1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Piri Reis yeni eğitim dönemine başladı
Piri Reis yeni eğitim dönemine başladı

Piri Reis yeni eğitim dönemine başladı

Türk Denizcilik sektörüne kalifiye eleman yetiştirmek için 2008 yılında bir grup denizcinin bir araya gelerek kurduğu Piri Reis Üniversitesi 2012- 2013 akademik eğitim yılı yapılan törenle başladı.

A+A-

Türk Denizcilik sektörüne kalifiye eleman yetiştirmek için 2008 yılında bir grup denizcinin bir araya gelerek kurduğu Piri Reis Üniversitesi 2012- 2013 akademik eğitim yılı yapılan törenle başladı.

İstanbul Tuzla’daki üniversite bahçesinde düzenlenen törene DTO Başkanı ve aynı zamanda Piri Reis Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Metin Kalkavan, TÜDEV Yönetim Kurulu Başkanı Alp Özalp, Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Tamer Yılmaz, TOBB Denizcilik Sektör Meclis Başkanı Erol Yücel, Gemi Mühendisleri Odası Başkanı Osman Kolay, öğretim üyeleri olmak üzere çok sayıda konuk katıldı.

İlk kez 2008 yılında 116 öğrenci ile eğitime ‘merhaba’ diyen Piri Reis Üniversitesi’nde halen 683 öğrenci eğitim görüyor.

Yeni eğitim yılına başlanması dolayısıyla düzenlenen törende bir konuşma yapan Piri reis Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Osman Kamil Sağ konuklara ‘Hoşgeldiniz’ diyerek başladığı konuşmasında üniversitenin 4 yılda aldığı yolu anlattı. Sağ üniversitede hangi bölümde ne kadar öğrenci bulunduğunu konuklarla paylaştı. Sağ bu konuyla şöyle konuştu:

4 yıl önce Deniz Ticaret Odamızın (DTO) ve Türk Deniz Eğitim Vakfımızın (TÜDEV) destekleriyle şu anda aramızda olan ilk 116 öğrencimizle çıktığımız Türkiye’nin ilk ve tek denizcilik üniversitesi yolculuğuna bu yıl 683 öğrenci ile devam ediyoruz. Denizcilik fakültemizin Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümünde 350 yine aynı fakültemizin Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği bölümümüzde 216 ve Mühendislik Fakültemizin Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği bölümde 14 öğrenci okulumuzda eğitimine devam ediyor.”

Konuşmasında ilk eğitime başladıklarında 21 öğretim elemanı ile yola çıktıklarını ancak bu rakamın 4 yıl içinde 61’e ulaştığını da söyleyen Piri Reis Üniversitesi rektörü Kamil Osman Sağ, Türkiye’de denizcilik eğitimi veren çok sayıda eğitim kuruluşunun öğretim elemanı temin etmede çektikleri zorlukları duyduklarını ancak kendilerinin DTO ve vakıfın büyük destekleri sayesinde bu sorunu yaşamadıklarını söyledi.

İngilizce eğitim yapılan okulda Deniz Ticaret Odası ve Türk Deniz Eğitim Vakfı’nın destekleriyle öğrencilerin yüzde 90’ı yüzde 25 ile yüzde 100 arasında değişen burs veriliyor.

Yüzde 90'ı burslu

Okulun verilen burslar sayesinde öğrencilere büyük ekonomik destek sağladığının da altını çizen Rektör Sağ “Her 2 öğrencimizden biri ortalama aldığımız vakit tam burslu okuyor. Üniversitemizin kuruluşundan bu yana ÖSYM de yapılan 30 tercih arasında üniversitemize ilk senesinde ilk 3 tercihle gelen öğrenci sayımız yüzde 64,5” diye konuştu.

Okulun ilk sıralarında tercih edilmesinin nedenlerini de açıklayan Osman Kamil Sağ, bu yıl ilk defa Piri Reis Üniversitesi’nin fen bilimleri enstitüsünde Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği’nde yüksek lisans ve doktora çalışmalarına başlandığı müjdesini verdi.

Piri Reis yılı etkinlikleri

2013 yılının Piri Reis Üniversitesi için çok önemli bir yıl olacağını da söyleyen Piri Reis Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Osman Kamil Sağ, “ Hepinizin bildiği gibi 2013 yılı üniversitemizin başvurmasıyla devletimizinde takibiyle Fransa yapılan UNESCO’nun 36. Genel Konferansında 2013 yılı, tüm dünyada Piri Reis Yılı olarak ilan edildi. Piri Reis Haritası bildiğiniz gibi 1513 yılı senesinde nisan ayında çizilmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığımız , Milli Savunma Bakanlığımız, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlıklarımız ile birlikte Piri Reis Yılı dolayısıyla çok sayıda ulusal ve uluslararası etkinlikler düzenleniyor. Bu etkinlikleri düzenleme komitesinde Piri Reis Üniversitesi’nde kurulan 7 kişilik bir kuru bulunuyor. 2013 yılında Piri Reis ve Piri Reis Üniversitesi dünyada adından çok söz ettirecek” diye konuştu.

Piri Reis Yılı etkinlikleri kapsamında Piri Reis Üniversitesi, 5-9 Kasım 2012 tarihleri arasında, ilk kez bir denizcilik kongresi de düzenleyecek. Piri Reis Mütevelli Heyeti üyesi; 22. Deniz Kuvvetleri Komutanı E.Oramiral Metin Ataç Paşa himayesinde İMEAK DTO ve TÜDEV sponsorluğunda, dünyanın 5 kıtasından gelecek olan deniz tarihçilerinin katılımları ile düzenlenecek olan ‘’ THE FIRST INTERNATIONAL CONGRESS OF THE EUROASIAN MARITIME HISTORY, İSTANBUL 2012 “ Piri Reis Üniversitesi tarafından yapılacak. Bu arada Yine Piri Reis Üniversitesi Piri Reis Yılı dolayısıyla 2013 yılında Piri Reis IMO’da da tanıtılacak. Rektör Sağ bütün ayrıca bir AB projesiyle Karadeniz ülkeleri arasında da Piri Reis’in tanıtılacağını söyledi.

Rektör Sağ Piri Reis Üniversitesi öğrencilerinin 2013 yılı eylül ayında ingiltere pleymut üniversitesi öğrencileri ile birlikte 2-6 eylül tarihlerinde Dünya Denizcilik Üniversitesi Öğrencileri Birliği’ni kuracaklarını ve bu birliğin çok sayıda destekçisi olduğu müjdesini de verdi.

Piri Reis Üniversitesi Rektörü Sağ konuşmasını Piri Reis Üniversitesi’nin sadece bir eğitim öğretim üniversitesi olmadığını, ulusal ve uluslararası projelerle araştırma yapan bir üniversite konumunda bulunduğunu da belirterek “Devlete sektöre toplumsal hizmet götürürken öğretim üyelerinin araştırmalarını çok sayıda uluslar arası yayınlarla dünya ya duyuran bir üniversitedir” diye konuştu.

Öte yandan Avrupa Birliği’nin ERASMUS öğrenci değişim programı ile bir yarı yıl süre ile Piri reis Üniversitesi’nde 3 öğrenci eğitim görmeye başladı.

Kalkavan: DTO’nun gururu Piri Reis

Piri Reis Üniversitesi 2012- 2013 akademik açılış töreni ne katılan Deniz Ticaret Odası ve aynı zamanda Piri Reis Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Metin Kalkavan “Atamızın bize yol çizmiş olduğu denizciliği milli hedefimiz olarak en kısa sürede başarmalıyız” dedi.

Sektördeki kalifiye elaman sıkıntısı azaltmak için DTO ve TÜDEV tarafından 2008 yılında kurulan Piri Reis Üniversitesi’nin henüz emekleme döneminde olduğunu söyleyen Kalkavan bu yıl yeni bir kampüse taşınılacağını ancak bu konuda bazı aksaklıklar yaşadıklarını söyledi. Kalkavan “Bu seneye artık ayağa kalkmaya çalışıyorduk ama bazı teknik aksaklıklardan dolayı okulumuzu yetiştiremedik, dolayısıyla seneye kaldı seneye bu zamanda ayağa kalmış olacağız” dedi.

Piri Reis Üniversitesi için yola çıkalı 4 yıl olduğunu çok zorluklarla bu üniversiteyi kurduklarını çünkü önlerine çok engel çıkarıldığını söyleyen Kalkavan “Yaptığımız sadece bu ülkede denizcilik eğitimine katkıda bulunmak. Ülkedeki insanlarımızın refah seviyelerini arttırmak için sokak ’tan çocuklarımızı alıp eğitip dünya denizcilik havuzuna hediye etmek” dedi.
Üniversitenin kuruluş aşamasında başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan recep Tayyip Erdoğan’dan büyük destek gördüklerini de açıklayan DTO Başkanı Metin Kalkavan üniversiteyi kurarken asla kar amacı gütmediklerini Piri reis Üniversitesi’nin gerçek bir vakıf üniversitesi olduğunun altını çizdi.

Kalkavan şunları söyledi: “Vakıf Üniversiteleri arasında başta gelen üniversiteyiz her ne kadar özel üniversite olarak görülsek de DTO ‘nun kuruluşundan bugüne desteklediği bir projedir üniversitemiz. Vakıf üniversitelerinde kar amacı yoktur, Özel üniversitelerde kar amacı vardır. Piri Reis Üniversitesinde asla kar amacı yoktur. DTO Meclisi, DTO yönetimi ve denizcilere çok teşekkür ediyorum. Böyle bir üniversiteyi Türk Eğitimi’ne kazandırdıkları için. Ne kadar gururlansalar azdır”

PİRİ REİS BİR MARKA

1992 yılında 2,5 milyon dolarlık hibeler ile başlayan bir serüvenin bugün geldiği 100 milyon dolarlık bir proje konumuna geldiğini söyleyen Metin Kalkavan “Dünyada meslek üniversiteleri var, bizim alanımız da üniversiteler var. Onlar yaparken biz neden yapamayalım diye düşündük” diyerek harekete geçtiklerini söyledi. Türkiye’nin çok genç bir nesile sahip olduğunu bunların eğitim yuvalarına ihtiyaç duyduğunu da sözlerine ekleyen Kalkavan “biz okul açtıkça gelmek isteyen o kadar fazla talebe var ki biz yetiştiremiyoruz. Talep açmış olduğumuz dersliklerden çok daha fazla. Bizim yaptığımız bu genç kaynağı değerlendirmek” dedi.

Konuşmasında öğretim elemanlarının maddi sıkıntılarına da değinen DTO ve Piri Reis Üniversitesi Başkanı Metin Kalkavan üniversitedeki öğretim elemanlarımızın cüzi rakamlara mecbur kalmalarını engelleyecekleri müjdesini de verdi.

İNSANA YATIRIM

DTO’nun en büyük yatırım insana yaptığını ve bu konuda Türkiye’de tek oda olduklarını belirten Metin Kalkavan “Birçok devrim yapıyoruz, bu üniversite hepsinin başında geliyor. DTO’nun en büyük yatırımı insana yatırımdır. Bu noktada Türkiye ve dünya da tek odayız, neredeyse bütün kaynakları eğitime giden tek odayız, bütün bu gelirimizin yüzde 95’i eğitime harcanmaktadır, bu üniversite hepimizin. Türkiye’deki ilk ‘Yeşil Sertifikalı Çevreci üniversiteyiz” diye konuştu.

DTO Başkanı Kalkavan Piri Reis Üniversitesi’nin önümüzdeki yıllarda yüksek kaliteli insan yetiştiren aynı zamanda topluma millete hayırlı evlat yetiştiren çok kaliteli bir marka olacağını da söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben öncelikle ailelere teşekkür etmek istiyorum , çok kaliteli ve iş garantisi olan bir alana geldiler onlara daha sürprizlerimiz olacak. Sizlerin maddi imkanlarınıza yada imkansızlıklarınıza katkıda bulunacak sistemleri önümüzdeki birkaç ay içinde devreye alacağız. Bir öğrenci bu okula sıfır maliyetle girdiğinde 5 yıl süreyle çalıştığında, ailenin cebinden bir kuruş almadan çocuğunuz buradan mezun olacak. Parası olmayanda buraya gelecek okuyabilecek. Bu Türkiye’de bir ilk olacak”

SÜRPRİZLER DEVAM EDECEK

Bunun bir devrim olduğunu, Piri reis Üniversitesi’nde eğitim gören öğrenciler için sürprizlerin devam edeceği müjdesini de veren Kalkavan “Yaşam evleri” adını verdikleri yurtların seneye hizmete gireceğini söyledi. ”Anadolu’nun dört bir yanından gelen ve denizci olmak isteyen öğrencilerin hepsine kapımız açık” diyen Kalkavan okullardan yılda 1500 zabitin mezun olduğunu söyledi. 10 yıl önce bu rakamın 200 civarında bulunduğunu belirten Kalkavan “Kendi filolarımız için artık öğrenci değil, dünya için öğrenci yetiştiriyoruz, Dünya’nın neresine giderlerse gitsinler iş bulabilecekleri iş yapabilecekleri dünya çapında kabul edilmiş diploma ve ehliyet sahibi olacak çocuklarımız Piri Reis’in Barbaros’un, Turgut Reis’in torunları olarak dünya denizlerine göndereceğiz. Çocuklarımız her gittikleri yerde, hem kalitemizi,hem propagandamızı hem de lobimizi yapacaklar, dolayısıyla Piri Reisi sadece bir üniversite olarak düşünmek doğru değil” diye konuştu.

"O BİR EĞİTİM MANYAĞI"

Konuşmasında Piri reis Üniversitesi Rektörü’nden övgüyle bahseden Kalkavan “ Rektörümüze çok güveniriz, çok severiz kendisini bir deniz emekçisidir, bir eğitim MANYAĞIDIR, özel hayatını yok etmiştir. Kendini eğitime adamıştır. Sonuna kadar kendisinin yanındayız. Bugün “hadi neler yapabilirsin, göster” diye ona imkân sunuyoruz, bu imkânı doğrulaması da siz kaliteli eğitimli gençler olacaksınız” diye konuştu.

Daha sonra Piri Reis Üniversitesi’ne bu yıl birinci, kinci ve üçüncü sırada giren öğrencilere ödül verildi. Birincilik Ödülünü alan Oğulcan Sezgin adlı öğrenci ödülünü Tuzla Kaymakamı Mümin heybet’in elinden, ikinci Gökhan Soyut ödülünü Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı’nın elinden üçüncü Yakup Ekşi’de ödülünü DTO ve Piri Reis Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Metin Kalkavan’ın elinden aldı.

2_20121002135415.jpg

5_20121002135456.jpg

6_20121002135511.jpg

9_20121002135614.jpg

13_20121002135831.jpg

15_20121002135921.jpg

17_20121002140037.jpg

22_20121002140157.jpg

virahaber.com

Bu haber toplam 1860 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.