıkoğlu 'Bir tebligat da gelmiş değil, resmi yazı gelsin ona göre bakarız. Ancak eğer Savarona'yı istiyorlarsa parasını verip alırlar, parasız olarak devretmem mümkün değil' kararında. Sadıkoğlu, 'ne kadar para istiyorsunuz' soruma 'Henüz bir rakam belirlemedim, yasal süreç başlasın ona göre hareket ederiz' yanıtını verdi.
Sadıkoğlu'na 15 günlük süre
İSTANBUL Deftardarlığı yetkilileri 'Milli Emlak'tan konuyla ilgili yazı geldi. Belgeyi, 10 gün önce iadeli taahhütlü olarak Kahraman Sadıkoğlu'na gönderdik. Kendilerine gerekli hazırlıkları yapmaları için 15 günlük süre de verdik. Yanıtlarını bekliyoruz' dedi. Eğer bu süre içinde Sadıkoğlu, Savarona'nın kullanım hakkını kendi rızasıyla devretmezse Maliye Bakanlığı'nın dava açma hakkı bulunuyor. Aynı hak, Sadıkoğlu için de söz konusu.
Akşam/Esin Gedik
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.