1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. Prof. Işık Oray: "Balıkçılıktan 150 milyon Euro ciro yapılabilir"
Prof. Işık Oray: "Balıkçılıktan 150 milyon Euro ciro yapılabilir"

Prof. Işık Oray: "Balıkçılıktan 150 milyon Euro ciro yapılabilir"

Haftasonu hava koşulları nedenyle Zafer Burnu'na sığınan girgır gemilerinin avlandığı iddiaları ülke balıkçılarını tedirgin etmeye devam ediyor.

A+A-

Haftasonu hava koşulları nedenyle Zafer Burnu'na sığınan girgır gemilerinin avlandığı iddiaları ülke balıkçılarını tedirgin etmeye devam ederken konunun uzmanlarından Kıbrıs Deniz Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof. Işık Oray, konuyu politikasızlık olarak değerlendirerek, “İstikrarsız hükümetlerin balıkçılık politikasızlığı bizi bu noktalara getiriyor” dedi. Kıbrıs Postası'na konu hakkında konuşan Prof. Oray; “Balıkçılığı geliştirme amaçlı çok şey yaptık ama hep lafta kaldı” şeklinde bir değerlendirmede bulundu.

Öte yandan Kıbrıs Postası'na konuşan İskele Boğaz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hasan Bener ise Türkiye'den gelen gırgır teknelerinin kendilerine verilen orkinos avlama kotasını doldurmak için özel izin ile KKTC'ye gelebileceğine dikkat çekerek “Bu tekneler Türkiye'de orkinos avlama kotasını almayı haketmiş balıkçılardır. Bizim sorunumuz bu değildir. Tereddüt yaşanan konu orkinos haricinde başka balık avlayıp avlamadıklarıdır” şeklinde konuştu.

Haftasonu hava koşulları nedenyle Zafer Burnu'na sığınan girgır gemilerinin avlandığı iddiaları ülke balıkçılarını tedirgin etmeye devam ederken konunun uzmanlarından Kıbrıs Deniz Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof. Işık Oray, konuyu politikasızlık olarak değerlendirerek, “İstikrarsız hükümetlerin balıkçılık politikasızlığı bizi bu noktalara getiriyor” dedi.

Prof. Oray, haftasonu gırgır gemilerin ülkemize sığındığını bu konu hakkında da iki ülke arasında anlaşma olduğuna vurgu yaparak “Kaçak avlanılmışsa bu suçtur ve gereği yapılır. Fakat sığınmaları bir suç tekil etmez” dedi.

“Kıbrıslı balıkçılar bir araya gelin ce bu niğmetten yararlanın"

Teknelerin daha önce de buraya geldiğine dikkat çeken Oray, “Bu teknelerin buraya gelmesi, kalması, sığınması sorun değildir. Asıl sorun olan bu balıkları bizim tutmayışımızdır. 15 senedir söylüyoruz. Bu balıkları siz tutun. Yemeyenin malını yerler. Kıbrıslı balıkçılar biraraya gelin ve bu niğmetten yararlanın. Eğer kaçak geliniyorsa önlem alınması tabi ki şarttır. Ama biz çok uzun zamandan buyana söylüyoruz. Bu ülkede çok güzel balıklar var. Bunlar bilimsel olarak da tesbit edildi. Uzmanlar geldi. Kıbrıslı balıkçılar da bunu biliyor. Plan proje yaptık ve ilgili yerlere verdik” şeklinde konuştu.

“Balıkçılığı geliştirme amaçlı çok şey yaptık ama hep hafta kaldı"

Balıkçılığı geliştirme konusunda gerekli müracaatların yapıldığına da dikkat çeken Prof. Oray, balıkçılığı geliştirme amaçlı çok şeyin yapıldığını fakat hesinin lafta kaldığını söyledi. Gerekli izinlerin dağıtılması gerektiğine de değinen Oray, “Bu konuya özen göstermesi gereken hükümetteir. En son yaptıkları açıklamada balıkçılığı geliştireceğiz dediler. Ama somut adım yok. Ortada çok ciddi kaynak yaratacak proje var. Balıkçılık ciddi bir politika olmalı. Ama istikrarsız hükümetler politikasızlığı doğuruyor. Bu da doğru bir yaklaşım olmuyor” dedi.

Denizde karides, kalamaz ve çeşitli deniz canlılarının da bulunduğuna dikkat çeken Oray, “Bunu geliştirelim, balıkçılar bir araya gelsin, balon balığı gibi bir mevzumuz vardı, aslan balığı bulduk mesela gittikçe çoğalıyor. Bunu çözmek lazım. Hint okyanusundan gelen balıklar var, yunuslar çoğaldı. Yani balık oldukça fazla denizlerimzide. Fakat eğitim yok. Ada ülkesiyiz, doğru düzgün bir balıkçılık enstitüsü yok. Bunlar büyük eksiklik” şeklinde konuştu.

“Balıkçılıktan 150 milyon euro ciro yapılabilir"

Prof. Işık Oray, Güney Kıbrıs'ın 6 bin ton balık tuttuğunu, orkinos çiftlikleri, trolleri, gırgıtları olduğunu bizim ise çevremizdeki balıkları dahi tutamadığımızı söyleyerek “Bir kez daha bağırarak söylüyorum; balıkçılıktan 150 milyon Euro ciro yapılabilir” dedi.

"Balıkçılık sektör olmalı"

Öte yandan Kıbrıs Postası'na konuşan İskele Boğaz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hasan Bener ise Türkiye'den gelen gırgır teknelerinin kendilerine verilen orkinos avlama kotasını doldurmak için özel izin ile KKTC'ye gelebileceğine dikkat çekerek “Bu tekneler Türkiye'de orkinos avlama kotasını almayı haketmiş balıkçılardır. Bizim sorunumuz bu değildir. Tereddüt yaşanan konu orkinos haricinde başka balık avlayıp avlamadıklarıdır” şeklinde konuştu.

Gelen teknelerde uluslararası kuruluşların üyelerinin ve TC yetkili kişilerinde teknelerde bulunduğuna dikkat çeken Bener, “Bu balıkçılar hedef türü için balıkçılık yapıyor. Bizim rahatsız olduğumuz nokta başka balık avlayıp avlamadıklarını bilmememiz ve yorum yapamamızdır. Belkide Sahil Güvenlik, Su Ürünleri Yetkilileri, Balıkçılık yetkilileri de zaman zaman avcılıklarının nasıl gittiğini ve farklı ürünler avlayıp avlamadıklarına bakmalıdır. Bu nasıl formüle edilir bilmiyorum. Fakat böyle bir durum olursa balıkçıların da tereddütleri ortadan kalkar diye düşünüyorum” dedi.

“Balıkçılığa AB uyum yasalarına göre çözüm üretilmeli"

“Orkinos balıkçılığı ile ilgili konuşacak olursak Kıbrıs sorunu ve AB süreci noktasında orkinos kotası olmasına rağmen KKTC'nin her hangi bir kotası bulunmamaktadır. Biz o balığı avlasakda Uluslararası pazarda değer gördüğü yerde satamayız. Bu konuya AB uyum yasaları çerçevesinde çözüm getirilmeli” şeklinde konuşan Bener KKTC'nin yılda 2 bin ton balık ithal ettiğini en önemli sorunun ise ülkede balıkçılığa sektör olarak bakılmaması olduğuna dikkat çekti.

“Adanın ihtiyacını bile karşılayamıyoruz"

İlgili bakanlığın balıkçılık konusunda bir politikası olmadığına da değinen Bener, “Alt yapıda sorunlar var, barınak sorunumuz var, büyük tekneyi barındıracak limanımız çok kısıtlı. Balıkçılıkta sürdürülebilir bir yapı oluşturabiliriz fakat adım adım olmalı. Bizlere de fırsat ve imkan verseler biz bu süreci adım adım geliştirmeye gönüllüyüz. Ama biz adanın ihtiyacını bile karşılayamıyoruz. Çünkü yaptığımıza sektör gözü ile bakılmıyor... Balığımızı pazarlayalım, sektör olalalım ve ada ülkesine yakışır şekilde yapılan çalışmalara dahil olalım” şeklinde konuştu.

Kaynak: Kıbrıs Postası

ViraHaber.com

Bu haber toplam 9570 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.