1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. PRÜ, yeni akademik yıla merhaba dedi
PRÜ, yeni akademik yıla merhaba dedi

PRÜ, yeni akademik yıla merhaba dedi

Türk deniz taşımacılığının ileri ülkeler seviyesine erişmesi ve ülkemizin denizcilik politikalarının oluşturulması için 2008 yılında eğitime başlayan Piri Reis Üniversitesi 2014-2015 eğitim öğrenim yılına, bugün gerçekleşen törenle başladı.

A+A-

Yoğun katılımın olduğu törene, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar yardımcısı Dr. Özkan Poyraz, Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Deniz harp Okulu Komutanı tümamiral Mesut Özel, TÜDEV Mütevelli üyeleri, İMEAK Deniz ticaret Odası Meclis üyeleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, veliler ve öğrenciler katıldı.

“PRÜ, MAVİ VATANIN MENFAATİNİ KORUYOR”

Piri Reis Üniversitesi’nin denizcilik sektörü için önemli olan kalifiye eleman sorununa çözüm olduğunu belirten UDH Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özkan Poyraz “Dört fakültesi,iki enstitüsü, meslek yüksekokulu, İngilizce hazırlık okulu, sürekli eğitim merkezi ile Ekonomi Finans ve İşletmecilikten, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği gibi gemi yönetim alanlarına, Gemi İnşaatı Mühendisliği gibi tasarım dallarına kadar, denizciliği özne seçmiş böyle çevreci bir kampüse sahip bir üniversitede sizlerle birlikte olmak ülkemizin denizcilik idaresinin temsilcileri olarak bizleri gururlandırıyor. Bu üniversitenin mezunu olacak siz gençler, Türkiye’nin ulaştırma ve denizcilik sektörünün ihtiyaçlarını karşılayacak ve hepsinden önemlisi mavi vatanımızın menfaatlerini koruyacak insanı kaynakları temsil etmektesiniz.Sizlere tavsiyem bu saydığım hedefleri hepinizin paylaşmasıdır, denizcilikte ancak böyle tutunabiliriz.Denizin dalgaları ile iyi geçinerek gemimize yol aldırabilmenin birinci koşulu İngilizce dilini iyi konuşabilmektir. İkincisi; yeterli müfredat, teknolojik eğitim, vasıflı öğretim elemanlarını kullanan bir eğitim yuvasıdır. Piri Reis Üniversitesi işte böyle bir yuvadır. Üçüncüsü, durumsal farkındalığa sahip olmaktır. Dördüncüsü, akıl ve zinde bir vücuttur. Beşincisi ve en önemlisi yeterliktir. Yeterlik denkleminde ise bilgi ve beceri toplamla ifade edilirken tutum ve davranış çarpan olarak denkleme girer. Tutum ve davranışınızın sıfır ise bilgi ve beceriniz ne olursa olsun yeterlik 0’dır.” dedi.

“KRİZİ FIRSATA ÇEVİRMENİN YOLU EĞİTİM”

2008 krizinin sektörde ciddi zararlar yarattığını belirten ve krizden çıkmanın yollarından birisinin de eğitim olduğunun altını çizen Poyraz, “2008 yılından sonra deniz ticaretinde yaşananlar hepimizin malumudur. UDH Bakanlığı olarak, bu süreçten en az zararla çıkmak için elimizden gelen tüm enstrümanları kullanmaya çalışıyoruz ve çalışacağız. Ancak krizleri de fırsata dönüştürmek mümkün. İşte bu fırsatlardan biri de eğitimdir. Eğiterek ve eğitilerek şirket kültürünü geliştirebilirsiniz. Emniyet kültürünü kökleştirebilirsiniz ve hatta bu gün denizcilik ve havacılıkta adil kültür olarak tarif edilen sistemi kurabilirsiniz. Bu üniversitenin eğitim kadrosunu tanıdığım için biliyorum ve inanıyorum, onların hedefinde;Mekatronik kontrollü / otomasyonlu gemilerde çalışabilecek güverte ve makine zabitleri yetiştirerek, şanlı bayrağımızı gemilerinin grandi cundasında şerefle dalgalandıracak derecede milli, Teekey, Maersk, Chevron’dda NYK, MSC gibi dünya filolarında çok uluslu mürettebat ile çalışabilecek kadarda uluslararası zabitler yetiştirmek var.Onların hedefinde, IMO’da kural takip eden değil, kural yazan en muteber klas kuruluşlarında karar verici roller üstlenen, hibrit savk teknolojilerini geliştiren gemi mühendisleri tasarlamak var.Değerli gemi sanayicileri; Sizler de üniversitenin entegre olduğu arge çalışmaları yaparak, Ab ile uyumlu mevcut teşviklerinden yararlanabilirsiniz.Unutmayınız ki bunları yapmak için elinizin altında size ait ve emeklerinizle var olmuş bir Üniversite var.Bakanlık olarak denizcilik eğitim alanında bu süreçte kısa ve uzun vadeli bizim de projelerimiz var. Bunlar, Denizcilik eğitimini ve belgelendirme süreçlerini STCW 2010 Manila konvansiyonuna uygun hala getirmek MLC konvansiyonuna gemi ergonomisi ve gemi adamlarının hakları yönünden tam uyum sağlamak,Online gemi adamları sınav sistemlerinin soru bankalarını derinleştirerek ölçen ve değerlendirme sistemimizi geliştirmek, Emsa ve İMO denetimlerinden yeniden başarıyla geçmek,Tuzla’da bir yıl içinde bakanlık bütçesiyle bir yangın ve can filikaları eğitim merkezi ve tüm eğitim kurumlarının hizmetini açmak,Staj sorunun getirdiği problemleri hafifletmek şeklinde özetlenebilir.Yeni öğretim yılına başlarken Piri Reis öğretim elemanlarını ve öğrencilerine Vira Bismillah, tam yol ileri der hepinize engel yolculuğunuzda selamet dilerim.” şeklinde konuştu.

“TÜRK ARMATÖRÜ OLMADAN PRÜ OLMAZ”

Piri Reis Üniversitesi’ne sıfır kaynakla başlandığını ve Türk armatörlerinin kaynak konusunda önemli desteğinin olduğunu belirten PRÜ Mütevelli Heyeti ve İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan ”Öncelikle yeni akademik yılının hepimize sağlık ve başarı getirmesini temenni ediyorum. Bir üniversite yapabilmek çok kolay bir iş değil. Hiçbir zaman pes etmedik. Meslek adamı yetiştirme hayalimiz giderek büyüdü ve bugünkü noktaya ulaştık. Kaynaksız olarak başladığımız Piri Reis serüveninde sonunu getirebilmek hiç kolay olmadı.Türk armatörleri olmadan bu iş olmazdı. Aramızda çok önemli büyüğümüz Şadan Kalkavan’ın nezlinde tüm armatörlere teşekkür ediyorum. Bugün gelinen nokta gerçekten muhteşem. Çok hızlı ilerledik ve başardık. Çok değerli akademisyenler bizimle ve çok genç bir üniversiteyiz. Hedefimiz para kazanma amacı gütmeden daha iyiye ilerlemek. Kaliteyi yakalamak için bıkmadan usanmadan çalışıyoruz. Elbette hatalarımız oluyor ve olmaya da devam edecek. Sorunlara çok kısa zamanda çözüm üreterek ilerlemek ana amacımız.” dedi.

“PRÜ, MESLEK ADAMI YETİŞTİRME SEVDAMIZIN NETİCESİ”

PRÜ’nün Türkiye ve dünyada, vadeli eğitim sistemi ve iş garantisi veren tek üniversite olduğunu belirten Kalkavan “Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek meslek adamı yetiştirme sevdamızın neticesidir PRÜ. Öğrenci sayımızı beş yıl için 1600’e çıkardık. Önümüzdeki beş yılda da en az 4500’e çıkma hedefimiz var. Okulumuz buna müsait. Sizlerden istediğimiz, bilgi ve becerinizi hiçbir önyargıya kurban etmeden dünya denizlerine kaliteli insan yetiştirmek adına elinizden geleni yapmanız. Türkiye’de bir ilk olan vadeli eğitim sistemimiz çok iyi bir şekilde çalışıyor. Ortalama burs oranımız yüzde 50 civarında. Ayda 400 liraya vakıf üniversitesinde öğrenci okutuyoruz. Dar gelirli vatandaşlarımızın çocuklarını iyi bir meslek sahibi edinmelerini sağlıyoruz. Öğrencilerimize işe yerleştirme garantisi veriyoruz. Anaokullarında bile olmayan ücretlere öğrenci okutuyoruz. Eğitim konusunda dünyayı yakalayacağız. Bu okul hepimizin, bizler sadece görevimizi yapıyoruz. Meşale yakıldı, biz devam ediyoruz ilerlemeye ve bizden sonra da devam edecek. Tuzla Belediyemiz de bize çok destek oldu. Çok güzel bir vizyonla yolumuza devam ediyoruz. Çok güzel yarınlara koşmak dileğiyle.“ şeklinde konuştu.

“PRÜ’YÜ OLUŞTURAN BİRER HARİTA PARÇASIYIZ”

Eğitim kalitesini her geçen gün ilerleterek dünya standartlarını yakalamayı hedeflediklerini belirten PRÜ Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, konuşmasında “Bu sene diplomasını alan 100 öğrenci olarak ilk mezunlarını veren üniversitemize yeni katılan 600 öğrencinin de gelmesiyle 1614 öğrenciye ulaşmış bulunuyoruz. Piri Reis, tüm dünya için sembol bir isimdir. Bizim için de bu sembol ismi güçlü bir aile ile temsil etmek onun ardından taşıdığı anlamları bütünleştirmek bir misyondur. Bizler burada Piri Reis Üniversitesi’ni oluşturan birer harita parçasıyız. Denizcilikte, mühendislikte, sosyal bilimlerde Türkiye’nin önde gelen akademisyenlerinin PRÜ ailesinde olmasıyla gurur duyuyoruz. Karadan Ankara kadar uzak olsa da, Marmara Denizi kadar yakın olduğumuz UDH Bakanlığımız ile her zaman birlikte adım atmaya devam edeceğiz. Bu vesileyle dünyada ses getiren Türk denizciliği için üniversiteler, devlet ve sektör işbirliğinin en güzel örneğini başarma konusunda iddialıyız.Henüz birkaç ay öncesinde ilk mezunlarımızı verdik ve stajlarını tamamlamış mezun 45 öğrencimizin 29’u ehliyetlerini almış durumda. Denizcilik meslek liselerinin tercihlerinde en ön sıralarda yer alıyoruz. Bu sene meslek lisesi mezunu 110 öğrenci üniversitemize kayıt yaptırdı. Bu sene ilk kez YÖK tarafından İktisadi ve İdari Bilimler fakültesi içinde izin verilen Denizcilik İşletmeleri yönetimi bölümüne ciddi bir talep olması, okulumuzun denizcilik temalı her konuda doğru adres olduğunun bir teyidi olmuştur. Sürekli yükselen bir çizgide ilerleyen üniversitemizde araştırma ve geliştirmeye oldukça önem veriyoruz. Veliler, öğrencilerimizin başarısıyla gurur duyuyorlar. Artık aynı şekilde PRÜ de sizlerin ailesidir.” ifadelerine yer verdi. 

144-001.jpg

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 1311 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.