1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Re FLAG mi? in FLAG mi ?
Re FLAG mi? in FLAG mi ?

Re FLAG mi? in FLAG mi ?

Av. Sema Yerlikaya, global denizcilik dünyasında armatörlerin yabancı ve Türk bayrağı seçimlerindeki nedenleri, Türkiye ve dünyada bayrak konusunda yaşanan sıkıtıları ve gelişmeleri değerlendirdi.

A+A-

Türk Deniz Ticaret Filosu’nun, yabancı bayraktaki gemiler dahil 25 milyon dwt’e çıktığı tahmin ediliyor. Filonun bu yıl önemli miktar dwt ilavesiyle, büyüyeceği açıklanmış durumda. 2011 yılı verilerine göre, Filo’nun %70’i yabancı, kolay bayrak’ta kayıtlı bulunuyor. Türk Armatörleri’nin milli ve yabancı bayrakta kontrol ettiği Filo, tonaj olarak dünya denizciliğinin ilk 10 sırasında bulunmuyor. Bilindiği üzere, Yunanlılar en çok tonaja sahip durumunu açık farkla koruyor. Yani, dünya Denizciliğinin hala en güçlü milliyeti Yunanlı Armatörler.


Yunanlı Armatörlerin çoğunluğu , gemileri yabancı, kolay bayrak ülkelerinde tescil etmişler, bir yandan da denizcilik faaliyetlerini başka ülkelerden idare ediyorlar. Örneğin ABD’de, büyük çapta, halka arz, sermaye toplama girişimlerinde bulunuyorlar.Basından takip edildiği üzere, Yunanistan’ın Denizcilik Bakanı, geçtiğimiz yıl yaptığı bazı deklarasyonlarla, armatör şirketleri hem ülkesine geri döndürmek ve hem bayrak devleti hizmetini ve hem de denizcilik faaliyetlerinin ülkeden yapılması sayesinde oluşacak hizmet sektörleri vesilesiyle , yaratılacak kaynak için her türlü koşul ve kolaylığı sağlayacaklarını belirtmiştir. Nitekim 2006 yılında bu yöndeki bir idari girişim neticesinde 370 adet gemi, ( 23 m gross ton ) ülke bayrağına geri dönmüştür.
Bir diğer denizci ülke olan Avustralya, uluslararası Sicil’i kurmak suretiyle, kendi milli sicilinin geleceğini emniyete almak istemiştir.


Kolay, uygun( easy, convenient ) bayrak tescil hizmeti veren kuruluşlar, birbirleriyle adeta yarışır hale gelmişler ve aralarındaki rekabet çeşitli şekillerde( konferans düzenleme, promosyonlar verme, vesair ) ortaya çıkmaktadır.


International Chamber of Shipping (ICS)Uluslararası Denizcilik Odası, 13 bayrak Devletinin ( ki aralarında dünyanın en büyükleri bulunmakta ) denetimden geçerek temiz sertifikası aldıklarını açıklamıştır. ( 2013 Ocak ayı itibariyle)


Diğer taraftan ICS, bazı bayrak devletlerini ismen açıklayarak mahcup etmiştir. Şöyle ki , Moldova, Sierra Leone, Bolivya, Kamboçya, Mongolya’nın sicillerinin sarih biçimde, yamalı, lekeli eksik olduğunu belirtmiştir.


Uluslararası Denizcilik Federasyonu (International Shipping Federation ) ISF, ve ICS, bu bilgilerin herkesin kaynağına ulaşabileceği bilgiler olması itibariyle, Donatanların, ( Armatörlerin ) bayrak devleti seçiminde, dikkate alınmasının uygun olduğunu açıklamıştır. Kriterler, 18 kıstas üzerinden belirleniyor. PARİS ve Tokyo Mou beyaz liste durumu, US Coast Guard Qualship 21 durumu, temel uluslararası Denizcilik Konvansiyonlarını tasdik etmiş olma statüsü, bayrak tescil edilen gemilerin yaş profili , Uluslararası Denizcilik Teşkilatı IMO’nun toplantılarına katılma düzeni, Liberya , %100 seçim oranı ile Dünyanın en büyük 2. Bayrağı ve onu izleyen Marshall İslands ve ulusal devlet bayrakları Danimarka, Fransa, Almanya, Yunanistan, Japonya, Hollanda, Norveç, İsveç ve U.K.( İngiltere ), Cayman Islands ve Isle Of Man’ in Red Ensign grubu altında toplanmasıyla13 bayrak sınıfı geçmiş durumda Görülmektedir ki, açık bayrak sicil yeri olarak görünen devletler, Ulusal ( milli ) devlet bayraklarını geride bırakmaktadırlar. Bu durum, bu bayrak devletlerinin birçok yerden, sivil veya politik destek aldıklarını, çünkü uluslararası denetleme kuruluşu vasfı altındaki ICS’nın de tercihinin bu bayraklar olduğu büyük ihtimalle, bu kuruluşlara seçilen, kişilerin de, geçmişlerinde bu kolay bayrak sicilinde çalışmış olmaları veya temas ve yakınlıkları bulunduğu aşikardır.


Dwt tonaj olarak bakıldığında, 345 m dwt ile PANAMA bayrak devleti olarak 1. sırayı korumaktadır. PANAMA’nın bu listede bulunmaması olsa olsa bir rekabet girişiminin sonucudur.
2. sırada, Liberya,
3. sırada Marshall Islands
4. sırada Hong Kong
5. sırada Singapur
6. sırada Bahamas
7. sırada Yunanistan
8. sırada Malta
9. sırada Çin
10. sırada Güney Kıbrıs bulunmaktadır.

Türkiye, ( uluslararası gemi sicilini 1999 yılında teşkil etmiştir.) Ancak, Türk Armatörü, malum birtakım idari, mali, vergisel, personel istihdam vesaire sebeplerle ciddi bir oranda yabancı kolay bayrakta gemi çalıştırmaktadır.


Kıyasıya rekabet edilen bir dünyada bu uluslararası sektörde, Türk bayrağında ısrar etmek duygusal bir davranış olarak nitelendirilmektedir. Diğer taraftan, yabancı kreditörler ve yabancı kiracılar, Türk Armatörüne pres yapmak suretiyle, bazı yabancı bayrak devletlerine tescile zorlamaktadırlar. Maalesef, bu tutumun arkasında dünyanın her yerine dağılmış bazı etnik siyasal grup lobilerinin olduğu herkesçe malumdur.


Tüm bu bayrak devletleri arasında ilk 10’da G.Kıbrıs vardır.( son günlerde mali bir külfet altında görünüyorlar.)


European Community Shipowners Assocations ( ECSA ) Avrupa Armatörler Birliği: CEO’su Mr. Juan Riva bir İspanyol armatörü olarak, ülkelerin kendi kurallarını, mevzuatını belirlerken, hüküm altına alırken, denizciliğe zarar vermemeleri gerektiğinin ,aksine, kendi denizcilik gruplarını desteklemesinin icap ettiğini belirtmektedir. Ülkelerin bankaları son krizle birlikte “protectionism” korumacılık yönünde hareket ederek, sadece kendi armatörüne kredi kullandırmakta ve kendi bayrağını koruma şartı getirmektedir. Örneğin İsviçre , Fransa, İtalya, Portekiz.
Dünyanın, en büyük konteyner firması, CMA CGM, 16000 teu , Marco Polo isimli yeni gemisine, U.K. ( Birleşik Devletler ) bayrağı çekmiştir. U.K. bayrağı son 10 yılda büyümektedir Maersk, Evergreen ve Zodiac , U.K. bayrağı altında gemiler çalıştırmaktadır. Konteynerin tercihi U.K. bayrağı olmuştur. Şu anda 18 m. gross ton ile 1400 gemi U.K. bayrağında çalışmaktadır. 10 yıl önce bu sayı 7 m. gross ton idi.


PANAMA Denizcilik idaresinin yöneticisi, Mr. Castillero 2009 yılından bu yana PANAMA bayrağını tekrar Paris MoU beyaz listeye aldırmak için yoğun bir kampanya başlattıklarını açıklayarak, kendilerinin teknik kolaylık olarak, elektronik smart telefon ve tablet teftiş sistemini getirdiklerini belirterek, yüzlerce sahife kağıtla gemi üzerinde teftiş etme yerine, computer sistemi ile, liman devleti otoritelerinin aradığı özellikleri temin etmeye çalıştıklarını belirtmiştir. Dünya tersanelerinden durmaksızın çıkan yeni gemiler olması , dolayısıyla , bayrak tescil devletleri veya kuruluşları önemli bir rekabet içine girmişlerdir. Aralarında fiyat indirme yarışı devam etmektedir. Bu durum sadece kalitenin düşmesine yol açmaktadır.


Türk Bayrağı çekme koşulları ve geçici süreyle Türk bayrağı çekme veya Türk bayrağından başka bayrağa belirli bir süre için geçme olanağı mevzuatımızda , Yeni TTK 940 – 941-942. maddelerinde düzenlenmiştir.


Umarız, bu yoğun rekabetten Türk bayrak sicili fayda görür ve Türk Armatörü siyasal ve finansal etkiler karşısında Türkiye’nin herkesin dikkatini çeken ekonomisi ve istikrarı doğrultusunda, güçlü davranış göstermeyi tercih eder ve bayrak seçiminde hür davranır.

 

 

 

 

virahaber.com
 

Bu haber toplam 2055 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.