1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Rusya, NATO’ya 4 bin tatbikatla gözdağı verecek
Rusya, NATO’ya 4 bin tatbikatla gözdağı verecek

Rusya, NATO’ya 4 bin tatbikatla gözdağı verecek

Rusya, NATO'nun Doğu Avrupa ve Baltıklar'daki askeri varlığını genişlettiği, Batı ile Suriye ve Ukrayna gibi konularda politik sorunlar yaşadığı bir dönemde askeri tatbikat takvimini genişletti.

A+A-

Rus ordusu, NATO'nun Doğu Avrupa ve Baltıklar'da etkinliğini artırması ve acil müdahale gücü oluşturması nedeniyle, bu yıl için farklı seviyelerde 4 binin üzerinde askeri tatbikat planladı. Askeri tatbikat sayısını 2014'te, bir önceki yıla göre 3 kat artıran Moskova yönetiminin, bu yılki tatbikat sayısında geçen yıla oranla bir buçuk kat artış olduğu kaydedildi.

Rusya'nın tatbikat yaptığı yerler arasında stratejik öneme sahip Arktik bölgesi, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya ve Güney Osetya, Ukrayna sınırı, Akdeniz, Karadeniz, Doğu Avrupa sınırı gibi bölgeler ağırlık olarak yer alıyor. Rusya Savunma Bakanlığı verilerine göre, 2015 takviminde 4 binin üzerinde tatbikat yer alıyor.

Öte yandan bazı tatbikatlar büyüklüğü ve önemi açısında dikkat çekiyor. Ruslar, 11-21 Mayıs'ta 'stratejik ortağı' Çin ile Japon denizinde 'Deniz İşbirliği 2015' adı altında ortak deniz tatbikatı düzenledi. Tatbikata iki taraftan 500'ün üzerinde asker, 22 gemi ve 20 kadar uçak katıldı. Rusya, Mısır, Moğolistan, Belarus, Sırbistan ve Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü üyesi ülkelerle de ortak tatbikatlar düzenlendi.

Son olarak Merkez Askeri Bölgesi'ndeki ani tatbikat nedeniyle 100 bin asker, bin 500 tank ve 100'ün üzerinde tank alarm durumuna geçirildi.

'RUS ORDUSU, NATO VAR OLDUĞU SÜRECE TEYAKKUZ HALİNDE OLMALI'

Rusya Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi'nden Prof. Dr. Vladimir Ştol, NATO var olduğu sürece Rus ordularının güçlü ve teyakkuz halinde olması gerektiğini söyledi. "NATO bize saldırmıyorsa güçlü bir ordumuz ve gelişmiş silahlarımız olduğu içindir" değerlendirmesinde bulunan Ştol, şöyle devam etti:

"NATO, Rusya için büyük bir tehdit olmaya devam ediyor. Eğer elimizde, bu kadar güçlü nükleer füze potansiyeli ve güçlü bir ordumuz olmasaydı, dünyanın en büyük askeri yapısının (NATO) dünya siyasi haritasını yeniden çizmesi ihtimal dışı değildi."

'TATBİKATLAR CEPHELEŞMENİN GÖSTERGESİ'

Rusya RANHiGS Üniversitesi Ulusal Güvenlik Zümresi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yevgeniy Nikitenko da NATO faaliyetlerinin Rusya ulusal güvenliğinde ana askeri tehdit statüsünde bulunduğunu hatırlatarak tatbikatların 'gerektiğinde hazır olma göstergesi' anlamına gelebileceğini söyledi. Nikitenko, şunları kaydetti:

"Rus tatbikatlarının, NATO'nun Rus sınırına yakın yerde yaptığı tatbikatlara cevap olduğunu söylemek, birlik ile açık bir cepheleşmeye gidildiği anlamına gelir. Aklı başında hiç kimse bunu yapmaz. Ancak NATO'nun Rusya ulusal güvenliğinde ana askeri tehdit statüsünde bulunduğunu göz önüne alırsak askeri tatbikatları, gerektiğinde tehditlere cevap vermek için hazır olunduğunun göstergesi olarak kabul edebiliriz."

virahaber.com

Bu haber toplam 1138 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.