Parion'un sualtı hazineleri gün ışığına kavuşacak
Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Vedat Keleş: "Parion'un su altı hazineleriyle ilgili 10 günsüren ön belgeleme çalışması yaptık. Önümüzdeki yıl sağlam bir su altı arkeoloji ekibiyle bakanlığa başvuruda bulunacağız".
Biga ilçesi Kemer köyü yakınında yer alan Helenistik dönemin önemli antik liman kenti Parion'da, yüzey çalışmalarının ardından su altı arkeolojisi kazılarına başlanarak geçmişi 2 bin yıl öncesine dayanan bölgenin mavi derinliklerindeki eserlerin gün ışığına çıkarılması hedefleniyor.
Antik kent kazılarına bu yıl güney nekropol, tiyatro, odeon, Roma hamamı, yamaç ve sondaj yapıları başta olmak üzere 7 bölgede devam edildi. Bunların yanı sıra kentin farklı noktalarında sondajlar yürütüldü.
"Parion, iki limanlı antik kent"
Kazı Heyeti Başkanı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vedat Keleş, İÇDAŞ Çelik, Enerji, Tersane ve Ulaşım AŞ ana sponsorluğunda yürüttükleri kazılarda çok önemli bilgi ve verilere ulaştıklarını ancak Parion'un sadece karada değil denizde de araştırılması gereken bir alan olduğunu söyledi.
Parion'un iki limana sahip bir antik kent olduğunu hatırlatan Keleş, kaynaklardan öğrenilenlere göre birçok donanmanın bu noktadan sefere çıktığını ve bölgenin jeopolitik konumunun da önemli olduğunu belirtti.
Söz konusu bölgenin önemli bir su yolu olduğunu vurgulayan Keleş, "Ege'nin Karadeniz'le ya da Atina'nın Karadeniz'le olan ticaret yolu üzerinde Efes'te ele geçen bir yazıtta buranın bir gümrük merkezi olduğundan bahsediliyor. Dolayısıyla Karadeniz'den Yunanistan'a giden mallar ya da Anadolu'nun güney kıyılarından İstanbul tarafına giden mallar burada gümrüklenmiş" dedi.
Keleş, Parion'da su altı arkeolojisi çalışmalarına gelecek yıl başlamayı planladıklarını anlattı.
"Su altında hazineler var"
Antik kentin, karada olduğu gibi su altında da ciddi hazineleri bulunduğunu bildiklerini dile getiren Keleş, şöyle konuştu:
"Parion'un su altı hazineleriyle ilgili 10 gün süren ön belgeleme çalışması yaptık. Önümüzdeki yıl sağlam bir su altı arkeoloji ekibiyle bakanlığa başvuruda bulunacağız. Su altı arkeoloji araştırmasında, antik limanın nereye uzandığını ya da antik batıkların neler olduğunu ortaya çıkaracağız. Burada amfora tarlaları olduğu söyleniyor. Bunların belgelenmesi için de çalışma yapacağız. Bunlar tabii bizim ve Parion için çok önemli çalışmalar olacak.
Çevreden aldığımız duyumlara göre, mesela burada içten dışa sütunların bulunduğu
batıklardan bahsediliyor. Koordinatları bilmiyoruz ama öğreneceğiz. Bunun dışında
birçok batığın olduğundan bahsediliyor."
Keleş, antik limanların mendireğinin yerinin belli olduğunu aktardı. Limanın yapılarıyla ilgili su altında bazı bölümler kalmış olabileceğine değinen Keleş, "Geçen yıllarda denizin içinden bazı sütun ve sütun başlıkları çıkardık. Dolayısıyla karada olduğu gibi denizin içinde de arkeolojik bulgular bizi karşılayabilir. Bunun mutlaka araştırılması gerekiyor" ifadesini kullandı.
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.