Pasifik’in öbür yakasında Türkiye rüzgarı
Türkiye ile Japonya’nın 125 yıl önce başlayan dostluğunun anlatıldığı “Ertuğrul 1890” adlı filmin gösterime girmesi Japonları çok heyecanlandırırken, filme konu olan Ertuğrul fırkateyninin battığı kayalıkların derinliklerine Türk rengi olan turkuazdan bir
Türk insanına ve Türkiye’ye duydukları derin saygıyla bilenen Japonlar şimdilerde faklı bir heyecan içene girdi. Türkiye ile Japonya’nın 125 yıl önce başlayan dostluğunun anlatıldığı “Ertuğrul 1890” adlı filmin gösterime girmesi Japonları çok heyecanlandırırken, filme konu olan Ertuğrul fırkateyninin battığı kayalıkların derinliklerine Türk rengi olan turkuazdan bir lamba bırakıldı. Kushimoto’da yatan 540 denizci için yapılan anıt ve Atatürk heykelinin önü ise yağan yağmura rağmen ilkokul çocukları tarafından temizlendi. Ertuğrul’un battığı Wakayama Bölgesi’nde ki tüm gazeteler Türk halkına duydukları şükranı yazarken, çizgi romanlarla Türk askerlerinin kahramanlıkları anlatıldı. Tokyo’da ise "Gelenekten Geleceğe" adlı 2. Türk Moda Günleri’nde 1890'da kullanılan kostümler sergilendi.
II. Abdülhamit’in hediyelerini Japon İmparatoru Meiji’ye götürdükten sonra dönüş yolunda 16 Eylül 1890’da Kushimoto kıyılarında ki Şeytan Kayalıkları’nda batan Ertuğrul fırkateyni ile kurulan iki ülkenin dostane ilişkileri günümüze kadar geldi. 1985’te İran-Irak savaşı sırasında Tahran Havaalanı’ndan 215 Japon’u kurtaran Türk Hava Yolları Pilotu Orhan Suyolcu’nun da ilişkileri pekiştirmesi üzerine, Kushimoto’da yaşayan Japonlar Türklere duydukları hayranlığı dile getirmek için Ertuğrul 1890 adlı bir film çekmeye karar vermişti. 1890’da kayalıklarda parçalanan Ertuğrul’dan kurtulan Türk askerlerini sırtlarında taşıyan Japonların bugünkü torunları olan Kirk Kiyoharu Ura ve Shinji Mishihio’nun öncülüğünde oluşturulan bütçe ile çekilen film bugün Japonya’da gösterime girdi. Japonya’nın tüm sinema salonlarında gösterime giren film öncesinde ülkede büyük bir heyecan yaşandı. Ama en büyük heyecan Ertuğrul fırkateyninin battığı Wakayama eyaletinin Kushimoto kentinde yaşanıyor.
Kushimoto halkı ilmin gösterime girmesi nedeniyle, dedelerinin 125 yıl önce cenazelerini taşıdığı Türk askerlerini anmak için Türk Anıtı ve Müze Evi’ni ziyaret etti. Kentteki Oshimo İlkokulu öğrencileri Kushimoto Belediyesi’nde devlet memuru olan Aydınlı Türk kızı Ayşegül Arkan öncülüğünde anıta geldi. Pasifik Okyanusu kıyısında olduğu için yağmuru eksik olmayan kentin sakinleri ve çocuklar süpürgeler ve kovalarla 10 dönümlük araziyi temizledi. Sonbaharla düşen yapakları toplayan çocukla şiddetli yağmurda ıslanmalarına rağmen çalışmalarını sürdürdü. Ertuğrul faciasını halen yüreklerinde yaşayan Kushimoto halkı, özel bir gösterimle filmi izledi. Kentin en büyük salonunda 4 bin Kushimotolu filmi izlerken oldukça duygulandı. Atatürk heykelinin önünde toplanan Japonlar bize minnettarlıklarını ettikleri dualarla anlatmaya çalışıyor.
Türk rengi turkuazdan lamba denize indirildi
Kushimotolular geçtiğimiz günlerde yine bir araya gelerek bu kez Türk rengi olan turkuaz temalı bir deniz lambası yaptı. Kentte yaşayan 4 bin kişi 2 gece çalışarak sualtında da yanabilen deniz lambasını oluşturdu. Çocuklarında lambayı yapmak için çaba gösterdiği görülürken, yine iki ülkenin dostluğunu anlatan semboller kullanıldı. Ertuğrul fırkateyninin battığı Fugano Ra kayalıklarının 8 metre altına yerleştirilen lamba gece gündüz etrafı aydınlatıyor. Haziran ayında, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın sualtına yerleştirdiği bronz plaketin çok yakınında yanan deniz lambası bir süre daha Ertuğrul’da şehit olan askerleri selamlayacak. Evinden 8 bin km uzakta devlet memuru olan Ayşegül Arkan; “Öylesine büyük heyecan var ki herkes bir şeyler yapmak istiyor. Herkes bir çaba içinde şehitlerimizi hatırlatacak ve Türk askerinin fedakarlığını anlatacak işle yapmak istiyor. Film Japonya’da büyük bir heyecan yattı” dedi.
Çizgi romanlarda Ertuğrul Faciası
Wakayama eyaletinde ki tüm gazeteler 125 yıl önceki faciadan sonra ki Türk-Japon ilişkilerini ele alırken, filmin tanıtımını yaptı. Hatta Ertuğrul faciasıyla ilgili ilkokul çocuklarına yönelik çizgi romanlar bile yapıldı. Tokyo’da geçtiğimiz hafta düzenlenen 2. Türk Moda Günleri’nde 1890’da giyilen Osmanlı giysileriyle defile yapıldı. Kushimoto Belediye Başkanı Katsumasu Tashina, “ 125 yıl önce Kushimoto halkının yani dedelerimizin gösterdiği yardımseverlik film oldu. Aynı zamanda film sayesinde Tük ve Japon halkının kaşılık beklemeden birbirlerine yardım ettiğini görüyoruz. Hem de çok zor şartla altında. Türk dostlaımızı topraklarımıza bekliyoruz” dedi.
Yapımcısı filmde rol aldı
Ertuğrul 1890 adlı film, iki ülkenin, Japonya ile Türkiye arasında ki dostluğun temellerini oluşturan iki olayı anlatıyor. Osmanlı firkateyni Ertuğrul’un dönüş yolunda yakalandığı fırtınayla kayalıklara sürüklenerek parçalanmasıyla 540 denizcinin hayatını kaybetmesinin anlatımıyla başlayan film, kutulan denizcilerimizin Kushimoto’da ki yaşantılarını da vurguluyor. Sağ kalan 69 kişinin Japon köylüler tarafından misafir edilmeleri, kazanın unutulmaması için dikilen Türk Anıtı ve Müzesi’nin ardından, 1985’te ki İran-Irak savaşı sırasında hiçbi havayolu pilotunun inmeye cesaret edemediği Tahran’a inen Türk Hava Yolları uçağının 215 Japon yolcuyu kurtarması da filmde sahnelendi. Japonya ve Türkiye ortak yapımı filmde Seiyou Uchino, Kenan Ece, Shioli Kutsuna, Alican Yücesoy, Yui Natsukawa, Uğur Polat ve Yukiyoshi Ozawa rol aldı. Filmin yapımcılarından Kirk Kiyoharu Ura; “Dedem çok sayıda Türk askerini okyanustan kurtarmış. Onun bana bıraktığı tek miras Türkleri unutmamak ve kahramanlıklarını hatırlatmak. Bu film bunun için çok önemli. Bende o dönemde ki köylülerden birini oynayarak geçmişime borcumu ödemeye çalıştım” dedi. Öte yandan Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Haziran ayında donanmanın amiral gemilerinden TCG Gediz fırkateyni ile Japonya’ya bir seyahat düzenleyerek Ertuğrul’da şehit olan askerlerimizi anmıştı. TCG Gediz’i Japon Altes Prensesi Akiko Mikasa ve Japon Başbakanı Şinso Abe'nin eşi Akie Abe karşılamıştı.
Kaynak: Gökhan Karakaş - Milliyet
ViraHaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.