Port Akdeniz en büyük
Türkiye turizmi ve ticareti açısından hızlı bir gelişim gösteren Antalya’da, 136 bin metrekare alan üzerine kurulan Port Akdeniz, İzmir-Mersin arasındaki yaklaşık 700 deniz millik kıyı şeridi üzerindeki en büyük organize merkez özelliğine sahip.
Kruvaziyer ve konteyner limanı, dökme yük, genel kargo ve marina içeren çok amaçlı bir liman olan Port Akdeniz, Türkiye’nin gelişme potansiyeli en yüksek limanları arasında yer alıyor. Liman, yüksek iç/dış yolcu kapasitesine sahip Antalya Havaalanı ile birlikte, bölgenin önemli bir ulaşım merkezi haline gelmesinde tamamlayıcı bir rol oynuyor.
Türkiye’nin geleceği bizim geleceğimizdir
Akdeniz Bölgesi’nin gelişmekte olan sanayisine paralel olarak dış ticaret verileri gün geçtikçe artan bir ivmeyle devam eden Port Akdeniz Liman’ı, Akdeniz Bölgesi’nin dünyaya açılan kapısı olarak, Lojistik zincirin tam orta noktasında bulunan liman ayağı görevini üstlenmiş. Gelişen ve büyüyen bölge ekonomise ayak uydurarak, lojsitik zincirdeki en sağlam halka olma sorumluluğunu en iyi şekilde yerine getiriyor. Altyapı ve üstyapı ekipmanları, saha içi ve saha dışı yatırımları ile gerekli fiziksel yatırım çalışmalarının yanında, donamımlı, dinamik ve tecrübeli personeli ile arz zincirinde bulunan bütün faktörler göz önünde bulundurularak mikro ve makro bazda çözüm arayışına odaklanan, “Türkiye’nin geleceği bizim geleceğimizdir” vizyonu ile Antalya’da liman işletmeciliğini en iyi şekilde yerine getiriyor.
Yatırımlar hızla başladı
Liman ile ilgili yatırımlarına hızlı bir giriş yapan Global Yatırım Holding, 29.07.2010 tarihinde Port Akdeniz’in tüm haklarını satın aldı. Öncelikli hedef olarak, liman içi operasyonların maksimum sevide verimli olabilmesi için mikro bazda çalışmalar ve düzenlemeler yapan firma, daha güvenli, hızlı, verimli, çevreye önem veren ve daha aktif bir liman hedefi belirledi. Buna ek olarak makro bazda da hedefler ortaya koyan Global Yatırım Holding, Antalya’nın Akdeniz’in bir değeri olduğunu ve bu değerin geliştirilmesi için ilgili kurumlarla birlikte hareket edilmesinin şart olduğunu gördü. Bu bağlamda, Akdeniz Bölgesi’ndeki İhracatçı Birlikleri, Ticaret ve Sanayi Odaları, Organize Sanayi Bölgeleri ve Dernekleri de içine alan geniş bir çalışma başlattı. İlgili kurumlara yapılan ziyaretlerde, Akdeniz Bölgesi’nin mevcut durumu masaya yatırılmış, başlıca sorunlar tespit edilmiş ve bölgenin kalkınması, ticaret hacminin genişlemesi için bir çalışma başlatıldı. Yapılan çalışmaların; Akdeniz Bölgesi’ndeki üreticilerden başlayarak, ihracatçının, ithalatçının, nakliye firmalarının, gümrükçülerin, hatların, birliklerin ve bir bütün olarak bu zincirde yer alan her kesimin yararına olacağı açık bir şekilde dile getirildi.
Port Akdeniz sorunların kaynağına iniyor
İthalat ve ihracat şirketlerini yerinde ziyaret ederek onların sıkıntılarını dinleyen ve projenin geliştirilmesi ile ilgili fikir alışverişinde bulunan Port Akdeniz yetkilileri, bu proje kapsamında zincirde yer alan bütün faktörlerin ticari bir amaç gütmeden birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladılar.
Antalya, Burdur ve Isparta illerinde, Ticaret ve Sanayi odalarına, Organize Sanayi Bölgelerine, ithalat ve ihracat firmalarına yapılan ziyaretlerde, bu bölgelerin güçlü ve zayıf yönleri tespit edilmiş ve geliştirilmesi gereken konular üzerinde hassasiyetle durulmaktadır.
Port Akdeniz Olarak Son Dönemde Gerçekleştirdiğimiz Projeler;
Liman sahası içersinde açık mermer deposu
Liman sahası genelinde düzleştirme ve betonlama çalışmaları
Antalya’dan Rusya’ya refer konteyner taşımasının başlatılması
Limanımızda hizmet veren hat sayısının artırılması
Bilgisayarlı otomasyon sistemine geçilmesi
Yeni makina ve ekipmanların alınması
Kaliteli ve tecrübeli personele yapılan yatırımlar
Port Akdeniz Kara Terminal’inin hizmete açılması
Port Akdeniz Maden Terminalinin Hizmete açılması
Dip Taraması ve rıhtım derinleştirme çalışmalarının yapılması (Devam ediyor)
İhtisas gümrükleri için de gerekli başvurular yapılmış
Bölgenin ihtiyacı olan ve şuan Antalya’da yer almayan bazı ihtisas gümrükleri için de gerekli başvuruları yapmış olan Port Akdeniz, kısa süre içerisinde de sonuçlanmasını beklemekte. İhtisas gümrüklerinin Antalya’da olmaması, ithalat yapan bölge firmalarımızın ekstra maliyetlere katlanarak İstanbul, İzmir ve Mersin gibi çok uzak limanlara getirmek zorunda kalıyorlar. Armatör açısından da, dolu gidip dolu gelmediği zaman bunun maliyetini ihracat navlunlarına yansıtmak zorunda kalıyor ve bu durum, hem ihracatçımız hem de ithalatçımız için piyasadaki rekabet gücünü azaltıyor.
Akaryakıt Dolfeni Projesi için çalışmalar başladı
Antalya’da, akaryakıt ithalatının da eski yöntemlerle yapılmakta olduğunu vurgulayan yetkililer, ülkemizin turizm şehirlerinin en başında yer alan Antalya’nın çok büyük bir risk oluşturduğunu vurguluyorlar. Buna çözüm üretebilmek amacıyla PORT AKDENİZ, liman mendireği içinde Akaryakıt Dolfeni Projesi için çalışmalarına başlamış olup, şuan yetkili kamu kurum ve kuruluşlarından gerekli izinlerin çıkmasını beklemekte.
Kapasitesini hızla arttırıyor
Yetkililerden alınan bilgiye göre;Antalya Limanı, şu anki yatırım sürecinde kapasitesini hızla arttırmakta. Her ay, önceki yıllara göre konteyner ve dökme gemi operasyonlarında yeni bir rekora imza attı. Ocak ve Şubat 2013’te bir önceki yıla göre %40 daha fazla KONTEYNER elleçleyen PORT AKDENİZ, hızla büyümeye devam ediyor. Yaptığı yatırımlarla ANTALYA’nın geleceği ve 2023 hedeflerinin gerçekleşmesini amaç edinen Global Liman İşletmeleri Yömetimindeki limanın yük trafiği, son 5 yılda ‘2’ katına çıkarken, yolcu trafiği ise aynı süreçte ‘10’ kat artarak rekor kırdı.
Büyüme sürecinde daha geniş alanlar yaratabilmek için toprak ve/veya bozuk olan sahaların betonlama çalışmalarına hızla devam edildiğini söyleyen yetkililer makine, ekipman ve personel yatırımları da aynı şekilde devam ettiğini bildirdiler.
Port Akdeniz, Global Liman İşletmeleri’nin önderliğinde Akdeniz Bölgesi’nin Lojistiğine değer katmaya devam etmekte olup, bu konuda kısa ve uzun dönem hedeflerini yerinde ve zamanında gerçekleştirmeye devam ederek, emin adımlarla ilerlemenin gururunu yaşamakta.
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.