Petrol felaketi 1 yaşında
Meksika’daki petrol faciasının üzerinden tamı tamına bir yıl geçti. Bununla birlikte Amerika Birleşik Devletleri’nin güneyinde tam bir çevre felaketine yol açan sızıntının izleri henüz silinebilmiş değil.
Meksika’daki petrol faciasının üzerinden tamı tamına bir yıl geçti. Bununla birlikte Amerika Birleşik Devletleri’nin güneyinde tam bir çevre felaketine yol açan sızıntının izleri henüz silinebilmiş değil.
İngiliz petrol devi BP’nin Meksika Körfezi’nde işlettiği platformdaki patlamada yaklaşık 5 milyon varil ham petrol denize yayıldı. 2 bin kilometreden fazla plaj ve sulak bölge sızıntıdan zarar gördü.
ABD’nin yaşadığı bu en büyük çevre felaketinin etkileri bazı araştırmacılara göre asırlarca hissedilecek. Diğerlerine göreyse durum o kadar da vahim değil:
‘‘Bu facia denizdeki dengelerin alt üst olmasına neden oldu. Şu anda kesin rakam veremesek de denge belki de binlerce yıl düzelmeyecek.’‘
‘‘Tabloya geniş bir açıdan bakar ve Meksika Körfezi’nin büyüklüğünü de göz önünde bulundurursak yaşanan olay küçük bir boyutta kaldı.’‘
Denize sızan petrolse en çok balıkçıları vurdu. Araştırmacılara göre bölgede yakalanan ton balığı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Hayatını denizden kazananlarsa petrol platformunun işletmeciliğini yapan BP’ye ateş püskürüyor:
‘‘Tekrar balık tutmak istiyorum. Avlanmaya sıkça çıkarak insanların bölgeye tekrar güvenmesini, geri gelmelerini ve avlanmalarını istiyorum.’‘
Fakat balıkçılık sektörünün eski günlerine kavuşması şu an için imkansız. Bölge ekonomisinde büyük bir öneme sahip olan istiridye ve karides çevre felkatinden çok ağır etkilenmiş.
Petrol devi BP ise yaşanan zararı karşılamak için 30 milyon Dolar’lık bir bütçe ayırdı. Fakat yaklaşık 130 bin tazminat dosyası henüz işleme alınmadı.
Greenpeace ise bu girişimleri yetersiz buluyor
‘‘Petrolün büyük bir kısmı hala körfezde bulunuyor. Suyun içinde ve denizin dibinde çökeltiler var. Sulak bölgelerdeki petrol kalıntıları yıkanarak temizlendi. Fakat petrol hala burada ve denizdeki yaşam bununla savaşmak zorunda.’‘
Bölgedeki bir diğer büyük sorun da petrolün suda çözülmesini sağlamak için dökülen kimyasal maddeler. Bu yöntem uzun süredir kullanılmasına rağmen bu kadar büyük bir ölçekte asla denenmemişti. Bu maddelerin doğaya ne kadar zarar verdiği ise henüz bilinmiyor:
‘‘Petrolün dağılmasını sağlayan maddelerin çevreye vereceği zararı kimse tam olarak bilemiyor. Suya dökülen binlerce ton çözücü hakkında şimdi araştırmalar yapmak gerekecek.
Yaşanan felaketin ardından Beyaz Saray körfezdeki petrol çıkarma çalışmalarının durdurulduğunu açıkladı. Peki bu karar yeni bir çevre felaketinin yaşanmasını engelleyebilecek mi?
euronews
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.