1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Piri Reis Üniversitesi’nde 10. Yıl coşkusu
Piri Reis Üniversitesi’nde 10. Yıl coşkusu

Piri Reis Üniversitesi’nde 10. Yıl coşkusu

Türkiye'nin ilk ve tek denizcilik temalı üniversitesi Piri Reis Üniversitesi (PRU) kuruluşunun 10’uncu yılını kutladı. PRU'nun 10’uncu yılı dolayısıyla Tuzla Deniz Kampüsü'nde 2 oturumlu panel yapıldı.

A+A-

Piri Reis Üniversitesi kuruluşunun 10. yılını Tuzla Deniz Kampüsü'nde düzenlenen 2 oturumlu panel ile kutladı. Panele Piri Reis Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Metin Kalkavan, Denizcilik Sektörü Meclis Başkanı Erol Yücel, Denizcilik Federasyonu Başkanı Erkan Dereli, TÜDEV Başkanı Sualp Ömer Ürkmez ve denizcilik sektöründen isimlerin yanı sıra, Piri Reis Üniversitesi öğrencileri de katıldı. Panelde açılış konuşmasını Piri Reis Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan yaptı. Piri Reis Üniversitesi’nin 8 Şubat 2018’de kurulduğunu aktaran Erdoğan, üniversitenin kuruluşunu amaçlarını, hedeflerini ve denizciliğe katkısını katılımcılarla paylaştı.

Panelin ‘Deniz Sevgisi’ başlıklı ilk oturumunda, Hürriyet Gazetesi yazarı Fatih Çekirge, yazar, yapımcı, senarist, yönetmen ve oyuncu Gani Müjde ve oyuncu, yapımcı Necati Şaşmaz yer aldı. İnteraktif bir sohbet havasında geçen panelde, katılımcılar öğrencilere Piri Reis Üniversitesi hakkında sorular sordu, gelecek planları ve hedefleri konusunda tavsiyeler verdi.

Oturumun sonunda Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, katılımcılara plaket takdim etti.

“Denizcilik Mesleği: Denizci Nasıl Olmalı” başlıklı ikinci oturum ise Gazeteci Abbas Güçlü moderatörlüğünde gerçekleşti. Oturuma Piri Reis Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Metin Kalkavan, Denizcilik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Pekin Baran, Oramiral Deniz Kuvvetleri Eski Komutanı R. Bülent Bostanoğlu, Ya-Sa Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Sabancı ve YILPORT Holding Yönetim Kurulu Başkanı R. Yüksel Yıldırım katıldı.

Abbas Güçlü’nün ‘Bu kadar önemli bir sektörde bu üniversite neden bu kadar geç kuruldu?’ sorusuna, Piri Reis Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Metin Kalkavan; '10 yıl öncesinde bizim yaptığımız büyük bir işti. Yaptıklarımızın ne yazık ki farkında değiliz. Bu sebeple hala anlatmaya çalışıyoruz. Üniversite kurmak kolay değil, çok zor bir iş. Bu olaya farklı bakıyoruz, yukarıya çıkmak, yükselmek istiyoruz.‘ şeklinde cevap verdi.

Türkiye’nin ana çıkış yollarından bir tanesinin de deniz gücü olduğunu dile getiren Kalkavan; ‘Deniz gücü olmayan bir ülke gelişmiş olamaz. Denizle ilişkisi olan her birey deniz gücümüzü oluşturuyor. Gelişmiş ülkeler, denizcilik sektörüne çok fazla yatırım yapıyorlar.’ dedi.

‘Dünya denizcilik sektöründe çalışan Türk sayısını artıracağız’

Kalkavan ayrıca Piri Reis Üniversitesi’nin kurulduğu günden bu güne kadar olan süreçte önemli işlere imza attığını ve sektördeki önemini zamanla daha da arttıracağına vurgu yaparak sözlerini şu şekilde sürdürdü: ‘Piri Reis’in kurulduğu günden bu yana denizcilik sektöründe önemli bir yere sahip oldu ve olmaya da devam ediyor. Esas gücü 20 yıl sonra ortaya çıkacak. Türkiye’nin ilk ve tek denizcilik okuluyuz. TÜDEV ile ortaklaşa çalışarak daha faydalı işler yapmak istiyoruz. Çok yetkin ve yüksek kapasiteli mezunlar yetiştirmek istiyoruz. Dünyaya kalifiye eleman yetiştireceğiz, dünya denizcilik sektöründe çalışan Türk sayısını artıracağız.’

‘DTO, denizcilik gücümüze katkıda bulundu’

Denizcilik A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Pekin Baran ise, Deniz Ticaret Odası’nın kuruluşundan bu yana denizcilik sektörü için çok önemli işler yaptığını vurgulayarak; ’Deniz Ticaret Odası 1982’ de kuruldu. Bu oda çok şeyi değiştirdi. Denizcilik sektörünün daha inandırıcı şekilde ve devlet karşısında daha da resmileşmesinde katkısı oldu. Bu birliktelik, beraberlik bizlere daha da resmiyet kazandırdı, deniz gücümüzün gelişmesinde çok etkili oldu.’ şeklinde konuştu.

YILPORT Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Yıldırım ise konuşmasında, kendisinin sektöre bakışını profesyonel olarak gördüğünü ve işe ne kadar yatırım yapılırsa yapılsın birliktelik olmazsa başarıya ulaşmakta zorluklar yaşanacağını ifade ederek; ‘Biz burada bu işe ne kadar yatırırsak yatıralım bu iş ekip halinde yapılıyor. Kendi içimizde, kendimizi denizci olarak görüyoruz ama dışarıda farklı. Ben bir yatırım yaptığımda kendim kontrol ediyorum. Arabamı ben kullanıyorum ama gemiyi siz kullanıyorsunuz bu sebeple sizden beklentimiz çok yüksek. Sizler de burada öğrendiklerinizin üstüne koyup büyütmek zorundasınız.’ dedi.

‘Kendinizi burada geleceğe hazırlarsanız, daha başarılı olursunuz’

Yıldırım kendi öğrencilik zamanında bilgiye ve kaynaklara ulaşmakta zorluklar yaşadığını hatırlatarak öğrencilere geleceğe yönelik çalışmalar yapmaları gerektiğini öğütleyip sözlerini şu şekilde noktaladı: ‘Bizim zamanımızda kaynak sıkıntısı vardı. Kaygılarım vardı. Doktorayı yarıda bıraktım. Japon firmasıyla çalıştım. Sonra Türkiye’ye geldiğimde kararımı verdim ‘mühendislik yapmayacağım’ dedim. Ama ne yapacağımı da bilmiyordum. Gemi taşımacılığında bir şey olmadığını gördüm. Sonra beni armatör yaptılar. Büyük bir yatırımcı olma yoluna gittim. Bugün kendinizi burada geleceğe hazırlarsanız, daha başarılı olursunuz. Otonom gemiler yapılıyor belki size de ihtiyaç olmayacak. Bu üniversitede sizleri geleceğe hazırlıyorlar. Bir Türk olarak ben elimden geldiğini yapmaya çalışıyorum. Türk insanı kararlı ve doğru bir şekilde çalışırsa başarılı oluyor, ben buna inanıyorum. Türkiye’de dev olabilirsiniz ama dünyada  küçük bir nokta olursunuz. Bu sebeple global olmak zorundasınız. Gelecek vizyonunuzu hazırlamak zorundasınız. Üniversite ve iş dünyası arasındaki dengeyi iyi kurun. Boş zamanınızda sosyal medyada gezmekten ziyade, sektörü takip etmeniz sizin faydanıza olacaktır.’

Piri Reis Üniversite'si 10. Kuruluş Yılı Etkinliği, panel sonunda katılımcılara plaket takdim edilmesiyle sona erdi.

pru.jpg

pru1-001.jpg

pru2-002.jpg

pru3-002.jpg

pru4-002.jpg

pru5-001.jpg

Vira Haber

Bu haber toplam 8523 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum