1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. “Project BRIDGE” toplantısı DTO'da yapıldı
“Project BRIDGE” toplantısı DTO'da yapıldı

“Project BRIDGE” toplantısı DTO'da yapıldı

İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın, “Sivil Toplum Diyalogu-AB-Türk Odaları Forumu-II: AB-Türkiye Odaları Ortaklık Hibe Programı” kapsamında AB’den hibeye hak kazanan “Project BRIDGE’in (Köprü Projesi)” tanıtım toplantısı yapıldı.

A+A-

DTO’nun Meclis Toplantı Salonu’nda 9 Ocak 2013’te (bugün) gerçekleşen toplantıya DTO Yönetim Kurulu Üyesi Şadan Kaptanoğlu, projenin DTO sorumlusu Dr. Başak Akdemir, Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Reza Ziarati, TOBB Bölgesel Proje Yöneticisi Werner Gruber, AB Delegasyonu Bölüm Başkanı Javier Menendez Bonilla, Proje Yöneticisi Hande Güneykara Akpınar, proje ortaklarından Belçika, İtalya ve Hırvatistan’dan katılan oda temsilcileri ile DTO üyeleri katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Project Bridge’in DTO sorumlusu Dr. Başak Akdemir, projeninTürkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılımı, Türkiye ve AB odaları arasında işbirliğin geliştirilmesi ve kurumsal işbirliğinin artırılmasına katkı sağlayacağını söyledi. Akdemir, proje ile aynı zamanda AB’nin deniz ticareti ve taşımacılık politikalarına bir katkı niteliğinde IMO gibi uluslararası kuruluşlarla gelecekte işbirliği yapmayı düşündüklerini ifade etti.

Bruber: AB'de ilk defa Deniz Ticaret Odası böyle bir programa dahil edildi

TOBB Bölgesel Proje Yöneticisi Werner Bruber de toplantıda yaptığı konuşmada, “oda partnerlikleri”ne örnek olarak nitelendirdiği Project Bridge’in Türkiye-AB programında AB’nin desteklediği bir proje olduğunu söyledi. “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile biz bunu 10 yıldır yapıyoruz” diyen Bruber, böylece Türkiye ve AB arasında sivil toplum oluşumunu hayata geçirdiklerini ifade eden Bruber, TOBB ve Euro Chambres’ın ortaklaşa gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında bilgi verdi. Euro Chambres’in Başkanlığını TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yaptığını hatırlatan Bruber, “Bir anlamda Türkiye, odalar kapsamında Avrupa Birliği’ne katılım sağlamıştır” dedi. Projenin başarılı olması halinde Chambres Forum’a üye 365 odaya bu projeyi yayacaklarını anlatan Bruber, AB’deki iş camiasının Türkiye’nin AB’ye üyeliğine nasıl baktığına ilişkin üç bin şirketin katıldığı bir anket yaptıklarını ve anket sonucunda Türkiye'nin AB'ye üyeliğine yüzde 75 evet cevabı çıktığını belirtti.

Türkiye’nin AB’ye üyeliğinin desteklendiğini ancak ne zaman olacağı konusunda belirsizlik bulunduğunu dile getiren Bruber, anket çalışmasının AB’deki özel sektör bazında bugüne kadar yapılan en büyük araştırma olduğunu kaydetti. Bruber, Türkiye’nin AB’ye üyeliğini Türkiye’deki iş camiası ve TOBB kadar AB tarafındaki ülkeler ve ETCF’in (Odalar Forumu) de desteklediğini vurguladı. 15 Ocak 2013 tarihinde Ankara’da tüm partnerliklerin baş katılım toplantısı olacağı bilgisini veren Bruber, “AB’deki şirketler de Türkiye ile iş yapmak istiyor. Project Bridge bir anlamda AB ülkelerinin birleşimi oldu. Avrupa Birliği'nde ilk defa Deniz Ticaret Odası böyle bir programa dahil ediliyor. Bu bir ilk. Bu yılın sonunda ETCF II için de aynı şekilde başarılı partnerlik örnekleri gerçekleştirmek istiyoruz” diye konuştu.

Bonilla: Deniz yolu Türkiye-AB ilişkilerinin belkemiğini oluşturuyor

AB Delegasyonu Bölüm Başkanı Javier Menendes Bonilla da yaptığı konuşmada, projedeki amacın AB-Türikye Sivil Toplum Diyalogu’nun yoğunlaştırılması olduğunu söyledi. Odaların sivil toplum diyalogunda anahtar rol oynadıklarını belirten Bonilla, “AB-Türkiye ilişkileri bir balayı döneminde değil. Siyasi retorik oldukça karamsar ve insanı rahatsız edecek şekilde. Özellikle son 2.5 yıldaki beş başkanlık döneminde AB’ye katılım ilgili yeni başlıklar açılmadı. Net bir hedef de yok. Bu yıl için yeni ümitler besliyoruz. Belki hız kazandırılabilir. Buna rağmen Türkiye-AB arasında kesin bir iletişim var. Türkiye ticaretinin yüzde 80’inin AB ülkeleri ile yapıyor” dedi.

Deniz yolunun Türkiye ile AB arasında belkemiği konumunda olduğuna da dikkati çeken Bonilla, AB'nin dış tircaretinin yüzde 90'ının deniz yoluyla yapıldığını, AB ülkeleri arasındaki ticaret de deniz ve nehir yoluyla yapılıyor. avrupa'da 400 milyondan fazla yolcu gemilere biniyor. Deniz yolu ulaşımın önemli bir parçasını oluşturuyor. Bu yüzden AB, bütün bu çabalara destek veriyor. Türkiye'deki deniz taşımacılığının AB ile uyum içerisinde olması konusu son yıllarda gündeme geldi. Bu konuda 30 küsur mevzuat Türkiye'yenin mevzuatlarına yansıtıldı. Deniz taşımacılığının lojistik açıdan en üst düzeyde olması, sürdürülebilir olması ve uzun vadede son derece önem kazandı" şeklinde konuştu. Bonilla, Project BRIDGE gibi projelerle odaların bir ümit ışığı verdiğini ve bu tür çalışmalara devam edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "İnsanların kafasındaki şüpheler ortadan kalkacak. Biz Türkiye'nin AB'ye, aynı zamanda AB'nin de Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu düşünüyorum" yorumunu yaptı.

Prof. Ziarati: AB fonlarından faydalanmak istiyoruz

Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Reza Ziarati de konuşmasına “Sayın Gruber’in konuşması çok ilginçti. Türkiye’nin ticaretinin yüzde 85’i bu odadan geçerek yapılıyor” sözleriyle başladı. Piri Reis Üniversitesi’nde yürütülen AB projeleri hakkında bilgi veren Prof. Ziarati, üniversite olarak AB fonlarından yararlanmak istediklerini, bununla birlikte Asya’daki odalarla da işbirliğine başladıklarını dile getirdi. AB ve Türk denizcilik toplumunun eğitimle bir araya gelebileceğini ifade eden Ziarati, “Genç Türklerin de Avrupalılar gibi çok daha güzel gelecekleri hak ettiklerini düşünüyorum. Asıl gelecek gençlerindir. Bu ileriye dönük bir plan ve bu ilişkiler çok önemli. Biz de bu çalışmaları başarıyla sürdürmek istiyoruz” diye konuştu.

Toplantıda daha sonra proje partnerleri olan Belçika, İtalya, Hırvatistan odaları temsilcileri, odaları ile ilgili kısa sunum yaptılar.

Toplantı, Proje Yöneticisi Hande Güneykaya Akpınar tarafından yapılan Project BRIDGE’nin tanıtımı ile sona erdi.

Project BRIDGE nedir?

4 Aralık 2012 tarihinde faaliyetlerine başlayan Project BRIDGE, 12 ay süreyle AB ve Türkiye’deki Odalar arasında sürdürülecek çalışmalar ile bilgi ve işbirliği köprüleri kurulacak.
İMEAK DTO ile proje ortağı olan AB üyesi ülkelerdeki Odaların işbirliğini geliştirme, bilgi paylaşımını arttırma ve ortak çalışmaları desteklemeyi hedefleyen Project BRIDGE, Türkiye’nin yanı sıra Belçika, İtalya, Hırvatistan ve Finlandiya’da faaliyet gösterecek. Proje ile AB üyeliği yolunda ilerleyen Türkiye’deki Odaların AB’deki muadillerinden bilgi birikimi, tecrübe ve strateji gibi alanlarda kazanımlar edinerek, kendilerini geliştirmelerine yardımcı olunması amaçlanıyor.

dr.-basak-akdemir.20130109183804.jpg

Dr. Başak Akdemir

werner-gruber.20130109183826.jpg

Werner Gruber

javier-menendez-bonilla.20130109184249.jpg

Javier Menendez Bonilla

prof.-reza-ziarati.20130109184315.jpg

Prof. Reza Ziarati

proje-yoneticisi-hande-guneykaya-akpinar.20130109184336.jpg

Proje Yöneticisi Hande Güneykaya Akpınar 

dsc_4876.20130109184404.jpg

virahaber.com
 

Bu haber toplam 3223 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.