Plastik, deniz kaplumbağalarının soyunu tüketiyor
Yeni bir araştırma okyanuslarda yaşayan yedi deniz kaplumbağası türünün plastik kirliliği ile boğuştuğunu gösterdi. Kaplumbağalar sindirdikleri plastikten zehirleniyor ve atıklardan zarar görüyor.
İngiltere'nin Exeter ve ABD'nin Kuzey Carolina üniversiteleri dahil uluslararası bir araştırma ekibinin yaptığı çalışma, okyanuslardaki tüm deniz kaplumbağası türlerinin plastik kirliliği nedeniyle büyük tehdit altında olduğunu gösterdi.
Exeter Üniversitesi'nden Sarah Nelms, "Plastiğin kaplumbağalara verdiği zararın neredeyse bilinmemesi beni şaşkına çevirdi. Atık plastiklerin sorun oluşturduğunu biliyoruz ama bu araştırmayla zararın boyutunu ölçebildik" dedi.
Verilere göre, geride kalan 65 milyon yıl içinde küresel plastik üretimi 1,5 milyon tondan 299 milyona ulaştı. Tüketilen plastiğin büyük kısmı ise okyanus ve karada atık haline geliyor.
Araştırma ekibinin başında yer alan Profesör Brendan Godley, "Deniz kaplumbağalarının plastiği sindirmesi yetersiz beslenmelerine ve dolayısıyla büyüme sorunu ortaya çıkarabilir. Üreme oranı düşer ve daha kötüsü ölüm gelebilir" ifadesini kullandı.
Godley, okyanuslara karışan plastiğin büyük miktarının toplanmadığını ve zamanla ayrışacak deniz canlılarının yutabileceği mikro-plastik haline geldiğini belirtti. Denize bırakılan plastik atıklar canlıların yaralanmasına, boğulmasına neden olurken, kumsallarda yumurtadan çıkan yavruların denize erişmesini engelliyor, hatta kumsalları yumurta bırakmaya elverişsiz hale getiriyor.
Bilim insanları, yaşanan olumsuzlukları tersine çevirmek için en kısa zamanda önlem alınması gerektiğini belirtti.
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.